Zamiast budyniowego, robię francuski. Ten krem urzeka smakiem i łatwym przygotowaniem

krem francuski
Autor: Shutterstock Tory i ciasta udekoruj tym kremem. Każdy wypiek zamienia w słodkie dzieło sztuki.
łatwy
20 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Krem francuski to perfekcyjne wykończenie tortów i wielu innych słodkich przysmaków. Jest lekki i niezwykle puszysty. Ma słodki i orzeźwiający smak z waniliową nutą. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a lista składników obejmuje kilka produktów. Zobaczcie, jak zrobić pyszny i obłędnie puszysty krem francuski, który zamieni każdy wypiek w dzieło sztuki.

Jaka masa jest najlepsza do dekoracji słodkich wypieków?

Zachwycające wyglądem ciasta, torty czy babeczki to desery, które bez problemu można zrobić w domu. Do dekoracji tego typu wypieków najlepiej sprawdzają się kremy. Można je przygotować z masła, jajek, włoskiego serka mascarpone, domowego budyniu czy śmietanki kremówki. Perfekcyjnie zdobienie słodkich przysmaków można zrobić z kremu francuskiego, na który przepis znajdziecie poniżej.

Z czego zrobić krem francuski?

Lekki i puszysty krem francuski robi się z kilku produktów. Lista składników obejmuje siedem artykułów spożywczych, które są dostępne przez cały rok. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Kremem można więc dekorować wypieki na różne okazje czy święta. Prezentują się niezwykle efektownie i zachwycają wybornym smakiem.

Co jest potrzebne, aby zrobić domowy krem francuski? Potrzebne są popularne składniki, takie jak:

  • masło
  • cukier
  • śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • woda
  • sok z cytryny
  • żółtka jaj kurzych
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić krem francuski?

Przepis na wyjątkowy krem francuski jest łatwy i w miarę szybki. Krem ma lekką konsystencję, jest puszysty i nie rozwarstwia się. Uda się pod jednym warunkiem. Należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie i przestrzegać proporcji składników. Dużym plusem jest to, że kremu nie trzeba chłodzić po przygotowaniu. Można od razu przełożyć go do rękawa cukierniczego i udekorować tort lub przełożyć nim ciasto.

Jak robi się krem francuski? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i szybkie. Wystarczy raz skorzystać z tego przepisu, aby krem francuski na stałe zagościł jako dodatek do słodkich wypieków.

  • 1. krok – przygotowanie syropu cukrowego
  • 2. krok – zmiksowanie żółtek z syropem cukrowym
  • 3. krok – zmiksowanie masy z masłem
  • 4. krok – ubicie śmietanki
  • 5. krok – ubicie śmietanki z masą maślaną

SKŁADNIKI

  • 400 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 80 ml wody
  • 20 g soku z cytryny
  • 6 żółtek
  • 5 g ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier przesypać do rondelka. Wlać wodę i zagotować. Gotować 3 minuty, aż cukier się rozpuści. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Żółtka zmiksować.
  • Cały czas miksując, delikatnie wlać syrop cukrowy. Miksować do połączenia składników.
  • Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło i miksować, aż składniki się połączą w gładki krem.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia składników.
  • Ubitą śmietankę dodać do kremu maślanego i ubijać mikserem 2 minuty na wysokich obrotach.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nim babeczki, ciasta i torty.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej