Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna na kanapki!

2021-03-29
Magdalena Cielenga-Wiaterek,
Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna do kanapki
Autor: Shutterstock Pasta z bobu nadaje się do kanapek oraz jako dip do warzyw.
łatwy
30 min
4

W sezonie na bób wypróbuj przepis na pastę z bobu i kaszy jaglanej, smaczne smarowidło do pieczywa oraz dip do warzyw. Lekką goryczkę bobu przełamuje łagodny smak kaszy, a posiekana mięta dodaje paście świeżości. Przepis na pastę z bobu pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015).

SKŁADNIKI

  • 250 g bobu w skórce
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę płuczemy, po czym parzymy wrzątkiem.
  • Przekładamy do rondla, wlewamy bulion, gotujemy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, w trakcie gotowania uzupełniamy płyn lub odcedzamy kaszę po ugotowaniu.
  • Bób płuczemy, gotujemy na parze do miękkości, około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy ze skórki.
  • W blenderze miksujemy składniki pasty. Doprawiamy, dodajemy posiekaną miętę, mieszamy.
Magdalena Cielenga-Wiaterek,