Sałatka z bobu z sosem czosnkowo-cytrynowym: prosty przepis
      2022-06-27
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka z bobu z sosem czosnkowo-cytrynowym to propozycja na wiosenną przekąskę, przygotowuje się ją błyskawicznie, a jest bardzo odżywcza i stanowi doskonałe źródło białka oraz błonnika.
Przepis pochodzi z książki "Rośliny strączkowe".
SKŁADNIKI
- szklanka bobu (może być mrożony)
- 8 pomidorków koktajlowych
- plaster sera feta
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób wrzuć na lekko osolony wrzątek i ugotuj. Odcedź i przelej zimną wodą. Gdy całkiem ostygnie, obierz z łupin.
- Pomidorki pokrój na połówki, a ser pokrusz.
- W osobnej misce ubij trzepaczką sok z cytryny z oliwą, aby powstała emulsja.
- Przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Sałatkę polej sosem.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
    
    
    
    
 
             
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        