Pachnąca tymiankiem pierś kurczaka nadziewana bobem na lekki letni obiad
Dieta bezglutenowa
Piersi z kurczaka nadziewane bobem to propozycja na urozmaicenie domowych obiadów. Wystarczy trochę bobu i przyprawy, żeby piersi z kurczaka nadać całkiem inny smak. To znakomite danie na letnie dni - lekkie i smaczne, w sam raz na rodzinny obiad w ogrodzie.
Bób nie tylko gotowany
Bób to wspaniałe warzywo strączkowe które dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych, jest smaczny, niekłopotliwy w uprawie i daje bardzo wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Najczęściej jadamy bób po prostu ugotowany w wodzie. I nic w tym dziwnego, bo to najprostszy sposób jego przygotowania, a tak przyrządzony bób smakuje znakomicie. Taki gotowany bób można również dodać do sałatek lub nadziać nim mięso, jak w naszym przepisie. Bób można również usmażyć, uzyskując w ten sposób dość kaloryczną, ale pyszną przekąskę.
Przepis pochodzi z książki „Rośliny strączkowe”.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób ugotuj w osolonej wodzie, obierz i dopraw oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem.
- Piersi natnij, aby utworzyć kieszonki, nadziewaj bobem.
- Na desce do krojenia tak ułóż 5 plastrów boczku, by lekko nachodziły
- na siebie, połóż na nich pierś i zawiń w boczek.
- Tak samo postępuj z drugą piersią.
- Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40–45 minut w 180°C. Gotowe piersi przez chwilę studź przed pokrojeniem.