Menu na grilla - jak i co grillować, by wszystkim smakowało?

2022-06-27 13:12

Grill w weekend - ulubiony sposób na obiad, gdy pogoda dopisuje. Warto się za to zabrać z głową, by grillowanie było przyjemnością, a dania z rusztu smakowały wszystkim. Co i jak grillować, by grillowa impreza była udana?

Menu na grilla - jak i co grillować, by wszystkim smakowało? [WIDEO]
Autor: Shutterstock Menu na grilla - jak i co grillować, by wszystkim smakowało? [WIDEO]

Spis treści

  1. Menu na grilla - przysmaki dla każdego
  2. Jak grillować, by wszystko się udało? Technika ma znaczenie!

Grillowany weekendowy obiad - czemu nie? Jeśli tylko pogoda pozwala, warto odmienić menu i  biesiadować na świeżym powietrzu. Podpowiadamy co trzeba zrobić, by posiłek na świeżym powietrzu zaliczyć do udanych.

Jak skomponować menu na grilla, by nie spędzić całego dnia w kuchni, a jednocześnie, by  każdy znalazł na grillu coś pysznego dla siebie? Podrzucamy garść przepisów, które usatysfakcjonują zarówno miłośników mięsa, jak i wegetarian, dorosłych i dzieci. Te ostatnie zresztą warto wciągnąć w przygotowania uczty na świeżym powietrzu - można zatrudnić je do  nabijania na szpadki składników szaszłyków, do nakrywania do stołu  (szczególnie jeśli korzystamy z zastawy plastikowej lub papierowej - wtedy nie grożą nam straty).

Przykładowe menu:

Grillowany kurczak w miodowej glazurze

Trzy przepisy na SAŁATKI do dań z grilla [jak urządzić udane garden party]

Szaszłyki z indykiem i boczkiem [jak zrobić soczystego indyka z grilla]

Grillowane pieczarki portobello, nadziewane ziemniakami i batatami

Kotlety mielone z grilla, z orzechami włoskimi

Jak przygotować marynatę do warzyw na grilla? 4 propozycje

Karkówka z grilla prawdziwie po męsku [przepis wg Gordona Ramsaya]

Za’atar pikantny - arabska marynata do mięsa na grill

Grillowane truskawki z niebieskim serem - oryginalne szaszłyki z grilla

Gruszka z grilla - z żurawiną i serem pleśniowym

Jak grillować wołowinę - porady i najlepsze przepisy [WIDEO]

Jak grillować, by wszystko się udało? Technika ma znaczenie!

Jeśli  grillowanie to podstawa naszej kuchni w ciepłej porze roku, to warto zainwestować w dobry grill. Gdy lubimy aromat, jaki daje ogień, niech będzie to dobry grill  węglowy - na nim grillowanie będzie o wiele łatwiejsze i... zdrowsze!

Jak wybrać dobry grill węglowy? Czym się kierować przy zakupie grilla węglowego?

Jak rozpalić grilla? Jakiej podpałki użyć?

Co i jak grillować metodą bezpośrednią, pośrednią i 50/50? Czym różnią się te trzy sposoby grillowania?

Grillowanie na desce cedrowej - jak grillować łososia na desce?

Jak rozpalić grill węglowy
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE