„Wegańska Patelnia”, czyli roślinne smaki bez końca. Ta książka to skarbnica zdrowych i pysznych przepisów nie tylko dla wegan

2025-06-16 10:56

Kuchnia wegańska ma coraz więcej fanów. Właśnie z myślą o osobach, które nie jedzą mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego, powstała ta książka kulinarna. „Wegańska patelnia” to zbiór przepisów na dania roślinne, które można przygotować na patelni. Rozsmakujcie się w przepysznych i łatwych do przygotowania wegańskich potrawach na każdą porę dnia.

wegańska patelnia
Autor: Shutterstock Sekret udanej kuchni roślinnej? „Wegańska Patelnia” to proste triki i przepisy. Zamienią Twoją patelnię w królestwo smaków i aromatów.

Spis treści

  1. Na czym polega kuchnia wegańska?
  2. Dania wegańskie prosto z patelni
  3. „Wegańska patelnia” – nowa książka z przepisami

Na czym polega kuchnia wegańska?

Kuchnia wegańska to styl odżywiania, który polega na wykluczeniu z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Opiera się tylko i wyłącznie na roślinach. W kuchni wegańskiej wykorzystuje się warzywa, owoce, rośliny strączkowe, zboża, orzechy, nasiona, oleje roślinne i zioła. Z tych produktów można wyczarować zdrowe i zróżnicowane posiłki, które zachwycają bogactwem smaku. Innowacyjne rozwiązania sprawiają, że tradycyjne składniki pochodzenia zwierzęcego można zastąpić wegańskimi odpowiednikami.

Dania wegańskie prosto z patelni

Patelnia to bardzo uniwersalny element wyposażenia każdej kuchni. Można na niej szybko przygotować dosłownie wszystko – ciepłe śniadanie, przepyszny obiad, wykwintną kolację, a nawet słodki deser. Coraz częściej Polacy sięgają po dania bez mięsa, jajek i nabiału. Troska o zdrowie i chęć odkrywania nowych smaków to najlepsze powody, aby spróbować dań kuchni wegańskiej z patelni, które można zrobić łatwo i szybko. Są pyszne, zdrowe i nieustannie zaskakują swoim bogactwem składników, smaków i aromatów. Właśnie takie są potrawy roślinne przyrządzone według przepisów z książki „Wegańska patelnia”.

„Wegańska patelnia” – nowa książka z przepisami

Autorka „Wegańskiej patelni” Małgorzata Górnikowska proponuje ponad 80 przepisów na pyszne, aromatyczne i zdrowe dania bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Każdy przygotuje je bez problemu z łatwo dostępnych składników. Wiele z proponowanych przez autorkę receptur to potrawy bezglutenowe. Z książki mogą więc skorzystać także ci, którzy zmagają się z nietolerancją glutenu lub świadomie z niego rezygnują. Każdy przepis zilustrowany jest zdjęciem i zawiera wiele cennych wskazówek oraz ciekawostek. „Wegańska patelnia” dostępna jest w księgarniach stacjonarnych i on-line na terenie całego kraju.

Zobacz galerię i poznaj wegańskie zamienniki mleka krowiego. Roślinne napoje idealnie sprawdzą się jako dodatek do potraw bez składników pochodzenia zwierzęcego.

Dieta wegańska
Beszamel SE Google News