Syrop cukrowy – jak zrobić i do czego używać?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Syrop cukrowy doceniają i zawsze mają pod ręką cukiernicy i barmani. Nawet jeśli nie jesteś jednym z nich warto mieć butelkę gotowego syropu cukrowego w lodówce. Przyda się - szczególnie jak poznasz jego zastosowania.
Do czego można używać syrop cukrowy?
Syrop cukrowy to przede wszystkim ukochany przez barmanów dodatek do drinków. Jeśli więc lubisz mieszać i wstrząsać - to koniecznie przygotuj sobie butelkę syropu cukrowego.
Syrop cukrowy to też świetna baza dla domowych lemoniad. Wystarczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i 1 cytryny, litr wody i syrop cukrowy dodany wg uznania i domowy napój owocowy gotowy.
Syropem cukrowym można nasączyć niektóre wypieki - baklavę czy małe pączki, a także popularne kiedyś i znowu wracające do łask ciastko ponczowe. Również suchy gotowy biszkopt z marketu, skropiony syropem cukrowym zmieszanym np. z sokiem z pomarańczy lub mandarynek, z dodatkiem bitej śmietany i owoców zmienia się w pyszny deser.
Syropem cukrowy można też posłodzić mrożoną herbatę, nalewki z delikatnych owoców, napoje na bazie mleka lub jogurtu, koktajle mleczne lub owocowe.
Jak długo można przechowywać syrop cukrowy?
Wg mnie co najmniej miesiąc. Ja wlewam gorący syrop do butelki z zamknięciem zatrzaskowym lub twist i od razu zamykam. Po wystygnięciu przechowuję butelkę w lodówce. Duża ilość cukru rozpuszczona w niewielkiej ilości wody sprawia, że syrop nie jest podany na zepsucie. By nadawał się do dłuższego przechowywania - nie dodaję do niego soku owocowego.
SKŁADNIKI
- 1 kg cukru
- tyle szklanek wody ile mamy szklanek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku rozpuścić cukier z wodą w stosunku objętościowym 1:1.
- Zagotować mieszając, przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
- Niektórzy dodają do syropu cukrowego sok z cytryny, ale ja to pomijam, bo nie do wszystkiego pasuje mi syrop cukrowy aromatyzowany.