Moje pierniczki są miękkie i rozpływają się w ustach. Z tym przepisem zawsze się udają
Dieta wegetariańska
Co zrobić, żeby pierniczki nie były twarde? Najlepiej wybrać dobry i sprawdzony przepis na pyszne i miękkie pierniczki. Właśnie takie są te wyborne świąteczne ciasteczka upieczone według tego prostego przepisu. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne, a lista składników krótka. Zobaczcie, jak zrobić miękkie i rozpływające się w ustach domowe pierniczki.
Jaka mąka do pierniczków jest najlepsza?
Domowe pierniczki przygotowane według tego przepisu są pyszne i idealnie miękkie. To dzięki odpowiednio dobranym produktom. Najważniejszym składnikiem jest mąka. Do pierniczków warto wybrać mąkę pszenną tortową, która produkowana jest z miękkich odmian pszenicy. Jest uboga w białko. Dzięki temu, że ziarna są bardzo drobno zmielone, wypieki z mąki tortowej są delikatne, puszyste i lekkie. Właśnie dlatego ten rodzaj mąki idealnie sprawdzi się do przygotowania ciasta na domowe pierniczki.
Jak zrobić pierniczki, żeby były miękkie?
Upieczenie miękkich pierniczków w domu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Przepis na te aromatyczne świąteczne ciasteczka nie jest skomplikowany. To najprostsza na świecie receptura na wyborne pierniczki na Boże Narodzenie. Składniki łączy się w odpowiedniej kolejności w jednej misce za pomocą rózgi kuchennej. Nawet mikser nie jest potrzebny. Lista niezbędnych produktów jest krótka i obejmuje tradycyjne składniki do pierniczków.
Jak więc upiec znakomite i miękkie pierniczki? Wybierzcie ten przepis i zobaczcie, jak łatwo i szybko robi się to w domowych warunkach.
- 1. krok – połączenie jajek z cukrami, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną, miodem i olejem
- 2. krok – wymieszanie masy z mąką tortową i wyrobienie ciasta
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie pierniczków
- 4. krok – ułożenie pierniczków na blasze do pieczenia
- 5. krok – upieczenie miękkich pierniczków w piekarniku
Co zamiast lukru na pierniczki?
Upieczone i ostudzone pierniczki warto udekorować. Najprostszą ozdobą jest lukier, ale można go zastąpić innymi dekoracjami. Jeszcze przed pieczeniem można posypać pierniczki zmielonymi orzechami, startą gorzką czekoladą lub grubym cukrem. Sprawdzą się też gotowe kolorowe posypki dostępne w sklepach. Piękne świąteczne wzorki na miękkich pierniczkach można uzyskać za pomocą flamastrów spożywczych w różnych kolorach.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier z wanilią, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Dodać miód i wlać olej. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
- Do masy stopniowo wsypywać mąkę i mieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podzielić na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt cienki placek i za pomocą foremek wyciąć pierniczki.
- Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 10 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem lub innymi ozdobami.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę w czasie świąt Bożego Narodzenia.