Porady

Gotowanie to wielka przyjemność. Wiele osób jednak twierdzi, że nie potrafi gotować, bo sam przepis to za mało. Faktycznie - czasem niewielka podpowiedź sprawia, że to, co dotychczas nie wychodziło, staję się bardzo łatwe. Dlatego zbieramy pomysły, jak sobie ułatwić pracę w kuchni, jak pięknie nakryć do stołu i co ugotować, by ustawione na stole potrawy były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Porady

Owoce w służbie mózgu: 5 owoców, które wspomagają pracę twojego mózgu

Oto 5 owoców późnego lata, które wspomagają pracę waszego mózgu. Warto jeść je świeże, warto je przerobić, by zachować ich wartości na dłużej. Każdego dnia nasz mózg potrzebuje wsparcia. Nie wystarcza mu tylko cukier do pracy, białka i tłuszcze do odbudowy. Potrzebuje również całej palety kolorów, naturalnych barwników roślinnych zawartych w owocach, aby wydajniej i lepiej nam służyć. W przeciwieństwie do witamin, roślinne barwniki, silne przeciwutleniacze, nic nie tracą ze swoich właściwości po obróbce termicznej. Dlatego warto owoce dojrzałego lata przerabiać i wekować. Zebraliśmy specjalnie dla was informacje o najważniejszych w diecie mózgu owocach. 

Dlaczego warto jeść aronię podczas pracy przy komputerze?

Dzisiaj nie ma osoby, która nie spędzałaby wielu godzin dziennie przed komputerem. Trzeba więc szukać sposobów, które pomogą nam zniwelować lub zmniejszyć niekorzystne skutki promieniowania monitorów. I tu warto przyjrzeć się aronii, bowiem wśród wielu zalet ma i tę, że wspomaga regenerację wzroku.

Czy grillowanie jest zdrowe? Jak bezpiecznie grillować - ważne porady

Grillowanie to chyba najprzyjemniejszy sposób przygotowywania posiłku w piękne, słoneczne dni. A do tego nie ma co ukrywać, że potrawy prosto z grilla są po prostu pyszne ... ale niestety nie zawsze zdrowe. Co więcej, mogą być nawet rakotwórcze! Jak więc należy grillować?

Pomidory na zimę: proste sposoby na przechowywanie pomidorów

Co zrobić z pomidorów na zimę, by  łatwo móc skorzystać z zapasów? Zimą nie trzeba sięgać do puszek czy koncentratów, aby pomidory mogły gościć na naszym stole. Wystarczy np. je tylko zamrozić, aby mieć odpowiedni zapas tych warzyw na mroźne dni.

Mrożenie pomidorów: jak mrozić pomidory na zimę?

Pomidory warto po prostu zamrozić na zimę, kiedy wiele osób tęskni za świeżymi pomidorami. Zamiast śpiewać piosenkę "Addio pomidory" z repertuaru Kabaretu Starszych Panów, można sięgnąć po zamrożone latem pomidory! Sprawdź jak to zrobić.

Przecier pomidorowy na szybko: sposób na przecier

Jak w pół godziny zrobić przecier z pomidorów? Idealny na sezonową zupę pomidorową, przygotowywaną ze świeżych pomidorów. Warto  sprawdzić nasz przepis i  w sezonie letnim przyrządzać zupę ze świeżych pomidorów, aromatyczną i zdrową.

Jarzębina - jak wykorzystać ją dla zdrowia?

Jarząb pospolity (jarzębina) to drzewo, z którego owoców - czerwonych kulek - dzieci robią przepiękne korale. Oprócz oryginalnego wyglądu posiada również liczne właściwości lecznicze. Sprawdź, jak wykorzystać ją dla zdrowia.

Czubajka kania, czyli sowi parasolnik. Dlaczego warto jeść kanie? Czy kanie są zdrowe?

Kania, a właściwie czubajka kania (łac. Macrolepiota procera) jest cenionym grzybem leśnym. W nomenklaturze ludowej bywa nazywana sową lub parasolnikiem. Ten smaczny grzyb zapisał się złotymi zgłoskami w historii polskich kulinariów. Od niepamiętnych czasów dorodne kapelusze kani kuchni polskiej panieruje się i smaży na tłuszczu. Smażone kanie, wręcz nazywa się "schabowymi" z grzybów. Poza tym robi się z nich zupy i gulasze. 

Kapusta czerwona: właściwości. Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Czerwona kapusta, w niektórych rejonach Polski nazywana jest również kapustą modrą, podobnie jak przyrządzana z niej regionalna potrawa. Jakie właściwości ma kapusta czerwona i dlaczego warto o niej pamiętać komponując zdrową dietę?

Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw w łatwy i tani sposób

Podpowiadamy jak łatwo i tanio pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw. Okazuje się, że jest domowy sposób, prosty i tani, by usunąć pestycydy z powierzchni warzyw i owoców. Od zarania dziejów między człowiekiem a szkodnikami trwa morderczy wyścig, kto zdąży zebrać, a tym samym zjeść więcej. Dzięki pestycydom, naturalnym i syntetycznym środkom ochrony roślin, ten wyścig od 100 lat wygrywają ludzie. Stosowanie pestycydów jest bezpieczne dla człowieka pod warunkiem, że przestrzegane są zasady ich stosowania zgodne z dobrą praktyką rolniczą. Nadmierne spożycie pestycydów zgromadzonych na powierzchni owoców i warzyw może prowadzić do ostrych lub przewlekłych zatruć. 

Strona 1 z 136