Hit tej zimy! Mandarynkowa gorąca czekolada, która pachnie świętami
Gorąca czekolada to jeden z najbardziej lubianych napojów zimowych. Tym razem jednak postanowiliśmy nieco bardziej ją podkręcić. Zatrać się w niesamowitej mandarynkowej gorącej czekoladzie. Ten napój będzie najnowszym zimowym hitem w każdym domu. Przygotujesz go w kilka chwil.
i
Dieta wegetariańska
Gorąca czekolada idealna na zimę. Prosty smak z niecodziennym dodatkiem
Takiej gorącej czekolady jeszcze nie próbowaliście. Ten popularny zimowy napój teraz w wersji podkręconej, która zdobywa serca każdego, kto, choć raz jej spróbuje. Mandarynkowa gorąca czekolada, to idealne połączenie głębokiego smaku czekolady z delikatnie słodkim aromatem mandarynek.
To połączenie to idealnie zimowy, ale przy okazji lekki i świeży duet, który świetnie się sprawdzi o każdej porze dnia. Choć w przepisie wymieniliśmy w składnikach gorzką czekoladę, to jednak tak naprawdę możemy użyć również deserowej, mlecznej czy białej.
Ważny punkt przygotowania. Podgrzewaj, nie gotuj
Bardzo ważnym punktem jest fakt, że po dodaniu skórki mandarynkowej i soku, nie możemy gotować naszego mleka. Wszystko dlatego, że olejki eteryczne zawarte w skórce są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę. Oznacza to, że zbyt intensywne gotowanie może spowodować goryczkę i ulatnianie się aromatu.
Nasza mandarynkowa gorąca czekolada sprawdzi się idealnie na wieczory filmowe, podczas świąt, do pierniczków czy po prostu jako ciekawy napój, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
SKŁADNIKI
- 300 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- Skórka z 2 mandarynek
- Sok z 1 mandarynki
- 2 łyżki cukru
- Szczypta cynamonu
- Bita śmietana do podania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko i śmietankę podgrzewamy.
- Dodajemy skórkę mandarynkową i sok z mandarynki.
- Podgrzewamy, ale nie gotujemy.
- DOdajemy posiekaną czekoladę i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia.
- Dodajemy cukier i cynamon.
- Gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Przelewamy do kubków i dekorujemy bitą śmietaną.