Quesadillas z pieczarkami: przepis na danie kuchni meksykańskiej
2021-03-29
średni
25 min
4
Zastanawiasz się, co zrobić z pieczarek? Wykorzystaj je jako nadzienie do quesadillas. Quesadillas to tortlille, czyli cienkie placki z mąki pszennej i kukurydzianej - złożone na pół, napełnione nadzieniem i usmażone. Podajemy przepis na ten przysmak w kuchni meksykańskiej.
SKŁADNIKI
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- nadzienie:
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 600 g pieczarek
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
- sól
- szczypta pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj tortille: obie mąki i sól wymieszaj w misce. Wlej 200 ml letniej wody, wymieszaj mikserem z końcówką w kształcie haka i zagnieć dłońmi gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20 minut.
- Ciasto podziel na 8 kulek równej wielkości i rozwałkuj na placki średnicy ok. 15 cm.
- Przygotuj nadzienie: cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Wyciśnij do niej czosnek.
- Pieczarki oczyść i grubo pokrój. Duś z cebulą tak długo, aż odparuje płyn, który puściły grzyby.
- Kolendrę i natkę umyj i otrząśnij z wody. Listki drobno posiekaj i wymieszaj z grzybami. Dopraw solą i pieprzem cayenne.
- Połowę każdej tortilli posmaruj nadzieniem, przykryj nieposmarowaną częścią placków, ściśnij brzegi. Resztę oleju rozgrzej na dużej patelni i smaż quesadille po 3 minuty z każdej strony.