Idealne zamiast prezentu i obłędnie czekoladowe. Poznaj 3 przepisy na ciasto na Dzień Ojca
Już 23 czerwca będziemy obchodzić jest Dzień Ojca. To święto narodziło się w USA na początku XX wieku, a w Polsce dzień ten znany jest od 1965 roku. Jak go uczcić? W tym roku warto przygotować coś pysznego, domowego i obłędnie czekoladowego. Słodka niespodzianka w postaci ciasta zachwyci i wzruszy każdego tatę. Poznajcie trzy proste przepisy na ciasta na Dzień Ojca.
Spis treści
- Ciasto na Dzień Ojca
- Jakie ciasto na Dzień Ojca?
- Tort czekoladowy z malinami – przepis krok po kroku
- Brownie jaglane – przepis krok po kroku
- Ciasto czekoladowe bez pieczenia – przepis krok po kroku
Ciasto na Dzień Ojca
Słodka niespodzianka to idealny prezent z okazji Dnia Ojca. Zamiast kupować gotowy wypiek w cukierni, warto zrobić je samodzielnie. Domowe ciasto zaskoczy i wzruszy każdego tatę. To najlepszy prezent, jakim można obdarować ojca. Takie ciasto zauroczy apetycznym wyglądem i zachwyci smakiem.
Jakie ciasto na Dzień Ojca?
Jeżeli nie macie pomysłu na prezent dla taty z okazji jego święta, wybierzcie jeden z trzech przepisów na pyszne domowe ciasta czekoladowe. Poniżej znajdziecie trzy sprawdzone receptury na słodkie niespodzianki o smaku czekolady. Wszystkie przepisy są łatwe, w miarę szybkie i sprawdzone. Dzięki temu, że zostały podzielone na poszczególne kroki, ich zrobienie nie jest skomplikowane.
Jakie ciasto zrobić na Dzień Ojca? Możecie wybrać jedną z naszych propozycji na wyśmienite czekoladowe desery. Oto trzy łatwe przepisy na pyszne domowe ciasta o smaku czekolady, które rozczulą nawet najtwardszych ojców:
- tort czekoladowy z malinami
- brownie jaglane
- ciasto czekoladowe bez pieczenia
Tort czekoladowy z malinami – przepis krok po kroku
Składniki:
biszkopt:
150 g cukru
100 g mąki
6 jajek
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
500 ml śmietanki 30%
300 g malin
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywno.
3. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku.
4. Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
5. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
7. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.
8. Śmietankę ubić na sztywno. Dodawać po 1 łyżce serka mascarpone i wsypać cukier puder. Miksować, aż powstanie puszysty krem. Odłożyć 1/3 kremu.
9. Krem wyłożyć na pierwszy blat, ułożyć 2/3 malin i przykryć drugim blatem. Boki udekorować pozostałym kremem, a wierzch skropić polewą czekoladową i ułożyć maliny. Wstawić do lodówki.
Brownie jaglane – przepis krok po kroku
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
150 g kaszy jaglanej
50 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotować ze szczyptą soli według instrukcji na opakowaniu.
2. Do ciepłej kaszy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wsypać kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami.
3. Banany zblendować na gładkie purèe. Wbić jajka i dodać kaszę jaglaną z czekoladą. Zmiksować na jednolite ciasto.
4. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
5. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut.
6. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
Ciasto czekoladowe bez pieczenia – przepis krok po kroku
Składniki:
1 i 1/2 l mleka
200 ml śmietany kremówki 36%
150 g gorzkiej czekolady
1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 140 g)
1/2 szklanki cukru
90 g skrobi ziemniaczanej
1 żółtko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Biszkopty skropić 1/2 litra mleka i wyłożyć nimi dno niedużej formy.
2. Do rondelka wlać pozostałe mleko i śmietankę. Dodać żółtko i ekstrakt waniliowy. Wsypać skrobię ziemniaczaną i cukier. Dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek.
3. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta, a składniki się połączą.
4. Masę przelać na biszkopty i wyrównać. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
5. Przed podaniem udekorować kakao, polewą karmelową i orzechami.
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na czekoladowe przysmaki. Poniżej znajdziesz także quiz kulinarny, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o czekoladzie i rozwiązać go wspólnie z tatą.