Omletowe muffinki z szynką i szpinakiem. Sprawdzą się jako ciepłe śniadanie lub lunch
Omletowe muffinki z szynką i szpinakiem to propozycja, która zasmakuje na pewno osobom na diecie keto. Ale warto je przygotować nawet gdy nie stosujesz tej diety. Są łatwe do zrobienia, nie zawierają zbyt dużo tłuszczu, pięknie się prezentują i równie dobrze smakują. Nadają się też do przechowywania i podgrzewania.
Składniki:
6 dużych jaj
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki miękkiego sera koziego, pokruszonego
150 g szpinaku baby, posiekanego
1/2 szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
100 g szynki lub bekonu - pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Formę do muffinek z 12 wgłębieniami nasmaruj tłuszczem.
W dużej misce ubij jajka, mleko, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. Wymieszaj z serem, szpinakiem i czerwoną papryką.
Rozłóż ciasto do foremek na muffinki, na wierzchu połóż szynkę i piecz przez 20 do 25 minut lub do momentu, aż ciasto zetnie się na środku.
Schładzaj w formie przez 5 minut, a następnie wyjmij z foremek. Podawaj na ciepło. Muffinki można przechowywać w lodówce do 4 dni; przed podaniem należy je wtedy podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść jajka
Zobacz nasze inne przepisy na zdrowe śniadania z jajkami w roli głównej