Zamiast budyniowego, robię francuski. Ten krem urzeka smakiem i łatwym przygotowaniem
![krem francuski](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-WAam-UkhQ-vEBC_krem-francuski-664x442.jpg)
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Krem francuski to perfekcyjne wykończenie tortów i wielu innych słodkich przysmaków. Jest lekki i niezwykle puszysty. Ma słodki i orzeźwiający smak z waniliową nutą. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a lista składników obejmuje kilka produktów. Zobaczcie, jak zrobić pyszny i obłędnie puszysty krem francuski, który zamieni każdy wypiek w dzieło sztuki.
Jaka masa jest najlepsza do dekoracji słodkich wypieków?
Zachwycające wyglądem ciasta, torty czy babeczki to desery, które bez problemu można zrobić w domu. Do dekoracji tego typu wypieków najlepiej sprawdzają się kremy. Można je przygotować z masła, jajek, włoskiego serka mascarpone, domowego budyniu czy śmietanki kremówki. Perfekcyjnie zdobienie słodkich przysmaków można zrobić z kremu francuskiego, na który przepis znajdziecie poniżej.
Z czego zrobić krem francuski?
Lekki i puszysty krem francuski robi się z kilku produktów. Lista składników obejmuje siedem artykułów spożywczych, które są dostępne przez cały rok. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Kremem można więc dekorować wypieki na różne okazje czy święta. Prezentują się niezwykle efektownie i zachwycają wybornym smakiem.
Co jest potrzebne, aby zrobić domowy krem francuski? Potrzebne są popularne składniki, takie jak:
- masło
- cukier
- śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.
- woda
- sok z cytryny
- żółtka jaj kurzych
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić krem francuski?
Przepis na wyjątkowy krem francuski jest łatwy i w miarę szybki. Krem ma lekką konsystencję, jest puszysty i nie rozwarstwia się. Uda się pod jednym warunkiem. Należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie i przestrzegać proporcji składników. Dużym plusem jest to, że kremu nie trzeba chłodzić po przygotowaniu. Można od razu przełożyć go do rękawa cukierniczego i udekorować tort lub przełożyć nim ciasto.
Jak robi się krem francuski? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i szybkie. Wystarczy raz skorzystać z tego przepisu, aby krem francuski na stałe zagościł jako dodatek do słodkich wypieków.
- 1. krok – przygotowanie syropu cukrowego
- 2. krok – zmiksowanie żółtek z syropem cukrowym
- 3. krok – zmiksowanie masy z masłem
- 4. krok – ubicie śmietanki
- 5. krok – ubicie śmietanki z masą maślaną
SKŁADNIKI
- 400 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 80 ml wody
- 20 g soku z cytryny
- 6 żółtek
- 5 g ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier przesypać do rondelka. Wlać wodę i zagotować. Gotować 3 minuty, aż cukier się rozpuści. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Żółtka zmiksować.
- Cały czas miksując, delikatnie wlać syrop cukrowy. Miksować do połączenia składników.
- Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło i miksować, aż składniki się połączą w gładki krem.
- Śmietankę ubić na sztywno. Dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia składników.
- Ubitą śmietankę dodać do kremu maślanego i ubijać mikserem 2 minuty na wysokich obrotach.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nim babeczki, ciasta i torty.