Tosty ze szpinakiem i wegańskim zamiennikiem sera

Wegańskie zamienniki sera śmietankowego, czy żółtego zadomowiły się na półkach sklepowych i warto z nich częściej korzystać. Jeśli nie jecie produktów odzwierzęcych ze względów etycznych, religijnych lub zdrowotnych, to najlepszy wybór dla Was. Szczególnie, gdy produkt ma cechy żywności funkcjonalnej i jest wzbogacony witaminą B12. Proponujemy tosty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i dwoma wegańskimi zamiennikami sera. Łatwe i pyszne!
100 g wegańskiego zamiennika serka śmietankowego, np. Violife Creamy Original
100 g świeżego szpinaku, grubo posiekanego
20 g suszonych pomidorów, posiekanych
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka oliwy, do smażenia
1 szczypta soli, do smaku
4 plastry Violife Original
4 kromki Twojego ulubionego chleba
1 łyżka oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek, poczekaj, aż się zrumieni. Potem dodaj szpinak i sól, podsmażaj przez 1-2 minuty. Przełóż szpinak do miski, odsącz i następnie wymieszaj z Violife Creamy Original oraz posiekanymi suszonymi pomidorami. Dopraw solą do smaku.
Posmaruj olejem kokosowym po jednej stronie każdą kromkę chleba. Następnie na gorącą patelnię połóż chleb posmarowaną stroną do dołu. Na każdej kromce połóż 2 plasterki Violife Original, nadzienie szpinakowe, przykrywając drugą kromką chleba, posmarowaną stroną do góry.
Łopatką dociśnij kanapkę podczas smażenia. Kiedy chleb się zrumieni, przewróć tost na drugą stronę i smaż do zrumienienia drugiej strony kromki (ok. 2-4 minuty).