Placek ze śliwkami robię bez mąki pszennej i białego cukru. To zdrowe ciasto smakuje każdemu

Dieta wegetariańska
Na zakończenie sezonu na śliwki warto upiec pyszne ciasto z dodatkiem tych owoców. Fit placek ze śliwkami nie zawiera ani mąki pszennej ani cukru. Zamiast nich wykorzystuje zdrowsze i mniej kaloryczne zamienniki. Ten słodki wypiek idealnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Poznajcie prosty przepis na pyszny i aromatyczny fit placek ze śliwkami.
Czy ciasto śliwkowe jest dobre na dietę?
Tradycyjne ciasto śliwkowe nie jest deserem dietetycznym. Zawiera sporo cukru, tłuszczu w postaci masła oraz mąkę pszenną, która ma wysoki indeks glikemiczny i niewiele błonnika. Istnieje jednak przepis na pełen smaku, aromatu i śliwek fit placek, do którego nie dodaje się mąki pszennej i białego cukru. Składniki te zastępuje się mąką orkiszową i słodzikiem – ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki temu placek smakuje wyśmienicie, ma mniej kalorii i więcej prozdrowotnych składników odżywczych.
Jak zrobić fit placek ze śliwkami bez mąki pszennej i cukru?
Zdrowy placek śliwkowy to pyszne i łatwe ciasto. Przepis nie jest skomplikowany i nawet początkujący poradzą sobie z upieczeniem tego słodkiego ciasta bez cukru. W przepisie na zdrowy placek śliwkowy bez pustych kalorii wykorzystuje się składniki, które cenione są ze względu na wysoką zawartość cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach. Sezon na śliwki powoli zbliża się do końca, więc warto skorzystać z tego przepisu i upiec pełen smaku fit placek.
Jak więc piecze się fit placek ze śliwkami bez mąki i cukru? Ten wyjątkowo smaczny i zdrowy wypiek jest łatwy. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Ciasto jest tak dobre, że znika błyskawicznie.
- 1. krok – przygotowanie kruszonki
- 2. krok – zmiksowanie żółtek z olejem i wymieszanie ze skórką cytrynową, mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia
- 3. krok – ubicie białek i wymieszanie z ciastem
- 4. krok – przelanie ciasta do formy, ułożenie śliwek i posypanie kruszonką
- 5. krok – upieczenie fit placka ze śliwkami w piekarniku
Jak podawać fit placek ze śliwkami bez mąki pszennej i cukru?
Fit placek bez mąki pszennej i cukru z dodatkiem słodkich śliwek to przepyszne domowe ciasto. Oprócz smaku dostarcza całą gamę witamin i minerałów, a także pozytywnie wpływa na zdrowie. Ten placek jest doskonałym przykładem, że zdrowe jedzenie jest przepyszne. Chociaż nie dodaje się do niego mąki pszennej i cukru, smakuje wyśmienicie i w niczym nie ustępuje tradycyjnym wypiekom. Fit placek wzbogacony śliwkami to wypiek uniwersalny, który sprawdzi się na każdą okazję. Jest to ciasto sezonowe, więc najlepiej smakuje, kiedy świeżych śliwek jest pod dostatkiem. Sezon na te smaczne i zdrowe owoce już zbliża się do końca, więc ten przepis idealnie sprawdzi się na pożegnanie.
SKŁADNIKI
- 220 ml oleju
- 200 g słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
- 150 g mąki orkiszowej
- 150 g śliwek
- 6 jajek
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
kruszonka:- 1 łyżka mąki migdałowej
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruszonkę. Mąkę migdałową wymieszać z cukrem i roztopionym masłem, aż składniki nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Żółtka zmiksować z olejem i słodzikiem.
- Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszać do połączenia.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki, lekko wciskając je w ciasto. Posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.