Tosty ze szpinakiem i wegańskim zamiennikiem sera
2020-10-05
łatwy
10 min
4
Wegańskie zamienniki sera śmietankowego, czy żółtego zadomowiły się na półkach sklepowych i warto z nich częściej korzystać. Jeśli nie jecie produktów odzwierzęcych ze względów etycznych, religijnych lub zdrowotnych, to najlepszy wybór dla Was. Szczególnie, gdy produkt ma cechy żywności funkcjonalnej i jest wzbogacony witaminą B12. Proponujemy tosty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i dwoma wegańskimi zamiennikami sera. Łatwe i pyszne!
SKŁADNIKI
- 100 g wegańskiego zamiennika serka śmietankowego, np. Violife Creamy Original
- 100 g świeżego szpinaku, grubo posiekanego
- 20 g suszonych pomidorów, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka oliwy, do smażenia
- 1 szczypta soli, do smaku
- 4 plastry Violife Original
- 4 kromki Twojego ulubionego chleba
- 1 łyżka oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek, poczekaj, aż się zrumieni. Potem dodaj szpinak i sól, podsmażaj przez 1-2 minuty. Przełóż szpinak do miski, odsącz i następnie wymieszaj z Violife Creamy Original oraz posiekanymi suszonymi pomidorami. Dopraw solą do smaku.
- Posmaruj olejem kokosowym po jednej stronie każdą kromkę chleba. Następnie na gorącą patelnię połóż chleb posmarowaną stroną do dołu. Na każdej kromce połóż 2 plasterki Violife Original, nadzienie szpinakowe, przykrywając drugą kromką chleba, posmarowaną stroną do góry.
- Łopatką dociśnij kanapkę podczas smażenia. Kiedy chleb się zrumieni, przewróć tost na drugą stronę i smaż do zrumienienia drugiej strony kromki (ok. 2-4 minuty).