Gorąca czekolada z chili, malinami lub alkoholem - przepisy na gorącą czekoladę
Gorąca czekolada to idealny napój na chłodne wieczory. Klasyczna czekolada na gorąco jest pyszna, ale warto wypróbować napoju z dodatkami, które podkręcą jej smak. Sprawdź, jak smakuje czekolada do picia połączona z ostrym chili, malinami lub z alkoholem.
Spis treści
- Gorąca czekolada z alkoholem - przepis
- Czekolada na gorąco z chilli
- Przepis na gorącą czekoladę z malinami
- Gorąca czekolada z malinami
- Kawa mrożona z lodami i malinami
Podstawą do zrobienia gorącej czekolady jest gorzka czekolada dobrej jakości, o dużej zawartości kakao. Do jej rozpuszczenia potrzebujemy mleka i gęstej, słodkiej śmietanki, najlepiej kremówki.
Gorąca czekolada z alkoholem - przepis
Składniki:
0,75 l mleka
250 ml śmietanki kremówki
2 tabliczki czekolady
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
rum, wódka lub wiśniówka - według uznania
Przygotowanie:
Do rondelka na małym ogniu wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier puder. Wrzucamy przyprawy, cukier waniliowy i grubo posiekaną czekoladę. Powoli rozpuszczamy czekoladę, dodając stopniowo śmietanę. Czekoladę podgrzewamy, mieszając, aż do czasu zniknięcia grudek. Do kubeczków lub filiżanek wlewamy porcję alkoholu i zalewamy gorącą czekoladą.
Czekolada na gorąco z chilli
Składniki:
300 ml mleka
125 ml śmietanki kremówki
125 g czekolady
1 łyżka cukru pudru
płaska łyżeczka cynamonu
2 szczypty chilli
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w mleku ze śmietanką na małym ogniu, dodajemy cukier i przyprawy. Powoli mieszając, podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia i zniknięcia grudek. Przelewamy do kubków, ozdabiamy np. piankami lub płatkami chilli.
Przepis na gorącą czekoladę z malinami
Czekolada z malinami smakuje dobrze zarówno zrobiona z gorzkiej czekolady, jak i w wersji z białej czekolady. W ciemnej wersji, należy ją dosłodzić łyżeczką cukru pudru.
Składniki:
150 ml mleka
150 ml śmietany kremówki
pół tabliczki (50 g) czekolady białej lub mlecznej
garść malin (świeżych lub mrożonych)
opcjonalnie: łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Grubo posiekaną czekoladę rozpuszczamy powoli w mleku i śmietanie. Maliny miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Wyciskamy z nich sok. używając gazy lub przecierając przez gęste sitko. Sok dodajemy do czekolady, mieszamy i przelewamy do kubków.