Quesadillas z pieczarkami: przepis na danie kuchni meksykańskiej

jak-zrobic-quesadillas-z-pieczarkami-danie-kuchni-meksykanskiej.jpg
Autor: photos.com Quesadillas to łatwe do przygotowania danie kuchni meksykańskiej
średni
25 min
4

Zastanawiasz się, co zrobić z pieczarek? Wykorzystaj je jako nadzienie do quesadillas. Quesadillas to tortlille, czyli cienkie placki z mąki pszennej i kukurydzianej - złożone na pół, napełnione nadzieniem i usmażone. Podajemy przepis na ten przysmak w kuchni meksykańskiej.

SKŁADNIKI

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • nadzienie:
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 600 g pieczarek
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki
  • sól
  • szczypta pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj tortille: obie mąki i sól wymieszaj w misce. Wlej 200 ml letniej wody, wymieszaj mikserem z końcówką w kształcie haka i zagnieć dłońmi gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20 minut.
  • Ciasto podziel na 8 kulek równej wielkości i rozwałkuj na placki średnicy ok. 15 cm.
  • Przygotuj nadzienie: cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Wyciśnij do niej czosnek.
  • Pieczarki oczyść i grubo pokrój. Duś z cebulą tak długo, aż odparuje płyn, który puściły grzyby.
  • Kolendrę i natkę umyj i otrząśnij z wody. Listki drobno posiekaj i wymieszaj z grzybami. Dopraw solą i pieprzem cayenne.
  • Połowę każdej tortilli posmaruj nadzieniem, przykryj nieposmarowaną częścią placków, ściśnij brzegi. Resztę oleju rozgrzej na dużej patelni i smaż quesadille po 3 minuty z każdej strony.