Jak przygotować mleko migdałowe? Prosty przepis na wegańskie mleko.
Mleko migdałowe to nieocenione źródło witamin. To smaczne i w pełni wegańskie mleko jest niezwykle proste w przygotowaniu. Podajemy przepis na mleczny napój bez laktozy!
Dzięki swoim właściwościom odżywczym migdały to niezwykle zdrowe orzechy, które powinny być regularnie spożywane jako przegryzka między posiłkami. Chronią przed napadami głosu i cukrzycą, obniżają poziom cholesterolu we krwi, są źródłem m.in. wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Z tego względu są chętnie stosowane w diecie wegańskiej, w której należy uzupełniać niedobory ważnych dla zdrowia witamin i pierwiastków.
Osobom z problemami trawiennymi zaleca się uprzednie namoczenie migdałów przez około dobę. Należy jednak pamiętać, że smak mleka przygotowanego z namoczonych migdałów będzie mniej intensywny.
SKŁADNIKI
- garść migdałów
- pół litra wody
- 6 daktyli bez pestek (można wykorzystać więcej, wtedy mleko będzie słodsze)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały należy zmielić, wymieszać z wodą, a następnie za pomocą blendera połączyć w gładką masę.
- Następnie dodajemy daktyle i dalej miksujemy aż do otrzymania jednolitego, mlecznego napoju.