Syrop cukrowy – jak zrobić i do czego używać?

Syrop cukrowy – jak zrobić i do czego używać?
Autor: Shutterstock Syrop cukrowy to płynny słodzik nie tylko do drinków
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Syrop cukrowy doceniają i zawsze mają pod ręką cukiernicy i barmani. Nawet jeśli nie jesteś jednym z nich  warto mieć butelkę gotowego syropu cukrowego w lodówce. Przyda się - szczególnie jak poznasz jego zastosowania.

Do czego można używać syrop cukrowy?

Syrop cukrowy to przede wszystkim ukochany przez barmanów dodatek do drinków. Jeśli więc lubisz mieszać i wstrząsać - to koniecznie przygotuj sobie butelkę syropu cukrowego.

Syrop cukrowy to też świetna baza dla domowych lemoniad. Wystarczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i 1 cytryny, litr wody i syrop cukrowy dodany wg uznania  i domowy napój owocowy  gotowy.

Syropem cukrowym można nasączyć niektóre wypieki - baklavę  czy małe pączki, a także popularne kiedyś i znowu wracające do łask ciastko ponczowe. Również suchy gotowy  biszkopt z marketu, skropiony syropem cukrowym zmieszanym np. z sokiem z pomarańczy lub mandarynek, z dodatkiem bitej śmietany i owoców zmienia się w pyszny deser.

Syropem cukrowy można też posłodzić mrożoną herbatę, nalewki z delikatnych owoców, napoje na bazie mleka lub jogurtu, koktajle mleczne lub owocowe.

Jak długo można przechowywać syrop cukrowy?

Wg mnie co najmniej miesiąc. Ja wlewam gorący syrop do butelki z zamknięciem zatrzaskowym lub twist i od razu zamykam. Po wystygnięciu przechowuję butelkę w lodówce. Duża ilość  cukru rozpuszczona w niewielkiej ilości wody  sprawia, że syrop nie jest podany na zepsucie. By nadawał się do dłuższego  przechowywania - nie dodaję do niego soku owocowego.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukru
  • tyle szklanek wody ile mamy szklanek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozpuścić cukier z wodą w stosunku objętościowym 1:1.
  • Zagotować mieszając, przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
  • Niektórzy dodają do syropu cukrowego sok z cytryny, ale ja to pomijam, bo nie do wszystkiego pasuje mi syrop cukrowy aromatyzowany.
W formie: Czym zastąpić cukier?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej