Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna na kanapki!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
W sezonie na bób wypróbuj przepis na pastę z bobu i kaszy jaglanej, smaczne smarowidło do pieczywa oraz dip do warzyw. Lekką goryczkę bobu przełamuje łagodny smak kaszy, a posiekana mięta dodaje paście świeżości. Przepis na pastę z bobu pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015).
SKŁADNIKI
- 250 g bobu w skórce
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę płuczemy, po czym parzymy wrzątkiem.
- Przekładamy do rondla, wlewamy bulion, gotujemy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, w trakcie gotowania uzupełniamy płyn lub odcedzamy kaszę po ugotowaniu.
- Bób płuczemy, gotujemy na parze do miękkości, około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy ze skórki.
- W blenderze miksujemy składniki pasty. Doprawiamy, dodajemy posiekaną miętę, mieszamy.