Tak smakuje historia. Bostońskie ciasto z kremem zachwyca od XIX wieku

Dieta wegetariańska
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj ten przepis na przepyszne bostońskie ciasto z kremem. To delikatny biszkopt przełożony waniliowym kremem, którego zwieńczeniem jest czekoladowa polewa. To ciasto przypadnie do gustu każdemu, a jego przygotowanie nie jest trudne.
Ciasto prosto z USA. Łączy w sobie ulubione smaku
Bostońskie ciasto z kremem to wyjątkowy smak, za którym kryje się ciekawa historia. Powstało ono w połowie XIX wieku. W 1996 roku stan Massachusetts uznał je za swój oficjalny deser stanowy, tak jak na przykład w Polsce za taki deser można uznać sernik czy makowiec.
Ciasto to łączy w sobie aromaty waniliowe i czekoladowe. Choć z pewnością nie należy do małokalorycznych deseru, z pewnością jest warte wypróbowania. Choć liczba kroków może przerażać na pierwszy rzut oka, ciasto to wbrew pozorom nie jest ciężkie do przygotowania.
Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Wypróbuj te modyfikacje
Cała praca jednak tutaj popłaca. Ciasto wychodzi nie tylko niezwykle smaczne, ale również pięknie wygląda. Sprawdzi się jednakowo jako elegancki deser, czy jako coś słodkiego na rodzinne spotkanie. A zasmakuje wszystkim. W końcu czekolada, wanilia i delikatny biszkopt - czego tu nie lubić?
Jeśli chcemy możemy również nieco poeksperymentować. Świetnie sprawdzi się tu odrobina alkoholu, np. do nasączenia biszkoptu. Warto również dodać odrobinę soli do naszej polewy czekoladowej, by przełamać nieco smak.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 120 g drobnego
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Krem waniliowy:
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 30 g masła
- Ganache czekoladowe:
- 150 g gorzkiej czekolady 60–70 proc.
- 150 ml śmietanki 30–36 proc.
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka ubijamy z odrobiną soli, aż będą pieniste.
- Stopniowo dodajemy cukier, aż do uzyskania sztywnej masy.
- Stopniowo dodajemy żółtka.
- Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Delikatnie mieszamy.
- Dodajemy masło i wanilię mieszając przez chwilę.
- Masę przekładamy do formy,
- Pieczemy około 25 minut.
- Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i kroimy wzdłuż na dwie części.
- W rondelku zagotowujemy mleko z pastą waniliową.
- W misce ucieramy żółtka z cukrem.
- Dodajemy skrobię i dokładnie mieszamy.
- Powoli wlewamy gorące mleko, cały czas mieszając.
- Masę przekładamy do garnka i gotujemy, aż zgęstnieje.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.
- Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Śmietankę podgrzewamy.
- Zalewamy nią czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
- Dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy.
- Na jeden biszkopt nakładamy nasz krem.
- Kładziemy na górę drugi i dociskamy.
- Wylewamy naszą polewę.
- Wkładamy do lodówki na około 4 godziny.