Wegańska jaglanka śniadaniowa: przepis

Wegańska jaglanka śniadaniowa: przepis
Autor: Shutterstock Kasza jaglana z mlekiem roślinnym może stanowić doskonałe ciepłe śniadanie, dla wegan i nie tylko.
łatwy
25 min
4

Kasza jaglana na śniadanie - znakomity pomysł! W wersji wegańskiej  zamiast mleka można użyć napoju migdałowego czy sojowego, czyli tzw. mlek roślinnych. Czym jeszcze można wzbogacić kaszę jaglaną w wersji wegańskiej? Sprawdź nasz przepis!

 

 

SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • przyprawy: wanilia, kardamon, sól, cynamon
  • garść malin
  • garść orzechów włoskich
  • pół banana
  • 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • ¼ szklanki opłukanej kaszy jaglanej wrzuć do rondla. Dodaj pół szklanki mleka migdałowego i pół szklanki gorącej wody. Gotuj pod przykryciem na małym gazie, mieszając co jakiś czas.
  • Po upływie 15 minut dodaj przyprawy: szczyptę wanilii, szczyptę kardamonu, szczyptę soli i płaską łyżeczkę cynamonu. Wyłącz palnik, wymieszaj kaszę i zostaw pod przykryciem na 5 minut.
  • Następnie przełóż kaszę do miseczki. Dodaj garść malin, garść orzechów włoskich i połowę pokrojonego banana. Posyp wszystko wiórkami kokosowymi.
Halina Zielińska
więcej