Trzy przepisy na SAŁATKI do dań z grilla [jak urządzić udane garden party]

2018-04-28 6:01

Idealne grillowe garden party nie może się udać bez dobrze dobranej sałatki. Pamiętajmy, że nie tylko mięsem człowiek żyje! Poza tym czekając aż kolejne dania dojdą, goście i domownicy chętnie sięgną po orzeźwiającą i kolorową sałatkę grillową. Mamy dla was trzy przepisy do wyboru. Są uniwersalne, niedrogie i proste w przygotowaniu.

Trzy przepisy na sałatki do dań z grilla
Autor: Shutterstock Jak urządzić garden party: przepisy na sałatki

Spis treści

  1. Jakie sałatki na grill party?
  2. Sałatka ziemniaczana z fasolką
  3. Surówka z młodej kapusty
  4. Sałatka paprykowa z oliwkami

Jakie sałatki na grill party?

Do grillowanych mięs i ryb doskonałe będą sałatki surówki skomponowane ze świeżych sezonowych produktów: młodej kapusty, papryki, pomidorów, kiszonych ogórków, fasolki szparagowej, cebuli itp., przyprawione lekkim sosem typu winegret. Chrupiące, soczyste warzywa doskonale uzupełnią swoim smakiem ciężkie mięsa z rusztu. A tradycjonalistom, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków, proponujemy sycącą sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka ziemniaczana z fasolką

1 kg ziemniaków

250 g fasolki szparagowej

puszka czerwonej fasoli

pęczek dymki

szklanka ciepłego bulionu (np. z kostki)

3 gałązki natki

3 łyżki oleju

łyżka octu winnego

2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz, cukier

Ziemniaki obierz, ugotuj, przestudź i pokrój w dużą kostkę. Zalej bulionem i odstaw na 30 minut.

Fasolkę szparagową ugotuj al dente (czyli niezbyt miękko), odcedź, przelej zimną wodą. Czerwoną fasolę odcedź z zalewy, przelej na sicie wrzątkiem. Dymkę oczyść, pokrój w krążki. Posiekaj natkę.

Przygotuj sos do sałatki: żółtka rozetrzyj z musztardą, octem i olejem, przypraw solą, pieprzem i cukrem. 

Ziemniaki wymieszaj z sosem, dodaj obydwie fasolki i dymkę, wymieszaj, posyp listkami natki.

Surówka z młodej kapusty

główka młodej kapusty

2 marchewki

sok z cytryny 

2 jabłka

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki octu winnego

4 łyżki oleju

łyżka posiekanego koperku 

sól, pieprz, cukier

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, poszatkuj. 

Jabłka umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój w plasterki. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na grubej tarce, skrop sokiem z cytryny.

Ocet wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i cukru, dodaj olej, dokładnie wymieszaj (najlepiej w zamkniętym słoiku – wówczas sos się dobrze ubije).

Składniki włóż do salaterki, polej sosem, wymieszaj, odstaw na 15 minut. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

Sałatka paprykowa z oliwkami

po 1 strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki

4 pomidory

2 cebule

4 kiszone ogórki

200 g mozzarelli

3 łyżki czarnych oliwek bez pestek

garść świeżej bazylii

2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka musztardy

4 łyżki oleju

sól, pieprz, cukier

Papryki opłucz, przekrój, oczyść z pestek, pokrój w paski. Pomidory umyj, pokrój na ósemki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ogórki pokrój w półplasterki. Ser osącz z zalewy, pokrój w małą kostkę. 

Sok z cytryny  wymieszaj z musztardą, szczyptą soli, pieprzu i cukru, dodaj olej, dokładnie ubij na gładki sos.  

Paprykę, pomidory, ogórki, ser i oliwki włóż do salaterki, polej sosem, wymieszaj. Posyp listkami bazylii.