Porady

Gotowanie to wielka przyjemność. Wiele osób jednak twierdzi, że nie potrafi gotować, bo sam przepis to za mało. Faktycznie - czasem niewielka podpowiedź sprawia, że to, co dotychczas nie wychodziło, staję się bardzo łatwe. Dlatego zbieramy pomysły, jak sobie ułatwić pracę w kuchni, jak pięknie nakryć do stołu i co ugotować, by ustawione na stole potrawy były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Porady

Wyjazdy kulinarne z biurem podróży - jakie są?

Przybywa osób, które zamiast zwiedzać zabytki, wolą poznawać nowe miejsca od kuchni. Które biura podróży organizują wycieczki kulinarne i na czym one polegają? Aktualna oferta biur podróży: wyjazdy kulinarne - kierunki i programy wyjazdów.

Menu na grilla - jak i co grillować, by wszystkim smakowało? [WIDEO]

Grill w weekend - ulubiony sposób na obiad, gdy pogoda dopisuje. Warto się za to zabrać z głową, by grillowanie było przyjemnością, a dania z rusztu smakowały wszystkim. Co i jak grillować, by grillowa impreza była udana?

Marynowanie próżniowe - wyższy poziom grillowania

Grillowanie w Polsce osiągnęło status kultowej imprezy towarzyskiej. Według badania TNS Polska w 2015 r. ponad 70% Polaków regularnie grilluje. Na skwierczących rusztach najczęściej króluje mięso, które nierzadko wymaga uwagi oraz czasu, aby było smaczne. W przygotowaniach do grilla nieocenionym pomocnikiem może okazać się technologia, a dokładniej system pakowania próżniowego, który oszczędzi nie tylko czas, ale również wydobędzie z potrawy nieznane dotąd walory smakowe.

Trzy przepisy na SAŁATKI do dań z grilla [jak urządzić udane garden party]

Idealne grillowe garden party nie może się udać bez dobrze dobranej sałatki. Pamiętajmy, że nie tylko mięsem człowiek żyje! Poza tym czekając aż kolejne dania dojdą, goście i domownicy chętnie sięgną po orzeźwiającą i kolorową sałatkę grillową. Mamy dla was trzy przepisy do wyboru. Są uniwersalne, niedrogie i proste w przygotowaniu.

Kuchnia gruzińska - czego warto spróbować w gruzińskiej restauracji?

Polacy pokochali Gruzję, co widać po rosnącej liczbie restauracji gruzińskich. Kuszą one smakiem i zapachem rozmaitych dań, które mogą być zaskoczeniem dla osoby, która udaje się ich skosztować po raz pierwszy. Sprawdź, co warto zjeść w gruzińskiej restauracji.

Czerwcowe przetwory - jakie dżemy i konfitury robić w czerwcu? [Ściągawka]

Wszyscy uwielbiamy lato i jego smaki.  Aby móc smakować tę piękną porę roku nawet zimą warto wykorzystać jej owoce i zrobić przetwory, które osłodzą nam czekanie na kolejne wakacje. Jakie dżemy zrobić w czerwcu na zimę?

LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW - dwa dobre PRZEPISY

Warto mieć w lodówce kilka rodzajów warzyw, sałat i owoców. Można z nich szybko przygotować dobrą kolację, poczęstunek dla niespodziewanego gościa, lekką przekąskę. Przy pewnej dozie wyobraźni kulinarnej niepotrzebne są przepisy, bo możesz zrobić doskonałą sałatkę z tego co masz pod ręką.

Jak zamrażać mięso? Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku?

Zamrażanie wydaje się nieskomplikowaną czynnością. Współczesne zamrażalniki są wyposażone w odpowiednie agregaty wytwarzające temperatury do minus 20 stopni. Prawidłowo zamrożone mięso niczym nie będzie się różnić od właściwości świeżego kawałka. Jak i na jak długo zamrażać mięso? Obejrzyj też WIDEO: Cała prawda o mięsie.

Lubczyk ogrodowy - jakie ma właściwości i jak wykorzystać go w kuchni?

Lubczyk ogrodowy to bylina dorastająca do 2 m wysokości. Kształtem i smakiem przypomina liście selera. Ma zielonożółte kwiaty zebrane w baldachy. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Sprawdź, jak wykorzystać lubczyk ogrodowy w kuchni.

Cukier żelujący, żelfix - czym się różnią?

Cukier żelujący i żelfix to popularne dodatki do domowych przetworów. Pozornie wydają się tym samym, stosujemy je do dżemów i konfitur, by uzyskać gęstą konsystencję i zachować ładny kolor owoców. Sprawdź, czym różni się żelfix od cukru żelującego!

Strona 1 z 132