Pachnąca tymiankiem pierś kurczaka nadziewana bobem na lekki letni obiad

2022-06-15
Kurczak nadziewany bobem
Autor: Shutteratock Kurczak nadziewany bobem dla wszystkich smakoszy
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Piersi z kurczaka nadziewane bobem to propozycja na urozmaicenie domowych obiadów. Wystarczy trochę bobu i przyprawy, żeby piersi z kurczaka nadać całkiem inny smak. To znakomite danie na letnie dni - lekkie i smaczne, w sam raz na rodzinny obiad w ogrodzie.

Bób nie tylko gotowany

Bób to wspaniałe warzywo strączkowe które dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych, jest smaczny, niekłopotliwy w uprawie i daje bardzo wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Najczęściej jadamy bób po prostu ugotowany w wodzie. I nic w tym dziwnego, bo to najprostszy sposób jego przygotowania, a tak przyrządzony bób smakuje znakomicie. Taki gotowany bób można również dodać do sałatek lub nadziać nim mięso, jak w naszym przepisie. Bób można również usmażyć, uzyskując w ten sposób dość kaloryczną, ale pyszną przekąskę.

Przepis pochodzi z książki „Rośliny strączkowe”.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka
  • 300–400 g bobu
  • łyżeczka tymianku suszonego + kilka gałązek świeżego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz
  • 10 cienkich plastrów boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób ugotuj w osolonej wodzie, obierz i dopraw oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem.
  • Piersi natnij, aby utworzyć kieszonki, nadziewaj bobem.
  • Na desce do krojenia tak ułóż 5 plastrów boczku, by lekko nachodziły
  • na siebie, połóż na nich pierś i zawiń w boczek.
  • Tak samo postępuj z drugą piersią.
  • Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40–45 minut w 180°C. Gotowe piersi przez chwilę studź przed pokrojeniem.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?