Arepas na śniadanie! Przepis na kukurydziane placki z Wenezueli

Arepas
Autor: Shutterstock Arepas, kukurydziane placki na śniadanie popularne w Wenezueli i Kolumbii
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Arepas są tym dla Wenezuelczyków i Kolumbijczyków, czym tacos dla Meksykanów i pajda chleba dla nas. Na śniadanie, do szkoły, do pracy! Placki arepas pasują do wszystkiego i zawsze. Powstają z trzech składników: mąki kukurydzianej, wody i szczypty soli. I dlatego są bezglutenowe. Oto sprawdzony przepis na kukurydziane placki z Wenezueli!

Składniki

2 szklanki bielonej mąki kukurydzianej lub mąki bezglutenowej

2 1/2 szklanki letniej wody

1/8 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wlej wodę do miski. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj rękami do połączenia. Zagnieć ciasto w kulkę.

Odstaw na 2 minuty. Daj zadziałać naturze.

Ciasto podziel na 8 kawałków. Z każdego kawałka utocz kulkę. Następnie uformuj z niej placek.

Smaż na suchej patelni, na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony.

Podawaj z szarpaną wieprzowiną, sałatką z tuńczyka lub sałatką jajeczną. 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej