Śledź - zdrowy, smaczny, wartościowy. Jedzmy śledzie nie tylko od święta!
Śledź to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce. Serwowana na tysiąc sposobów, nigdy chyba się nam nie znudzi. Chcesz być zdrów jak ryba? Bierz przykład z Holendrów, którzy mają o nim przysłowie: „Jeżeli w pobliżu Ciebie jest śledź, lekarz będzie daleko”. Jedz śledzie! Śledź to samo zdrowie, dowiedz się, dlaczego warto go włączyć do codziennego jadłospisu.
Spis treści
Na co dzień, od święta i chyba od zawsze - śledź królował na polskich stołach. Swoje szczególne miejsce, pod wieloma postaciami, znajduje także na wigilijnym, polskim stole. Z uwagi na swoją powszechną dostępność, śledzie bałtyckie są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Najczęściej podajemy je z cebulą, w śmietanie lub zalewie octowej. Ze względu na swój niepowtarzalny smak śledzie mają wielu kulinarnych fanów. Najważniejsze jednak, oprócz walorów smakowych, są ich właściwości prozdrowotne. Śledzie są po prostu zdrowe - chronią przed miażdżycą, chorobami układu nerwowego, a także poprawiają koncentrację, pracę serca i mózgu.
Wartości odżywcze śledzi
„Śledzie bałtyckie należą do tłustych ryb morskich, mimo że nie dostarczają zbyt dużej wartości energetycznej (w 100 g jest tylko 162 kcal). Zawierają same dobre, wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3.” – tłumaczy dr inż. Wojciech Sawicki, spec. ds. bezpieczeństwa żywności, technolog żywności WNoŻiR, ZUT w Szczecinie i dodaje „Już 50 g śledzia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na cenne tłuszcze, przyczyniające się do obniżenia ciśnienia oraz poziomu cholesterolu LDL - jednego z głównych powodów występowania chorób układu krążenia, takich jak: miażdżyca, zawał czy udar mózgu.” Dobroczynne kwasy omega-3 przyspieszają także metabolizm i wspierają wątrobę w procesie usuwaniu toksyn. Wykazują działanie przeciwzapalne, a także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Są dodatkowo niezbędne w procesie regeneracji komórek skóry oraz poprawiają funkcjonowanie układu wzrokowego, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Dieta bogata w omega-3 przez ekspertów określana jest mianem diety antynowotworowej.
Śledź jest również doskonałym źródłem witamin, cynku, miedzi, fosforu i jodu. W 100 g tej ryby witaminy D jest aż osiem razy więcej niż w szklance mleka. Dodatkowo, wśród wszystkich ryb, jest najlepszym źródłem żelaza i zawiera witaminę B12, niezbędną do tworzenia nowych czerwonych krwinek.
Jak kupować świeże śledzie?
Wybór śledzi w sklepach jest ogromny: dostępne są świeże, w solance, marynowane, w oleju, w occie i z różnymi dodatkami. Najlepiej jednak jest kupować świeże śledzie bałtyckie, ewentualnie w solance. Jeśli dbamy o linię, należy unikać wariantów śledzi w oleju, czy śmietanie. Przyrządzając je samodzielnie w domu możemy wówczas kontrolować ilość dodatków i stosować bardziej dietetyczne zamienniki. Wojciech Sawicki podpowiada „Ważne jest, aby śledzie odpowiednio przyrządzić. Usmażenie ich na głębokim oleju na pewno jest mniej korzystne dla naszego zdrowia. Zdecydowanie lepiej jest ugotować śledzia na parze. Jeśli natomiast lubimy śledzia w postaci surowej („wyławianego” z solankowej zalewy), połączmy go z jogurtem naturalnym, zamiast ze śmietaną, czy majonezem.”
Pamiętajmy, by przed przygotowaniem śledzi z solanki odpowiednio je namoczyć w wodzie lub mleku - pozbywamy się w ten sposób nadmiaru soli z ryby. W sklepie, kupując śledzie świeże, zwróćmy także uwagę na kluczowe kwestie: oczy, które powinny się błyszczeć oraz jędrność ryby - po naciśnięciu mięsa powierzchnia powinna po chwili wrócić do stanu początkowego. Wówczas mamy pewność, że ryba jest świeża i zdatna do spożycia.
Śledzie bałtyckie polecane są przez ekspertów i organizatorów projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy na śledzie: Śledzie na Wigilię - 10 przepisów na śledziowe hity!
Naturalnie Bałtyckie to innowacyjny projekt wspierający polskie rybołówstwo bałtyckie, którego głównym celem jest promocja racjonalnego wykorzystania zasobów Morza Bałtyckiego, a także kreowanie świadomej konsumpcji produktów rybnych, do których surowiec pozyskiwany jest z poszanowaniem limitów połowowych, zasad równowagi naturalnej, praw zwierząt oraz dobrych praktyk produkcyjnych w przetwórstwie ryb. Kluczowym elementem programu jest znak towarowy Naturalnie Bałtyckie, którym oznakowane zostaną produkty rybne, do których ryby łowione i przygotowywane będą zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi i w przyjazny dla środowiska i zasobów morskich sposób. Projekt finansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”. Inicjatorem projektu jest Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb.
Konkurs „100 przepisów na śledzie”: przyślij przepis na śledzia - wygraj 1 ze 100 książek