To najlepszy ser do smażenia i grillowania. Śródziemnomorski przysmak podbija polskie kuchnie

2025-08-20 11:47

Najlepiej smakuje po usmażeniu lub grillowaniu, ponieważ z wierzchu staje się chrupiący, a w środku miękki. To idealny składnik sałatek i wielu innych potraw. Ser halloumi, bo to o nim właśnie mowa, znany jest w naszym kraju od dawna i z roku na roku zyskuje coraz więcej fanów. Skąd pochodzi halloumi i jak smakuje? Czy jest zdrowy i jak go jeść? Poznajcie odpowiedzi na te i inne pytania o tym pysznym serze.

ser halloumi - właściwości
Autor: Shutterstock Wrzuć na patelnię lub na grilla. Ten cypryjski ser podbije twoje podniebienie od pierwszego kęsa.

Halloumi – co to za ser?

Halloumi to biały ser solankowy półtwardy, który pochodzi z Cypru. Produkuje się go z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Ser halloumi ma charakterystyczny smak, który można opisać jako słony, delikatny i mleczny. Surowy ser ma sprężystą i lekko gumowatą konsystencję, a po usmażeniu lub grillowaniu staje się chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia, dzięki czemu idealnie nadaje się do grillowania, smażenia i pieczenia. Podczas obróbki termicznej nie topi się.

Czy serek halloumi jest zdrowy?

Cypryjski ser halloumi jest nie tylko pyszny, ale i zawiera całkiem sporo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Może być zdrowym i urozmaicającym dietę produktem, ale należy spożywać go z umiarem.

Co więc zawiera ser halloumi i jakie ma właściwości prozdrowotne?

  • Białko – halloumi jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów i hormonów oraz utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Wapń – jest ważny dla zdrowych kości i zębów, wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi, funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
  • Fosfor – jest niezbędny do funkcjonowania komórek, zapewnia energię i pozytywnie wpływa na budowę kości i zębów.
  • Witamina A – wpływa na zdrowie oczu, zapewnia prawidłowe widzenie, zdrową skórę oraz wspiera układ odpornościowy.
  • Witaminy z grupy B – odgrywają ważną rolę w metabolizmie energetycznym, funkcjonowaniu układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.
  • Cynk – wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i przyspiesza gojenie się ran.
  • Magnez – jest niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni i nerwów, utrzymania właściwego rytmu serca i regulacji poziomu cukru we krwi.

Czy ser halloumi jest kaloryczny?

Chociaż ser halloumi jest pyszny, niestety ma wysoką wartość kaloryczną. Kalorie wynikają głównie z zawartości tłuszczu, który stanowi około 25 proc. jego masy. Porcja cypryjskiego sera o wadze 100 gramów zawiera około 321 kcal. Warto również pamiętać, że smażenie lub grillowanie halloumi może dodatkowo zwiększyć jego kaloryczność ze względu na dodatek oleju lub oliwy z oliwek

W porównaniu z innymi serami halloumi jest bardzo kaloryczny:

  • Halloumi – 321 kcal/100 g
  • Mozzarella – 280 kcal/100g
  • Feta – 260 kcal/100g
  • Ser twarogowy – w zależności od zawartości tłuszczu od 100 do 200 kcal

Czy serek halloumi można jeść na surowo?

Halloumi to pyszny ser, który tradycyjnie wykorzystuje się po smażeniu lub grillowaniu. Chociaż jedzenie tego sera na surowo nie jest niebezpieczne dla zdrowia, nie zaleca się podawania go w ten sposób. Surowe halloumi jest bardzo twarde i gumowate, a jego smak jest dość słony i niezbyt wyrazisty. Jego walory smakowe można docenić dopiero po usmażeniu lub upieczeniu na ruszcie, kiedy z wierzchu staje się chrupiący, a w środku miękki.

Jakie są wady sera halloumi?

Pyszny ser halloumi to znakomite uzupełnienie diety. Chociaż zawiera całą gamę witamin i minerałów, ma też kilka wad. Dlatego tak ważne jest spożywanie go z umiarem. Należy kontrolować porcje i uwzględnić zawartość soli i tłuszczu w ogólnym bilansie kalorycznym i odżywczym. Jest to szczególnie ważne u osób, które zmagają się z nadciśnieniem czy wysokim poziomem cholesterolu. Warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem, aby dowiedzieć się, czy halloumi można włączyć do menu.

  • Wysoka zawartość soli – halloumi jest serem solankowym. Oznacza to, że zawiera dużo soli. Nadmierne jej spożycie może prowadzić do problemów z ciśnieniem krwi i innymi problemami zdrowotnymi.
  • Wysoka zawartość tłuszczu – cypryjski ser zawiera dużo tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny spożywać ten ser w małych ilościach.
  • Wysoka kaloryczność – halloumi jest dość kaloryczny, dlatego nie jest wskazany podczas diety odchudzającej.

Jak jeść halloumi?

Pochodzący z Cypru ser halloumi najlepiej smakuje na ciepło. Można go smażyć na patelni lub piec na grillu. Dzięki obróbce termicznej staje się chrupiący z zewnątrz, a środek jest miękki, ale się nie topi. To pyszny dodatek do wielu różnych potraw. Idealnie sprawdzi się w daniach mięsnych i wegetariańskich. Podkręca smak sałatek i domowego fast foodu. Można przyrządzić z niego wyśmienite przekąski.

Ser halloumi – przepisy na pyszne dania

Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy, w których jedną z głównych ról gra ser halloumi. Z dodatkiem tego pysznego cypryjskiego sera możecie przyrządzić wyśmienity obiad dla całej rodziny, smaczne sałatki czy imprezowe przekąski, które zrobią wrażenie na każdym gościu. Dania prezentują się apetycznie i na pewno oczarują smakiem.

Zobaczcie galerię i poznajcie inne sprawdzone przepisy na dania, których smak podkręca ser halloumi. Poniżej znajdziecie także quiz kulinarny, w którym możecie sprawdzić swoją wiedzę o serach. 

Poradnik Zdrowie: Kiedy iść do dietetyka?
Czy znasz te sery?
Pytanie 1 z 6
Miękki ser sprzedawany w niewielkich obłych porcjach zanurzonych w serwatce to:
Sery
Beszamel SE Google News