Pieczona owsianka z masłem orzechowym: przepis na zdrowe śniadanie

Pieczona owsianka z masłem orzechowym: przepis na zdrowe śniadanie
Autor: Shutterstock.com Bogata w białko roślinne pieczona owsianka z masłem orzechowym
łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczona owsianka z masłem orzechowym to przepis na zdrowe śniadanie z pełnowartościowym białkiem roślinnym. Obfite i pyszne śniadanie, które możesz przygotować z wyprzedzeniem. Przed zjedzeniem wystarczy go podgrzać w mikrofalówce. 

Smak i wartość odżywcza pieczonej owsianki

  • Pewnie zastanawiasz się, czego możesz się spodziewać? Owsianka upieczona według tego przepisu ma konsystencję podobną do puddingu z czerstwego chleba. Bardziej gęsta od gotowanej owsianki, ale nie tak zwarta jak ciasto.
  • W owsiance z masłem orzechowym znajdziesz nieco ponad 20 gramów białka, 20 gramów błonnika, 61 gramów węglowodanów i 27 gramów tłuszczu.
  • Chcesz więcej białka? Dodaj 1 miarkę (17,5 g) sproszkowanego białka dla sportowców (bez laktozy). 
  • Jeśli lubisz smak masła orzechowego z fistaszków (orzechów ziemnych), to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pieczenie uwydatnia cały ciepły i suchy aromat orzeszków ziemnych. 
  • Pieczona owsianka nie jest przesadnie słodka. Jeśli wolisz, możesz całkowicie pominąć cukier. Możesz również polać upieczoną owsiankę odrobiną miodu lub syropu klonowego.
  • Chociaż to przepis idealny na śniadanie, z mieszanką węglowodanów / tłuszczów / białka, dobrze sprawdzi się jako przekąska po treningu, trudnym dniu, czy jako jeden z posiłków dobrze zbilansowanej diety.
  • Przepis jest bezglutenowy, wegański, bardzo roślinny, bez jajek, bez nabiału oraz o wysokiej zawartości białka i błonnika.

SKŁADNIKI

  • Na wegańskie „jajko”:
  • 2 łyżki nasion chia
  • 6 łyżek wody
  • Na pieczoną owsiankę z masłem orzechowym:
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka mleka sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego kremowego, bez dodatku cukru i soli
  • 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych np. górskich
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania wegańskiego „jajka”, czyli spoiwa do owsianki. W małej misce wymieszaj 2 łyżki nasion chia i 6 łyżek wody. Odstaw na co najmniej 5 minut, aby uwolnić naturalny żel. 
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Małe naczynko żaroodporne o pojemności 220 ml posmaruj tłuszczem. 
  • Zblenduj lub zmiksuj razem: napęczniałe nasiona chia, mleko sojowe, masło orzechowe, płatki owsiane, proszek do pieczenia, brązowy cukier i sól. Przelej mieszaninę do naczynka.
  • Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Po wyjęciu odstaw na 5 minut, aby przestygło.
  • Podaj z dodatkową porcją masła orzechowego, orzechami ziemnymi lub wiórkami czekoladowymi. 
Dlaczego warto jeść orzechy?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej