Zjadasz codziennie kostkę czekolady? Sprawdź, jak to wpłynie na twój organizm
Dobrej jakości gorzka czekolada bogata jest w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Badania dowodzą, że czekolada o wysokiej zawartości kakao może poprawić kondycję, a tym zmniejszyć ryzyko chorób serca. Oto 7 korzyści zdrowotnych, które potwierdziła nauka, wynikających z jedzenia jednej kostki gorzkiej czekolady dziennie. Czyżby spełniło się marzenie wielu i czekolada zamiast grzeszkiem stała się polecanym składnikiem diety?
Wszyscy uwielbiamy czekoladę. Jednak najzdrowsza jest czekolada gorzka o zawartości kakao 70-99%. Okazuje się, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady może skutkować korzyściami zdrowotnymi. To niezwykle smaczna perspektywa. Nauka udowodniła, że jedzenie codziennie jednej kostki gorzkiej (ok. 6 g) czekolady wpływa pozytywnie aż na 11 aspektów naszego zdrowia. Zobacz, jakie korzyści daje nam jedzenie czekolady.
Czekolada chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi
Nie od dzisiaj wiadomo, że odpowiednia dieta może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz udarów niedokrwiennych. Szczególne znaczenie ma wysoka podaż flawonoidów w diecie, których bogatym źródłem jest kakao bądź gorzka czekolada. Analiza naukowa siedmiu różnych badań wykazała, iż wysokie spożycie gorzkiej czekolady przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych aż o 37 %. Flawonoidy zawarte w ciemnej czekoladzie przeciwdziałają bowiem zwężaniu się naczyń krwionośnych i zwiększają biodostępność tlenku azotu. Można zaryzykować stwierdzenie, że czekolada przedłuża nasze życie.
Czekolada obniża ciśnienie
Czekolada zawiera substancje chemiczne zwane flawonoidami, które znajdują się w kakao. Flawonoidy mogą obniżać ciśnienie krwi. Jedno z badań przeprowadzonych przez naukowców z niemieckiego szpitala uniwersyteckiego w Kolonii wykazało, że spożywanie 1 kostki gorzkiej czekolady każdego dnia obniża ciśnienie krwi u osób zagrożonych nadciśnieniem. Na podstawie badań naukowcy stwierdzili: „Chociaż wielkość spadku ciśnienia krwi była niewielka, efekty klinicznie godne są uwagi”. Jednocześnie przestrzegają, że codzienne spożywanie czekolady nie może zastąpić zdrowej diety i aktywności fizycznej.
Czekolada redukuje stany zapalne
Długotrwały, przewlekły stan zapalny może uszkadzać komórki i prowadzić do powstania takich chorób, jak cukrzyca, zapalenie stawów, a nawet nowotwory. Stany zapalne zwalcza nasz układ odpornościowy wspomagany przez... gorzką czekoladę. Badanie opublikowane w The FASEB Journal w 2018 roku wykazało, że aktywność genów odpowiedzialnych za regulację naszego układu odpornościowego wzrosła po tygodniu regularnego spożywania gorzkiej czekolady. Naukowcy doszli do wniosku, że codzienne jedzenie ciemnej czekolady może pomóc w ograniczeniu stanów zapalnych.
Ciąg dalszy artykułu znajdziesz pod filmem ⇓⇓
Czekolada chroni skórę przed słońcem
Choć brzmi to niewiarygodnie, jedząc codziennie czekoladę, można zapewnić skórze ochronę przed promieniowaniem słonecznym. Wnioski z badań opublikowanych w Journal of Cosmetic Dermatology w 2009 r. przekonują, że osoby które przez trzy miesiące codziennie jadły ciemną czekoladę z wysokim poziomem flawanoli, uniknęły poparzeń słonecznych.
Badanie z 2006 roku opublikowane w Journal of Nutrition wykazało, że czekolada może również chronić skórę przed starzeniem. Dzięki zwiększonemu przepływowi krwi zapewnianemu przez związki czynne zawarte w czekoladzie, skóra była lepiej odżywiona, bardziej nawilżona i elastyczna. Tym samym młodsza. Kurację czekoladową warto rozpocząć już zimą, by wiosenne słońce powitać bez lęku.
Czekolada poprawia pamięć
Okazuje się, że zawarte w czekoladzie flawonoidy poprawiają także pamięć. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Loma Linda potwierdziło, że w ciągu 30 minut po zjedzeniu gorzkiej czekolady uczestnicy eksperymentu doświadczyli „wzrostu częstotliwości fal gamma w głównym obszarze mózgu”. Polepszyły się ich procesy przywoływania pamięci i zapamiętywania. Stan ten utrzymywał się nawet do kilku godzin. To szczególnie ważna informacja dla wszystkich osób w okresach zwiększonego wysiłku umysłowego, uczniów i studentów. Regularne jedzenie czekolady jest także częścią profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych (demencji i choroby Alzheimera). Gdy następnym razem będziesz potrzebować wzmocnienia umysłu, koniecznie zjedz czekoladę. Oczywiście gorzką czekoladę.
Czekolada zwiększa wytrzymałość organizmu
Całkiem niedawno badacze Kingston University odkryli, że gorzka czekolada wpływa na wydajność organizmu. Wśród wspomnianych już wcześnie flawonoli, jakie zawiera kakao, znajduje się epikatechina. Związek ten zwiększa przepływ krwi i tlenku azotu, tym samym wzmacnia wytrzymałość mięśni na wysiłek. Sprzyja także wzrostowi masy i siły mięśni. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że sportowcy jedzący regularnie gorzką czekoladę i pijący kakao mieli lepsze wyniki i dłużej mogli trenować.
Czekolada wspomaga odchudzanie
Flawanole zawarte w kakao chronią organizm przed insulinoopornością, która może prowadzić do cukrzycy typu II. Ograniczanie wyrzutu insuliny do krwi pozwala zapanować nad uczuciem niepohamowanego łaknienia. Jednak czekolada swoje odchudzające właściwości zawdzięcza przed wszystkim teobrominie, która przyspiesza lipolizę komórkową i stymuluje termogenezę. Oznacza to, że wspiera spalanie tkanki tłuszczowej i proces zmniejszania masy ciała. Ciekawostką jest to, że smak i zapach kakao prowadzi do obniżenia stężenia hormonu głodu, a tym samym hamuje apetyt.
Gdy następnym razem dopadnie cię ochota na coś słodkiego, nie krępuj się, sięgnij po kostkę gorzkiej czekolady i ciesz się jej smakiem bez wyrzutów sumienia! Pamiętaj jednak, ze kostka czekolady, to nie cala tabliczka.