Arepas na śniadanie! Przepis na kukurydziane placki z Wenezueli

Arepas
Autor: Shutterstock Arepas, kukurydziane placki na śniadanie popularne w Wenezueli i Kolumbii
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Arepas są dla Wenezuelczyków i Kolumbijczyków tym, czym tacos dla Meksykanów czy pajda chleba dla nas – idealne na śniadanie, do szkoły czy pracy! Te uniwersalne placki pasują do wszystkiego. Przygotowuje się je z trzech składników: mąki kukurydzianej, wody i soli, co sprawia, że są bezglutenowe. Oto sprawdzony przepis na wenezuelskie placki kukurydziane!

Z czym jeść placki arepas?

Placki arepas są bardzo wszechstronne i można je podawać z wieloma dodatkami. Oto kilka popularnych opcji:

  • Mięso – najczęściej z grillowanym lub duszonym mięsem, takim jak wołowina, kurczak czy wieprzowina, często rozdrobnionym i przyprawionym.
  • Ser – z różnymi rodzajami sera, takimi jak biały ser, mozzarella lub queso fresco, który topi się w ciepłych arepas.
  • Awokado –plastry awokado lub guacamole świetnie pasują jako wegetariański dodatek.
  • Jajka – jajko sadzone, jajecznica czy omlet to popularne śniadaniowe nadzienie.
  • Fasola – arepas można nadziać pastą z fasoli, np. czarnej lub ciecierzycy, dla wegańskiego wariantu.
  • Sałatki i świeże warzywa – dodatki jak pomidor, cebula czy kolendra dodają świeżości i chrupkości.
  • Sosy – arepas często podaje się z różnymi sosami, takimi jak guasacaca (sos na bazie awokado), salsa czy pikantny sos pomidorowy.

Arepas można też jeść same, jako dodatek do posiłków lub przekroić i nadziać ulubionymi składnikami jak kanapkę.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki bielonej mąki kukurydzianej lub mąki bezglutenowej
  • 2 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/8 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej wodę do miski. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj rękami do połączenia. Zagnieć ciasto w kulkę.
  • Odstaw na 2 minuty. Daj zadziałać naturze.
  • Ciasto podziel na 8 kawałków. Z każdego kawałka utocz kulkę. Następnie uformuj z niej placek.
  • Smaż na suchej patelni, na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony.
  • Podawaj z szarpaną wieprzowiną, sałatką z tuńczyka lub sałatką jajeczną. 
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej