Hit tej zimy! Mandarynkowa gorąca czekolada, która pachnie świętami

2025-11-26 14:03

Gorąca czekolada to jeden z najbardziej lubianych napojów zimowych. Tym razem jednak postanowiliśmy nieco bardziej ją podkręcić. Zatrać się w niesamowitej mandarynkowej gorącej czekoladzie. Ten napój będzie najnowszym zimowym hitem w każdym domu. Przygotujesz go w kilka chwil.

Hit tej zimy! Mandarynkowa gorąca czekolada, która pachnie świętami

i

Autor: Olga Ilina/ Shutterstock
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Gorąca czekolada idealna na zimę. Prosty smak z niecodziennym dodatkiem

Takiej gorącej czekolady jeszcze nie próbowaliście. Ten popularny zimowy napój teraz w wersji podkręconej, która zdobywa serca każdego, kto, choć raz jej spróbuje. Mandarynkowa gorąca czekolada, to idealne połączenie głębokiego smaku czekolady z delikatnie słodkim aromatem mandarynek.

To połączenie to idealnie zimowy, ale przy okazji lekki i świeży duet, który świetnie się sprawdzi o każdej porze dnia. Choć w przepisie wymieniliśmy w składnikach gorzką czekoladę, to jednak tak naprawdę możemy użyć również deserowej, mlecznej czy białej.

Ważny punkt przygotowania. Podgrzewaj, nie gotuj

Bardzo ważnym punktem jest fakt, że po dodaniu skórki mandarynkowej i soku, nie możemy gotować naszego mleka. Wszystko dlatego, że olejki eteryczne zawarte w skórce są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę. Oznacza to, że zbyt intensywne gotowanie może spowodować goryczkę i ulatnianie się aromatu.

Nasza mandarynkowa gorąca czekolada sprawdzi się idealnie na wieczory filmowe, podczas świąt, do pierniczków czy po prostu jako ciekawy napój, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

SKŁADNIKI

  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Skórka z 2 mandarynek
  • Sok z 1 mandarynki
  • 2 łyżki cukru 
  • Szczypta cynamonu
  • Bita śmietana do podania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko i śmietankę podgrzewamy.
  • Dodajemy skórkę mandarynkową i sok z mandarynki.
  • Podgrzewamy, ale nie gotujemy.
  • DOdajemy posiekaną czekoladę i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia.
  • Dodajemy cukier i cynamon.
  • Gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  • Przelewamy do kubków i dekorujemy bitą śmietaną.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...