Z szaszłykami nie musisz czekać na słońce. Te z halloumi przygotujesz w air fryerze

Z szaszłykami nie musisz czekać na słońce. Te z halloumi przygotujesz w air fryerze
Autor: Shutterstock.com Z szaszłykami nie musisz czekać na słońce. Te z halloumi przygotujesz w air fryerze
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Niewielki wysiłek, który zakończy się wspaniałym wegetariańskim obiadem, który rozkocha w sobie każdego członka rodziny. Nie tylko smakuje imponująco, ale również wygląda niesamowicie. A wszystko w postaci lepiących się szaszłyków halloumi.

Wegetariański obiad z air fryera. Gotowy w kilka minut

Pyszne, wegetariańskie, lepiące się szaszłyki z halloumi, które są idealne dla całej rodziny. W prosty sposób można je przygotować w air fryerze, lub bardziej klasycznie - po prostu na grillu. Jednak jeśli wybierzemy tę drugą opcję, warto pamiętać o tym, by kroić nieco większe kostki halloumi, dzięki czemu zapobiegniemy ich łamaniu się.

Choć w przepisie znajduje się czerwona papryka, prawda jest taka, że możemy użyć takiej, jaką lubimy. Ba, możemy użyć wszystkich kolorów, jakie znajdziemy, by nasze szaszłyki były jeszcze bardziej kolorowe.

Nie czekaj na sezon grillowy. Te szaszłyki zaskakują

Wcale nie musimy czekać na sezon grillowy, by rozkoszować się wspaniałymi szaszłykami, które będą idealne zarówno na obiad, jak i jako przekąski dla gości czy jako ciekawsza kolacja.

Jeśli zostanie nam marynaty po posmarowaniu szaszłyków, możemy smarować je jeszcze podczas pieczenia. Dzięki temu zyskają dodatkową głębię smaku, a nasze szaszłyki będą jeszcze bardziej klejące i aromatyczne. Podawanie ich z tortillą jest dla nich idealnym połączeniem i pozwoli nie ubrudzić sobie rąk - przynajmniej aż tak bardzo.

SKŁADNIKI

  • 450 g halloumi
  • 3 papryki czerwone
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 7 łyżek sosu słodkiego-chili
  • 2 łyżki ketchupu
  • 100 g majonezu
  • 8 tortilli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Halloumi, paprykę i cebulę kroimy na kawałki.
  • Na przemian nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
  • Mieszamy miód, 2 łyżki sosu słodkie chili oraz ketchup.
  • Sosem smarujemy nasze szaszłyki halloumi.
  • Szaszłyki wkładamy do spryskanego olejem air Fryera.
  • Pieczemy przez 10-12 minut w 200 stopniach.
  • W tym czasie przygotowujemy dip.
  • Mieszamy majonez z 5 łyżkami sosu słodkie chili.
  • Podgrzewamy tortille.
SHORT_LOROCH_mężczyźni szaszłyki_kuchnia gruzinska
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej