Z szaszłykami nie musisz czekać na słońce. Te z halloumi przygotujesz w air fryerze

Dieta wegetariańska
Niewielki wysiłek, który zakończy się wspaniałym wegetariańskim obiadem, który rozkocha w sobie każdego członka rodziny. Nie tylko smakuje imponująco, ale również wygląda niesamowicie. A wszystko w postaci lepiących się szaszłyków halloumi.
Wegetariański obiad z air fryera. Gotowy w kilka minut
Pyszne, wegetariańskie, lepiące się szaszłyki z halloumi, które są idealne dla całej rodziny. W prosty sposób można je przygotować w air fryerze, lub bardziej klasycznie - po prostu na grillu. Jednak jeśli wybierzemy tę drugą opcję, warto pamiętać o tym, by kroić nieco większe kostki halloumi, dzięki czemu zapobiegniemy ich łamaniu się.
Choć w przepisie znajduje się czerwona papryka, prawda jest taka, że możemy użyć takiej, jaką lubimy. Ba, możemy użyć wszystkich kolorów, jakie znajdziemy, by nasze szaszłyki były jeszcze bardziej kolorowe.
Nie czekaj na sezon grillowy. Te szaszłyki zaskakują
Wcale nie musimy czekać na sezon grillowy, by rozkoszować się wspaniałymi szaszłykami, które będą idealne zarówno na obiad, jak i jako przekąski dla gości czy jako ciekawsza kolacja.
Jeśli zostanie nam marynaty po posmarowaniu szaszłyków, możemy smarować je jeszcze podczas pieczenia. Dzięki temu zyskają dodatkową głębię smaku, a nasze szaszłyki będą jeszcze bardziej klejące i aromatyczne. Podawanie ich z tortillą jest dla nich idealnym połączeniem i pozwoli nie ubrudzić sobie rąk - przynajmniej aż tak bardzo.
SKŁADNIKI
- 450 g halloumi
- 3 papryki czerwone
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki miodu
- 7 łyżek sosu słodkiego-chili
- 2 łyżki ketchupu
- 100 g majonezu
- 8 tortilli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Halloumi, paprykę i cebulę kroimy na kawałki.
- Na przemian nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
- Mieszamy miód, 2 łyżki sosu słodkie chili oraz ketchup.
- Sosem smarujemy nasze szaszłyki halloumi.
- Szaszłyki wkładamy do spryskanego olejem air Fryera.
- Pieczemy przez 10-12 minut w 200 stopniach.
- W tym czasie przygotowujemy dip.
- Mieszamy majonez z 5 łyżkami sosu słodkie chili.
- Podgrzewamy tortille.