Karkówka z grilla - prawdziwie po męsku przyrządzona [przepis wg Gordona Ramsaya]

2023-04-21
Zuzanna Lubart, Marta Lubartowska
Karkówka z grilla - prawdziwie po męsku przyrządzona [przepis wg Gordona Ramsaya]
Autor: Shutterstock Karkówka z grilla jest aromatyczna, soczysta i miękka.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Karkówka z grilla to nieodłączny element imprez przy grillu. O ile panie często wybierają lżejsze propozycje z rusztu, to żaden facet nie wyobraża sobie grilla bez porządnego kawałka karczku z grilla. Dlatego dziś proponujemy prawdziwie męską grillowaną karkówkę wg przepisu Gordona Ramsaya. Mięso długo marynowane w dwóch rodzajach musztardy i sosu będzie miękkie, soczyste i "z charakterem". To prawdziwie męska uczta. Warto wypróbować przepis najlepiej zarabiającego szefa kuchni na świecie.

Karkówka z grilla

Czy możecie sobie wyobrazić imprezę plenerową, na której zabrakłoby soczystej karkówki z grilla? Jeśli nie, to doskonale się rozumiemy. My również. A ponieważ bardzo lubimy steki z karkówki, to nieco z nimi eksperymentowaliśmy. Przetestowaliśmy niezliczoną ilość wersji grillowanej karkówki, ale, jak to zazwyczaj bywa, okazuje się w prostocie siła. Przepis na karkówkę z grilla Gordona Ramseya został z nami na dłużej, bo jest niekłopotliwy, szybki, a karczek z grilla bardzo smaczny. Miód nadaje mu lekko słodki posmak, a musztarda sprawia, ze jest miękka i soczysta. Aromatyczne sosy z kolei sprawiają, że mięso jest aromatyczne i pachnące.

Polecamy też:

Marynata do karkówki na grilla: 5 pomysłów na grillowanie karkówki

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg karkówki
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek sosu Worcestershire
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W płaskiej misce wymieszaj musztardę, miód, sos Worchestershire i sos sojowy.
  • Mięso umyj, osusz. Dobrze rozbij i włóż do marynaty. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła karkówkę. Miskę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc.
  • Rozgrzej grill. Usuń z mięsa nadmiar marynaty i natrzyj je oliwą z oliwek. Piecz ok. 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując odłożoną marynatą.
  • Nim podasz mięso, odłóż je w ciepłe miejsce na 5 minut, aby jeszcze doszło.
Warzywa na grilla
Zuzanna Lubart, Marta Lubartowska