Jak kupować bób? Jak rozpoznać dobry świeży bób?

Jak kupować bób? Jak rozpoznać dobry świeży bób?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jeśli nie mamy warunków by samodzielnie wyhodować bób, kupujmy jak najmniejsze i  najmłodsze, jasnozielone nasiona bobu.  Możemy także kupić bób w strąkach, do samodzielnego wyłuskania.

Bób, niedawna kojarzony był z prostą kuchnią, teraz staje się składnikiem coraz bardziej wyrafinowanych dań. Jednak rzeczywiście smaczne sa tylko świeże strąki. Jak wybrać bób? Jak kupić idealny bób? Jak rozpoznać, czy bób jest świeży i młody?

Bób - najlepszy z własnego ogródka

Idealnym rozwiązaniem byłaby uprawa bobu na działce. Jeśli tylko warunki pozwalają - jest miejsce w ogrodzie - warto rzeczywiście posiać kilka rzędów bobu. To roślina wyjątkowo łatwa w uprawie, właściwie nie choruje, jest odporna na działania niezręcznych ogrodników... Kiedy po raz pierwszy spróbowałem bobu z własnej uprawy, byłem zdziwiony jego smakiem, znacznie lepszym niż w przypadku nasion kupionych w sklepie czy na targu.

Bób z plantacji

Skąd taka różnica? Moim zdaniem, powody są dwa. Na targowiskach można znaleźć nasiona uprawiane na plantacjach, nastawionych na zysk. Hodowcy uprawiają rośliny dające wyrównany, obfity plon. Właściciel ogródka może zadowolić się niższą wydajnością, wybierając odmiany o najlepszym smaku. W dodatku w ogrodzie można zbierać bób w idealnym momencie, kiedy nasiona są małe i delikatne, a na straganach dominują większe, cięższe nasiona, mniej smaczne.

Jak kupować bób?

Drugi powód jest ważniejszy. Niestety, zazwyczaj bób sprzedawany jest w szczelnie zamkniętych torebkach strunowych. Taka torebka wystawiona na słońce (np. na tagu) działa jak miniaturowa szklarnia. W torebce skrapla się woda, rośnie temperatura, w rezultacie bób zaczyna się psuć. Najlepiej kupować więc nasiona, które na słońcu nie leżą, pozbawione ciemnych plam, jak najmłodsze i najmniejsze, a po zakupie szybko przesypujemy do torby papierowej albo koszyczka i jak najszybciej przyrządzamy.  

Przechowywanie bobu

Jeśli kupisz świeżutki i młody bób i nie chcesz przygotować go od razu, nie ma problemu. Najlepiej przesypać go do miseczki lub pojemnika do przechowywania żywności i wstawić do lodówki. w takich warunkach bób zachowa swoje właściwości odżywcze do tygodnia. Świeży bób można również zamrozić.

Ocena: 5