Porady

Gotowanie to wielka przyjemność. Wiele osób jednak twierdzi, że nie potrafi gotować, bo sam przepis to za mało. Faktycznie - czasem niewielka podpowiedź sprawia, że to, co dotychczas nie wychodziło, staję się bardzo łatwe. Dlatego zbieramy pomysły, jak sobie ułatwić pracę w kuchni, jak pięknie nakryć do stołu i co ugotować, by ustawione na stole potrawy były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Porady

Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory

Naturalne barwniki, takie jak łupiny cebuli do barwienia jajek są stosowane od lat i obecnie wracają do łask. Zobacz czym barwić jaja wielkanocne, żeby uzyskać kolor niebieski, różowy, czy żółty.

Rzeżucha - jakie są właściwości lecznicze rzeżuchy?

Zimą najbardziej godną polecenia zieleniną jest rzeżucha, bo wiadomo że pozostałe zielone składniki codziennej diety pochodzą w tym okresie albo ze szklarni albo z ciepłych krajów, skąd docierają do nas pozbawione odżywczych właściwości. Rzeżuchę hodujemy sami, dlatego możemy być pewni jej walorów zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto jeść rzeżuchę.

Kiedy posiać rzeżuchę, aby wyrosła na Wielkanoc?

Rzeżucha pojawi się na wielu wielkanocnych stołach. Może to być tradycyjny talerzyk z zieloną rzeżuchą, czasem rzeżuchę wysiewa się nadając jej kształt krzewu czy zajączka. Ważne jest jednak, by zdobiła wielkanocny stół. Kiedy ją posiać, by była odpowiedniej wielkości na same święta?

Wielkanocne jaja: farbowanie jaj w łupinach cebuli

Farbowanie jaj w łupinach od cebuli, to tradycyjny, w pełni ekologiczny, najzdrowszy i najtańszy sposób na zdobienie wielkanocnych pisanek. Łupinki najlepiej zbierać sukcesywnie, przy każdym obieraniu cebul na kilka tygodni przed świętami. Im więcej zbierzemy łupinek, tym lepszy efekt kolorystyczny.

Jak powstały chipsy? Historia tej przekąski + WIDEO z przepisem

Gdyby nie awantura w pewnej hotelowej restauracji, być może nie zajadalibyśmy się chipsami z torebki. Bylibyśmy szczuplejsi, ale czy szczęśliwsi? W końcu chrupanie uzależnia! A wszystko zaczęło się dawno temu, gdy potentat kolejowy Cornelius Vanderbilt postanowił zjeść na obiad ziemniaki.

Wielkanocne jaja: magiczne żółte jajko bez białka [INSTRUKCJA WIDEO]

W Wielkanoc możesz zaskoczyć domowników i dzieci, przygotowując dla nich taką niespodziankę: po obraniu jajka ze skorupki zobaczą nietypowe dziwo - jajko zamiast białe, będzie żółte. Pokazujemy instrukcję jak zrobić gotowane jajko, pozbawione białka. Takie jajka można też wykorzystać do kolorystycznej zabawy na wielkanocnym półmisku z jajami faszerowanymi. Część z nich po prostu będzie żółta. Białe jajka wypełnisz żółtym farszem, a żółte białym. Co ty na to?

Ile jest cholesterolu w jajkach? Jak dużo jajek można zjeść w Wielkanoc bezpiecznie?

Kiedyś straszono nas, że jedzenie nadmiaru jajek grozi chorobami serca, ze względu na wysoki poziom cholesterolu. Co dziś specjaliści mówią na ten temat? Ile można zjeść bezpiecznie jajek jednorazowo?

Jak dekorować pisanki barwione w łupinach cebuli?

Kraszenie jajek, czyli zdobienie pisanek to pradawna polska tradycja. Na wielkanocnych jarmarkach spotkać można starsze kobiety, które uczyły się sztuki skrobania kwiatowych i roślinnych wzorów na naturalnie barwionych w łupinach cebuli jajkach. Robią to nieprawdopodobnie zręcznie i szybko. Ty też się możesz tego nauczyć.

Święconka: co włożyć do koszyczka ze święconką i dlaczego?

Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak, co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie należy zapomnieć podczas jego przygotowania.

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Każdy kraj i prawie każda rodzina ma swoje własne przepisy na tradycyjne potrawy wielkanocne. W Polsce najpopularniejsze ciasta na wielkanocnym stole to pascha, mazurek i torty. Ale tylko mazurki są oryginalne i wyjątkowe.

Strona 1 z 127