Pieczona owsianka z masłem orzechowym: przepis na zdrowe śniadanie
2021-08-30
łatwy
10 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczona owsianka z masłem orzechowym to przepis na zdrowe śniadanie z pełnowartościowym białkiem roślinnym. Obfite i pyszne śniadanie, które możesz przygotować z wyprzedzeniem. Przed zjedzeniem wystarczy go podgrzać w mikrofalówce.
Smak i wartość odżywcza pieczonej owsianki
- Pewnie zastanawiasz się, czego możesz się spodziewać? Owsianka upieczona według tego przepisu ma konsystencję podobną do puddingu z czerstwego chleba. Bardziej gęsta od gotowanej owsianki, ale nie tak zwarta jak ciasto.
- W owsiance z masłem orzechowym znajdziesz nieco ponad 20 gramów białka, 20 gramów błonnika, 61 gramów węglowodanów i 27 gramów tłuszczu.
- Chcesz więcej białka? Dodaj 1 miarkę (17,5 g) sproszkowanego białka dla sportowców (bez laktozy).
- Jeśli lubisz smak masła orzechowego z fistaszków (orzechów ziemnych), to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pieczenie uwydatnia cały ciepły i suchy aromat orzeszków ziemnych.
- Pieczona owsianka nie jest przesadnie słodka. Jeśli wolisz, możesz całkowicie pominąć cukier. Możesz również polać upieczoną owsiankę odrobiną miodu lub syropu klonowego.
- Chociaż to przepis idealny na śniadanie, z mieszanką węglowodanów / tłuszczów / białka, dobrze sprawdzi się jako przekąska po treningu, trudnym dniu, czy jako jeden z posiłków dobrze zbilansowanej diety.
- Przepis jest bezglutenowy, wegański, bardzo roślinny, bez jajek, bez nabiału oraz o wysokiej zawartości białka i błonnika.
SKŁADNIKI
- Na wegańskie „jajko”:
- 2 łyżki nasion chia
- 6 łyżek wody
- Na pieczoną owsiankę z masłem orzechowym:
- 1/3 szklanki + 1 łyżka mleka sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego kremowego, bez dodatku cukru i soli
- 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych np. górskich
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania wegańskiego „jajka”, czyli spoiwa do owsianki. W małej misce wymieszaj 2 łyżki nasion chia i 6 łyżek wody. Odstaw na co najmniej 5 minut, aby uwolnić naturalny żel.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Małe naczynko żaroodporne o pojemności 220 ml posmaruj tłuszczem.
- Zblenduj lub zmiksuj razem: napęczniałe nasiona chia, mleko sojowe, masło orzechowe, płatki owsiane, proszek do pieczenia, brązowy cukier i sól. Przelej mieszaninę do naczynka.
- Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Po wyjęciu odstaw na 5 minut, aby przestygło.
- Podaj z dodatkową porcją masła orzechowego, orzechami ziemnymi lub wiórkami czekoladowymi.
Dlaczego warto jeść orzechy?