Wegańskie śniadanie. 10 sprawdzonych przepisów na roślinny posiłek o poranku
Z roku na rok coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska wcale nie musi być nudna. Dzięki łatwym przepisom można przygotować pyszny roślinny posiłek, który dostarczy energii, witamin i mikroelementów. Poznajcie sprawdzone przepisy na wegańskie śniadanie.
Spis treści
Co weganie jedzą na śniadanie?
Pierwszy posiłek powinien być sycący i zapewnić energię na pierwszą część dnia. Na liście składników potrzebnych do przygotowania wegańskiego śniadania znajdują się warzywa, owoce, ziarna, mleka roślinne oraz orzechy i przetwory z soi. W sklepach pojawia się coraz więcej wegańskich odpowiedników tradycyjnych produktów jak wędliny, sery czy majonezy.
Aby roślinne posiłki nie stały się nudne, warto przygotować menu na cały tydzień i codziennie jeść coś innego. Śniadania wegańskie dobrze jest urozmaicać, dodając różne składniki, które podkręcą smak i aromat.
Jak zrobić wegańskie śniadanie?
- Zrobienie wegańskiego śniadania nie jest skomplikowane. Wszystko zależy od wybranego przepisu i liczbie produktów.
- Przyrządzenie dobrego wegańskiego śniadania nie zajmuje dużo czasu.
- Składniki, które wykorzystuje się do zrobienia roślinnego posiłku, są łatwo dostępne. Produkty wegańskie są już nie tylko w hipermarketach. Oferuje je coraz więcej mniejszych sklepów spożywczych.
- Przechodząc na dietę roślinną, warto zaopatrzyć się w kilka produktów z dłuższą datą przydatności do spożycia. Płatki owsiane, kasza jaglana, masło orzechowe i orzechy czy mąka to tylko niektóre z nich.
- Niektóre półprodukty potrzebne do przygotowania wegańskiego śniadania można zrobić samodzielnie. Przykładem jest tu mleko migdałowe czy wegański majonez.
Przepisy na wegańskie śniadanie
- Przepis na owsiankę błyskawiczną: bez gotowania i mieszania
- Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna na kanapki!
- Tosty ze szpinakiem i wegańskim zamiennikiem sera
- Naleśniki wegańskie: bez jajek i mleka
- Quesadillas z pieczarkami: przepis na danie kuchni meksykańskiej
- Wegańska jaglanka śniadaniowa
- Pasta z fasoli i grzybów do chleba
- Wegański chleb na drożdżach: chrupiący i puszysty
- Pieczona owsianka z masłem orzechowym: przepis na zdrowe śniadanie
- Arepas na śniadanie! Przepis na kukurydziane placki z Wenezueli