Porady

Gotowanie to wielka przyjemność. Wiele osób jednak twierdzi, że nie potrafi gotować, bo sam przepis to za mało. Faktycznie - czasem niewielka podpowiedź sprawia, że to, co dotychczas nie wychodziło, staję się bardzo łatwe. Dlatego zbieramy pomysły, jak sobie ułatwić pracę w kuchni, jak pięknie nakryć do stołu i co ugotować, by ustawione na stole potrawy były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Porady

Panierowany ser feta - znakomita przekąska kuchni bałkańskiej

W krajach bałkańskich ser feta jadany jest na co dzień, w wielu różnych postaciach. Dodaje się go do sałatek, kanapek i przegryzek. Piecze się go i smaży, co w Polce robi się bardzo rzadko. A warto, bo na ciepło smakuje znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Loukoumades, czyli greckie pączki skąpane w miodzie

Loukoumades (lokma) to małe drożdżowe pączki nasączone miodowym syropem. Wywodzą się z Grecji, ale popularne są również na Cyprze i w Turcji. Jeśli na tłusty czwartek chcecie przygotować coś oryginalnego, loukomades znakomicie się do tego nadają. Są pyszne, słodkie i nie można się im oprzeć, a dodatkowo przyciągają nutką orientu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mini pączki w syropie: przepis na pączki z mleka w proszku [WIDEO]

Trochę inne pączki z mleka w proszku, które po usmażeniu macza się w syropie. Wypróbuj ten przepis koniecznie. Te mini pączki nie są pracochłonne. Oryginalnie jest to przepis kuchni indyjskiej, nazywają się GULAB JAMUN, uwielbiają je wszyscy. Macza się je w syropie kardamonowym i posypuje pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi lub migdałami, ale będzie do nich pasował dowolny syrop o twoim ulubionym smaku. Rozpływają się w ustach!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak smażyć pączki, żeby się nie przypalały i były ładnie zrumienione [WIDEO]

W karnawale i przed tłustym czwartkiem warto przeczytać garść profesjonalnych porad, żeby wiedzieć jak smażyć pączki i faworki, żeby były rumiane i pulchne i nie przypalone.

Ziołomiód tymiankowy na kaszel i chrypkę

Ziołomiód tymiankowy to sposób wypróbowany przez ludową medycynę na kaszel i chrypkę. Olejki zawarte w tymianku działają lepiej niż antybiotyki. Tymianek jest powszechnie stosowanym surowcem farmaceutycznym w produkcji syropów przeciwkaszlowych. Ziołomiód tymiankowy przeznaczony jest dla dorosłych do łagodzenia uporczywego kaszlu i bólu gardła. Mieszanina zawiera alkohol. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Bananowy koktajl z kakao i miodem: domowy sposób na uciążliwy kaszel

Coś drapie w gardle? Długotrwały kaszel dokucza w nocy? Źle się czujesz? Bananowy koktajl z kakao i miodem to domowy sposób na infekcje górnych dróg oddechowych. Dzieci go kochają, a i dorośli sobie go cenią i śpią po nim spokojnie jak te dzieci. Ciepły koktajl dzięki swojej lepkiej gęstości na długo rozgrzewa, a dzięki temu rozszerza oskrzela i pozwala wyjść gromadzącej się tam wydzielinie. To łagodny i smaczny sposób na niewielkie dolegliwości. Prawdziwa bomba witamin A, B i C oraz skarbnica cynku na wzmocnienie odporności i serotoniny na poprawę humoru. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ajurwedyjski tonik na odporność: domowy środek przeciw przeziębieniu

Ajurwedyjski tonik na odporność to prawdziwa bomba immunologiczna. Ten domowy środek przeciw przeziębieniu bardzo łatwo przygotować. Gotów będzie w ekspresowym tempie. Należy go stosować profilaktycznie po 1 łyżce dziennie. A w przypadku zaziębienia 3 razy dziennie po 1 łyżce. Ze względu ostre przyprawy użyte do przygotowania toniku nie należy go podawać dzieciom poniżej 12 roku życia, ze względu na niebezpieczeństwo zakrztuszenia. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nie daj się przeziębieniu: domowy środek na wzmocnienie odporności z Podlasia

Nie dajmy się przeziębieniu - mówi pani Zenobia Okoczuk z Podlasia i dzieli się z nami przepisem na domowy środek na wzmocnienie odporności. Pani Zenobia twierdzi, że to bardzo skuteczny środek, chociaż nie dla każdego. Ze względu na zawarty w nim miód, nie należy podawać go niemowlętom i dzieciom do lat 3. Nie od dzisiaj wiadomo, że miód, cytryna i czosnek zawierają naturalne związki ograniczające rozwój bakterii chorobotwórczych. Olej lniany jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które również wspomagają ludzki układ odpornościowy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podlaski syrop chrzanowy: domowy środek na przeziębienie

Podlaski syrop chrzanowy to świetny domowy środek przeciw przeziębieniu lub na początku choroby. Syrop jest bardzo ostry, więc należy go stosować po rozcieńczeniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowa bryndza: przepis jak z 2 l mleka krowiego otrzymać 1 kg sera?

Domowa bryndza to sprytny ser z krowiego mleka, który będzie smakował i wyglądał jak owczy. Ser przygotowany w ten sposób to wysokobiałkowy wyrób. Doskonale sprawdza się w diecie dzieci i młodzieży, sportowców, rekonwalescentów i seniorów. Należy go przygotować z mleka pasteryzowanego, ale wykluczone jest mleko UHT. Można do sprytnej bryndzy dodać świeże zioła, przyprawy, a nawet suszone pomidory, czy kapary albo marynowany pieprz. Wypróbujcie swój ulubiony wariant domowej bryndzy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 176