Omletowe muffinki z szynką i szpinakiem. Sprawdzą się jako ciepłe śniadanie lub lunch

2023-01-25 16:02

Omletowe muffinki z szynką i szpinakiem to propozycja, która zasmakuje na pewno osobom na diecie keto. Ale warto je przygotować nawet gdy nie stosujesz tej diety. Są łatwe do zrobienia, nie zawierają zbyt dużo tłuszczu, pięknie się prezentują i równie dobrze smakują. Nadają się też do przechowywania i podgrzewania.

Omletowe muffinki z szynką i szpinakiem. Sprawdzą się jako ciepłe śniadanie lub lunch
Autor: Shutterstock Omletowe muffinki to propozycja nie tylko dla osób na diecie keto.

Składniki:

6 dużych jaj

1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki miękkiego sera koziego, pokruszonego

150 g szpinaku baby, posiekanego

1/2 szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę

100 g szynki lub bekonu - pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Formę do muffinek z 12 wgłębieniami nasmaruj tłuszczem.

W dużej misce ubij jajka, mleko, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. Wymieszaj z serem, szpinakiem i czerwoną papryką.

Rozłóż ciasto do foremek na muffinki, na wierzchu połóż szynkę i piecz przez 20 do 25 minut lub do momentu, aż ciasto zetnie się na środku.

Schładzaj w formie przez 5 minut, a następnie wyjmij z foremek. Podawaj na ciepło. Muffinki można przechowywać w lodówce do 4 dni; przed podaniem należy je wtedy podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść jajka

Jajka – zdrowie w skorupce

Zobacz nasze inne przepisy na zdrowe śniadania z jajkami w roli głównej