Marynata do karkówki na grilla: 5 pomysłów na grillowanie karkówki

Marynata do karkówki na grilla: pięć pomysłów na grillowanie karkówki
Autor: Shutterstock.com Soczyste kotlety marynowane w tymianku i czosnku na grillu

Podstawą smacznego grillowania jest dobra marynata do mięsa. Najlepiej do karkówki. Dlaczego? Mięso ze schabu karkowego jest poprzerastane tłuszczem. Podczas grillowania staje się soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Jak przygotować schab karkowy do grillowania? Jak zamarynować karkówkę? Jaką marynatę wybrać? Przedstawiamy pięć super pomysłów na grillowanie karkówki.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Jak kupić i przygotować karkówkę do grillowania?

Jaką karkówkę kupić?

Najlepiej kupić cały schab karkowy. Zazwyczaj jest to porcja około 2,5 kg. Czasem mniejsza. Karkówka kupowana w całości jest najtańsza. Korzystajcie również z promocji. Kupcie nawet dwa takie schaby. W domu potnijcie je, zamarynujcie i zamroźcie. Będzie jak znalazł, gdy zechcecie zjeść karkówkę z grilla, z piekarnika lub z patelni. 

Jak pociąć karkówkę na grilla?

Na grube i soczyste kotlety: Duży kawałek schabu potnijcie na kotlety grubości około 3 cm. Tak, to grube kotlety, ale uwierzcie mi, takie są najlepsze. Grill ma stosunkowo wysoką temperaturę. Grube kotlety są idealne. Chrupiące z wierzchu. Miękkie i soczyste w środku. Takie kotlety należy naciąć po skosie na głębokość około 1 cm. Dlaczego? Dzięki temu więcej marynaty pokryje mięso. Kotlety będą smaczniejsze. Można je grillować bezpośrednio nad żywym ogniem po 8 minut z każdej strony. Jest to czas orientacyjny. W piekarniku będą gotowe po 30 minutach w 200°C.

Na cienkie sznycle do szybkiego grillowania: Porcję schabu karkowego potnijcie na kotlety grubości 1,5 cm. Lekko zbijcie tłuczkiem do mięsa. Nie należy dziurawić mięsa. A tylko rozbić tkankę łączną. Takie kotlety będą się szybciej grillować. Żeby zachowały soczystość grilluj je na dobrze rozgrzanym ruszcie na średnim poziomie przez 4 minuty z każdej strony. Równie dobre będą z patelni grillowej lub zwykłej patelni. W piekarniku będą gotowe po 15 minutach w 200°C.

Jak zamarynować karkówkę na grilla?

Mięso ze schabu karkowego pokrojone na kotlety należy przełożyć do naczynia. Pokryć lub zalać jedną z proponowanych marynat. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-12 godzin.

Można również włożyć pokrojone kotlety do woreczka strunowego. Wlać marynatę. Zamknąć. I zamrozić. Tak przygotowane kotlety po rozmrożeniu w lodówce (najlepiej przełożyć je z zamrażarki do lodówki na 12 godzin przed użyciem) są już zamarynowane. 

Marynata teriyaki do karkówki na grilla

Na 4-6 kotletów wieprzowych zmieszaj:

  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Cytrynowo-czosnkowa marynata do karkówki na grilla

Na zamarynowanie 4-6 kotletów karkowych potrzeba zmiksować:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Balsamiczna marynata do kotletów karkowych z grilla

Jeśli chcesz zamarynować 4-6 kotletów karkowych, będziecie potrzebować:

  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/8 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Meksykańska marynata do karkówki z grilla

Do zamarynowania 4-6 kotletów karkowych potrzebujecie:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Grecka marynata do karkówki z grilla

Porcja marynaty wystarczająca do zamarynowania 4-6 kotletów wieprzowych to:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 cytryny (sok i skórka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku, posiekane drobno