Marynata do karkówki na grilla: 5 pomysłów na grillowanie karkówki
Podstawą smacznego grillowania jest dobra marynata do mięsa. Najlepiej do karkówki. Dlaczego? Mięso ze schabu karkowego jest poprzerastane tłuszczem. Podczas grillowania staje się soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Jak przygotować schab karkowy do grillowania? Jak zamarynować karkówkę? Jaką marynata do karkówki na grilla wybrać?
Spis treści
- Jak kupić i przygotować karkówkę do grillowania?
- Marynata teriyaki do karkówki na grilla
- Cytrynowo-czosnkowa marynata do karkówki na grilla
- Najlepsza marynata do karkówki - balsamiczna
- Dobra marynata do karkówki - meksykańska
- Grecka marynata do karczku na grill
Jak kupić i przygotować karkówkę do grillowania?
Jaką karkówkę kupić?
Najlepiej kupić cały schab karkowy. Zazwyczaj jest to porcja około 2,5 kg. Czasem mniejsza. Karkówka kupowana w całości jest najtańsza. Korzystajcie również z promocji. Kupcie nawet dwa takie schaby. W domu potnijcie je, zamarynujcie i zamroźcie. Będzie jak znalazł, gdy zechcecie zjeść karkówkę z grilla, z piekarnika lub z patelni.
Jak pociąć karkówkę na grilla?
Na grube i soczyste kotlety: duży kawałek schabu potnijcie na kotlety grubości około 3 cm. Tak, to grube kotlety, ale uwierzcie mi, takie są najlepsze. Grill ma stosunkowo wysoką temperaturę. Grube kotlety są idealne. Chrupiące z wierzchu. Miękkie i soczyste w środku. Takie kotlety należy naciąć po skosie na głębokość około 1 cm. Dlaczego? Dzięki temu więcej domowej marynaty do karkówki pokryje mięso. Kotlety będą smaczniejsze. Można je grillować bezpośrednio nad żywym ogniem po 8 minut z każdej strony. Jest to czas orientacyjny. W piekarniku będą gotowe po 30 minutach w 200°C.
Na cienkie sznycle do szybkiego grillowania: porcję schabu karkowego potnijcie na kotlety grubości 1,5 cm. Lekko zbijcie tłuczkiem do mięsa. Nie należy dziurawić mięsa, a tylko rozbić tkankę łączną. Takie kotlety będą się szybciej grillować. Żeby zachowały soczystość, grilluj je na dobrze rozgrzanym ruszcie na średnim poziomie przez 4 minuty z każdej strony. Równie dobre będą z patelni grillowej lub zwykłej patelni. W piekarniku będą gotowe po 15 minutach w 200°C.
Jak zrobić marynatę do karkówki?
Mięso ze schabu karkowego pokrojone na kotlety należy przełożyć do naczynia. Pokryć lub zalać jedną z proponowanych marynat. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-12 godzin.
Można również włożyć pokrojone kotlety do woreczka strunowego. Wlać marynatę. Zamknąć. I zamrozić. Tak przygotowane kotlety po rozmrożeniu w lodówce (najlepiej przełożyć je z zamrażarki do lodówki na 12 godzin przed użyciem) są już zamarynowane.
Przedstawiamy pięć super pomysłów na grillowanie karkówki
Marynata teriyaki do karkówki na grilla
Na 4-6 kotletów wieprzowych zmieszaj:
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju sezamowego
Cytrynowo-czosnkowa marynata do karkówki na grilla
Na zamarynowanie 4-6 kotletów karkowych potrzeba zmiksować:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Najlepsza marynata do karkówki - balsamiczna
Jeśli chcesz zamarynować 4-6 kotletów karkowych, będziecie potrzebować:
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1/8 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Dobra marynata do karkówki - meksykańska
Do zamarynowania 4-6 kotletów karkowych potrzebujecie:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sok z 1 limonki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Grecka marynata do karczku na grill
Porcja marynaty wystarczająca do zamarynowania 4-6 kotletów wieprzowych to:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 cytryny (sok i skórka)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
Poniżej znajdziesz galerię z innymi przepisami na dania z karkówki