Śniadanie w 15 minut? Te omletowe muffinki znikają szybciej, niż się pieką!
Omletowe muffinki z szynką i szpinakiem to szybkie, efektowne i wyjątkowo pyszne śniadanie – nie tylko dla fanów diety keto. Zrobisz je w kilkanaście minut, bez zbędnego bałaganu i stania przy patelni. Są lekkie, sycące, świetnie się przechowują i smakują równie dobrze na zimno, jak i po podgrzaniu. Idealne do pudełka, na wynos, do pracy czy szkoły. A do tego wyglądają tak apetycznie, że znikają z talerza zanim zdążysz powiedzieć „muffinka”!

Składniki:
6 dużych jaj
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki miękkiego sera koziego, pokruszonego
150 g szpinaku baby, posiekanego
1/2 szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
100 g szynki lub bekonu - pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Formę do muffinek z 12 wgłębieniami nasmaruj tłuszczem.
W dużej misce ubij jajka, mleko, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. Wymieszaj z serem, szpinakiem i czerwoną papryką.
Rozłóż ciasto do foremek na muffinki, na wierzchu połóż szynkę i piecz przez 20 do 25 minut lub do momentu, aż ciasto zetnie się na środku.
Schładzaj w formie przez 5 minut, a następnie wyjmij z foremek. Podawaj na ciepło. Muffinki można przechowywać w lodówce do 4 dni; przed podaniem należy je wtedy podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść jajka
Zobacz nasze inne przepisy na zdrowe śniadania z jajkami w roli głównej