Ziemniaki faszerowane bobem, serem, miętą i sezamem: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ziemniaki faszerowane bobem to doskonały dodatek do pieczonych mięs. Są niezwykle smaczne, a co najważniejsze przygotowane z powszechnie znanych składników. Takie połączenia - szybkie i proste - zawsze gwarantują smaczny posiłek. Podajemy przepis zaczerpnięty z książki Marii Banach pt. "Strączki".
SKŁADNIKI
- 200 g bobu
- 8 średnich ziemniaków
- 100 g twarogu
- 70 g startego sera cheddar
- 2 garści świeżej mięty
- 2 łyżki sezamu
- oliwa
- sól pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości.
- Gotujemy bób, odcedzamy, wyjmujemy z łupin i rozgniatamy widelcem
- Do bobu dodajemy twaróg, starty cheddar, posiekaną miętę i sezam. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Ugotowane ziemniaki nacieramy oliwą i układamy w niewielkich odstępach.
- Tak przygotowanym ziemniakom ścinamy górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy część warzywa. Powstałe wgłębienie wkładamy wypełniamy farszem w taki sposób, aby nadzienie trochę wystawało ponad powierzchnię ziemniaka.
- Zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na gorąco.