Arepas na śniadanie! Przepis na kukurydziane placki z Wenezueli
2021-04-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Arepas są tym dla Wenezuelczyków i Kolumbijczyków, czym tacos dla Meksykanów i pajda chleba dla nas. Na śniadanie, do szkoły, do pracy! Placki arepas pasują do wszystkiego i zawsze. Powstają z trzech składników: mąki kukurydzianej, wody i szczypty soli. I dlatego są bezglutenowe. Oto sprawdzony przepis na kukurydziane placki z Wenezueli!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki bielonej mąki kukurydzianej lub mąki bezglutenowej
- 2 1/2 szklanki letniej wody
- 1/8 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej wodę do miski. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj rękami do połączenia. Zagnieć ciasto w kulkę.
- Odstaw na 2 minuty. Daj zadziałać naturze.
- Ciasto podziel na 8 kawałków. Z każdego kawałka utocz kulkę. Następnie uformuj z niej placek.
- Smaż na suchej patelni, na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony.
- Podawaj z szarpaną wieprzowiną, sałatką z tuńczyka lub sałatką jajeczną.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?