Pasta z fasoli i grzybów do chleba: przepis na wegański pasztet

2021-03-29
Pasta z fasoli i grzybów do chleba: przepis na wegański pasztet
Autor: thinkstockphotos.com Jarska pasta z fasoli i grzybów zawsze cieszy się powodzeniem. 
łatwy
20 min
4

Pasta z fasoli i grzybów to dobre źródło wolno uwalniających się węglowodanów oraz białka. Ten rodzaj jarskiego pasztetu będzie smakowała i dzieciom, i dorosłym. Grzyby, tutaj pieczarki, zawierają oprócz białka, substancje białkowe odpowiedzialne za mięsny smak pasztetu. Wegański pasztet świetnie smakuje z chlebem na drugie śniadanie. 

Polecamy także inne wegańskie przepisy na pasty do chleba: Pasta z fasoli z rozmarynem  oraz Pasta z fasoli i buraków

SKŁADNIKI

  • 2 puszki białej fasoli lub 300 g suchej fasoli, wcześniej namoczonej i ugotowanej
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 świeżych listków
  • czarny pieprz
  • sól
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki i cebulę drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pieczarki, cebulę i tymianek, smażyć do czasu aż odparuje cała woda z pieczarek.
  • Fasolę przełożyć do malaksera, zmiksować. Dodać usmażone pieczarki i cebulę, ponownie zmiksować.
  • Do masy dodać do smaku sól i czarny, świeżo zmielony pieprz. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie dokwasić sokiem z cytryny. 
  • Podawać z pieczywem.