Najlepsze drinki dla 12 znaków zodiaku - według astrologa Beszamel.pl
Siedzisz w barze i myślisz, że samodzielnie dokonujesz wyboru drinka. Twoje następne zamówienie już jest zapisane w gwiazdach. Nie wierzysz? Przeczytaj, co według wróżki Astarte jest ci pisane. Oto 12 najlepszych koktajli na bazie alkoholu dla 12 znaków zodiaku.
Horoskop kulinarny
Astrologia jest jedną z niewinnych przyjemności. Wiemy, że to zabawa, że zbyt ogólne wskazówki, ale i tak nie możemy się oprzeć czytaniu horoskopów. Szczególnie, gdy ma to związek z letnimi drinkami! Aby dowiedzieć się po jaki rodzaj drinka najczęściej sięga 12 znaków zodiaku, poprosiliśmy o astrologiczną konsultację wróżkę, kabalistkę i astrolożkę - Astarte.
Mieszaj i ciesz się smakiem
Oto 12 koktajli na bazie alkoholu przypisanych 12 znakom zodiaku. Jednocześnie ostrzegamy, że nie należy tego brać na poważnie i zbyt dosłownie. Napoje z alkoholem mogą spożywać jedynie osoby pełnoletnie i odpowiedzialne.
Baran
Baran jest lojalnym przyjacielem i pierwszą osobą, która popędzi do pożaru. Kochamy go za to, że nie boi się sam stanąć na nogi i maszerować w rytm własnego bębna. Ale może być niecierpliwy, impulsywny i szybko się denerwować. Astarte mówi: „Baran bywa bardzo niespokojny, jeśli nie jest aktywny fizycznie. Musi cały czas coś robić, aby przekuć swą energię w dobro - w przeciwnym razie łatwo ulega frustracji i dokucza innym”. Baranie, jesteś inteligentny i nigdy się nie nudzisz, dlatego dla Twojego znaku wybraliśmy świeży i aromatyczny drink, który pozwoli ci wyciszyć się i nie śpieszyć. Po prostu usiądź i ciesz się spokojem Niebieskiej Laguny!
Składniki:
40 ml niebieskiego likieru z gorzkich pomarańczy
sok z cytryny
40 ml dżinu
lód
Przygotowanie:
Do shakera wlewamy dżin, likier i sok z cytryny. Wstrząsamy.
Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy drink z shakera.
Na brzeg szklanki możemy nałożyć plasterek cytryny lub limonki.
Byk
Motto Byka brzmi: „Zadbaj o siebie!”. Byk jest wpływem planety Wenus, która według Astarte „dotyczy wszystkiego, co sprawia, że czujemy się dobrze”. Dlatego Byk nie ma żadnych skrupułów by wydawać pieniądze na masaż gorącymi kamieniami, wygodną kanapę i najlepsze jedzenie. Niestety Byk bywa również uparty i bardzo konserwatywny. Ale pamiętaj Byku, jeśli stajesz bykiem, to nie posuwasz się do przodu! Byk będzie usatysfakcjonowany koktajlem Mimosa fantazyjnym drinkiem na bazie szampana, który łączy w sobie przyjemność i orzeźwienie. Koktajl Mimosa będzie idealny!
Składniki:
50 ml soku z pomarańczy
dowolna ilość szampana lub wina musującego
plasterek pomarańczy
Przygotowanie:
Sok z pomarańczy wlać do kieliszka, dopełnić winem musującym.
Krawędź kieliszka ozdobić plasterkiem pomarańczy.
Koktajl podawać dobrze schłodzony.
Bliźnięta
Symbolem Bliźniąt są bliźniaki. Astarte żartobliwie mówi, że jeden z nich może czasami być „złym bliźniakiem”. Ten astrologiczny dualizm czasem jest wadą, a czasem zaletą, bo Bliźniak może więcej. Bliźniakami rządzi planeta Merkury, która odpowiada za myślenie i komunikację. Bliźnięta to zmienny znak powietrzny, co oznacza, że Bliźniak może zmieniać nastroje jak chorągiewka na dachu kierunki. Bliźnięta są zabawne, bystre, komunikatywne i bardzo inteligentne... No i lubią dobrą zabawę. Astarte podpowiada, że zmienna natura Bliźniąt lubi koktajle wyraziste w których kłócą się mocne smaki. Tak jak w Koktajlu Margarita, gdzie mocny alkohol miesza się z kwaśnym sokiem limonki.
Składniki:
20 ml triple sec
50 ml tequili
20 ml soku cytrynowego
plasterek limonki
kostki lodu
Przygotowanie:
Do shakera wrzuć kilka kostek lodu. Do tego wlej płynne składniki (alkohol i sok).
Całość dobrze wstrząśnij, by składniki dobrze się wymieszały.
Na zakończenie odcedź wszystko i wlej do eleganckiego kieliszka udekorowanego solą i plastrem limonki.
Rak
Astarte twierdzi, że znakiem Raka opiekuje się Księżyc, specjalista od uczuć i spraw przegranych. No cóż, nie da się ukryć, że Rak czasem buja w obłokach i za bardzo pogrążą się w marzeniach. Ale to właśnie marzenia, czynią nas lepszymi. Rak jest nieco zachowawczy, dlatego przyda mu się odrobina luzu tu i teraz. Idealny będzie koktajl Pijany Arbuz. Ostrzec jednak należy, że to zdradliwy koktajl, który łatwo uderza do głowy.
Składniki:
2 części arbuza
1 część melona
100 ml tequili
50 ml rumu
150 ml soku z cytryny
syrop z trzciny cukrowej
drobno pokruszony lód
Przygotowanie:
Owoce obierz, usuń z nich pestki i zblenduj lub rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z lodem w shakerze lub słoiku.
Do naczynia wlej kolejno: tequilę, rum, sok cytrynowy i syrop. Zamknij naczynie i dokładnie wymieszaj składniki.
Przelej do szklanki i udekoruj kawałkiem melona.
Lew
„Lew kojarzy się ze słońcem, miłością, zabawą, dziećmi, kreatywnością i dramatem” - mówi Astarte. Lew nie stroni od świateł reflektorów, co może oznaczać, że może być trochę narcystyczny. Lew otacza opieką swoich bliskich i broni ich jak... lew. Nie boi się być królem (lub królową) dżungli, również miejskiej lub domowej. Wybraliśmy zatem koktajl idealny dla gwiazdy każdego spotkania towarzyskiego, czyli Ananasową Sangrię!
Składniki:
1 butelka wina musującego
0,5 l soku ananasowego
150 ml białego rumu
60 ml syropu cukrowego
1 świeży ananas pokrojony na kawałki
1 limonka pokrojona w cienkie plastry
1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki
wisienki maraschino do dekoracji
Przygotowanie:
Ananasa obrać i pokroić w sporą kostkę, wrzucić do naczynia.
Zalać sokiem ananasowym i oboma rodzajami alkoholu. Dodać syrop cukrowy i wymieszać.
Dodać pokrojone plasterki limonkę i cytrynę.
Serwować z lodem, udekorowane wisienką maraschino.
Panna
Astarte twierdzi, że Panny to „krytyczni myśliciele i perfekcyjni detaliści”. Uwielbiają, gdy ich dom jest czysty, posiłki są przygotowywane na czas, a pranie jest już wyprasowane i poukładane na półkach. Wady? Ponieważ Panna uważa, że nikt nie jest tak doskonały, jak ona, to może być czasem nadmiernie krytyczna. Panna nigdy nie unika domowej rutyny, za co jej chwała! Astarte uważa, że Panny są odpowiedzialne i powinny nagradzać się, czymś zaskakującym. Dlatego wybraliśmy dla Panny musujący bąbelkami Aperol Spritz połączenie goryczy ze słodyczą!
Składniki:
prosecco
aperol
woda sodowa
pokrojona w plasterki pomarańcza
dobre gatunkowo, duże zielone oliwki
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Na trzy części prosecco powinny przypadać dwie części aperolu i jedna część wody sodowej.
W szklance do drinków umieszczamy kostki lodu, zalewamy je schłodzonym prosecco, aperolem i wodą.
Dodajemy połówki plasterków pomarańczy, nadzianą na wykałaczkę zieloną oliwkę i gotowe!
Waga
Wagi są wyrafinowane, skomplikowane, urocze i stylowe. To najlepsi przyjaciele, wierni i lojalni. Trochę oderwanie od rzeczywistości i niezdecydowani. Wciąż ważą za i przeciw. Ale to pozory, mówi Astarte: „Wagi są bardzo empatyczne, ich nie opowiadanie się po żadnej ze stron, wynika z potrzeby uszczęśliwiania wszystkich”. Dlatego dla Wagi wybraliśmy napój zrównoważony i piękny zarazem. Relaksująca słodycz brzoskwiń, pienistość piwa i ostrość whisky, zapewniają idealną równowagę smakową, którą Waga doceni, i będziesz wyglądać super słodko, pijąc to brzoskwiniowy koktajl z piwem i whisky.
Składniki:
3 szklanki pokrojonych brzoskwiń świeżych, gotowanych lub mrożonych
1 szklanka piwa typu lager
50 ml whisky
25 ml soku z cytryny
lód
Przygotowanie:
Kilka kawałków brzoskwini zachować do dekoracji.
Pokrojone brzoskwinie w malakserze lub blenderze zmiksować z sokiem z cytryny, piwem i whisky.
Do szklaneczek wrzucić po kilka kostek lodu i kawałków brzoskwini.
Napełnić szklanki koktajlem.
Skorpion
Astarte mówi: „Skorpion jest zdominowany myślami o seksie, śmierci i podatkach”. Chociaż brzmi to trochę przygnębiająco, tak naprawdę oznacza, że Skorpion nie boi się niczego co jest głębokie, złożone, emocjonalne lub nieznane. Skorpion przejawia postawę „wszystko albo nic”, jeśli chodzi o miłość, rodzinę, swoje życie wewnętrzne, czy karierę. Pragnie w życiu tylko prawdziwych emocji. Dlatego smakuje mu koktajl Mai Tai o złożonym aromacie, szalenie sensualny i bardzo seksowny.
Składniki:
40 ml ciemnego rumu
20 ml likieru migdałowego
75 ml soku pomarańczowego
50 ml soku ananasowego
10 ml grenadiny
Przygotowanie:
Składniki wlewamy do szklaneczki napełnionej w 3/4 kruszonym lodem.
Drink warto udekorować kawałkiem limonki, cytryny lub ananasa.
Strzelec
Zabawa nie rozpocznie się, dopóki nie przyjdzie Strzelec, dusza towarzystwa! Astarte mówi: „Strzelcy są zwykle szczęśliwymi, wesołymi ludźmi. Lubią zabawę i imprezy”. Są również niestali i szybko się nudzą, wciąż pociąga ich nowe. To kosmopolici. Wszystko ich interesuje i wszystko według nich zasługuje na uwagę. Szybko unoszą się gniewem i jeszcze szybciej zapominają o urazie. Idealny drinkiem dla nich będzie skojarzenie wódki i likieru żurawinowego, odpowiadające ich ekstrawertycznej naturze, czyli Cosmopolitan!
Składniki:
4-5 kostek lodu
2 porcje wódki
1 porcja likieru z gorzkich pomarańczy
1 porcja soku żurawinowego
1 porcja świeżego soku z limonki
plasterek limonki do dekoracji kieliszka
Przygotowanie:
Do shakera wrzucamy kostki lodu oraz płynne składniki, czyli wódkę, cointreau, sok żurawinowy, sok z limonki.
Całość energicznie wstrząsamy przez kilkanaście sekund. Przelewamy do kieliszka koktajlowego.
Brzeg dekorujemy przeciętym do połowy plasterkiem limonki.
Koziorożec
Astarte twierdzi, że Koziorożec jest uważany za ojca zodiaku, ponieważ „rządzi wszystkim, co sztywne i ustanowione - jak rząd i religia”. Życiowe motto powinno brzmieć: „Po co ulepszać to co dobre?” Koziorożce są pragmatyczne i prostolinijne, podobnie jak ten klasyczny drink, który niczego nie udaje. Poza tym, Koziorożce dźwigają na swoich barkach tak wiele, że czasem powinny pozwolić porwać się zabawie w brazylijskim rytmie drinku Caipirinha
Składniki:
0,7 l cachaçy lub rumu
12 łyżek brązowego cukru
5 limonek pokrojonych w ćwiartki
świeże listki mięty do przybrania
kilogram skruszonego lodu
Przygotowanie:
Aby przygotować caipirinhę, należy wycisnąć sok z limonek do dużego pojemnika, następnie umieścić w nim skórki z miąższem i wycisnąć resztę soku za pomocą moździerza.
Dodać cukier, skruszony lód (tyle, żeby sięgał do połowy pojemnika), wlać cachaçę i zamieszać.
Dodać resztę skruszonego lodu, rozlać do szklanek, a następnie przybrać listkami mięty i plasterkami limonki.
Wodnik
Wodnik, jesteś naprawdę jedyny w swoim rodzaju! Astarte mówi: „Wodniki często czują się obco lub niedopasowane”. Nuda praktycznych rozwiązań to nie jest bajka Wodnika. Chociaż Wodnik jest znakiem powietrznym, to jego symbolem jest nosiciel wody. Dlatego często w życiu łączą przeciwne żywioły, jak powietrze i woda. W efekcie może to oznaczać, że spotkanie na swojej drodze Wodnika to będzie szkwał, albo życiowe tornado. Wodniki zachwyci Margarita Arbuzowa połączenie wyrafinowanych i orzeźwiających smaków.
Składniki:
2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
3/4 szklanki tequili
oraz cząstki limonki i kawałki arbuza do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowania trzeba zacząć 2 godziny wcześniej. Pokrojonego w kostkę arbuza, bez pestek, należy zamrozić.
Ponieważ arbuz to praktycznie 99% wody, więc po zamrożeniu jest kamień.
Do miksera, który pozwala kruszyć lód, dodać zamrożonego arbuza, sok z limonki i tequilę. Zmiksować w trybie pulsacyjnym.
Gęsty koktajl rozlać do kieliszków. Podawać od razu.
Ryby
Ryby są „związane z magią, snami i podświadomością” według Astarte. Ryby przejawiają silnie empatyczną postawę i są wbrew pozorom najbardziej wyluzowanym znakiem zodiaku. „Lubią dostrzega tylko dobre strony ludzi”. Symbol Ryb to dwie ryby pływające w przeciwnych kierunkach - co może oznaczać, że urodzeni pod wpływem Ryb mają trudność z podjęciem konkretnej decyzji lub że często podążają w przeciwnych kierunkach naraz. Astarte ostrzega również, że Ryby potrafią „pić jak ryba”, więc zamiast mocnego alkoholu powinny wybierać coś lekkiego i wyrafinowanego jak Rabarbarowe Bellini na bazie wina musującego i musu z rabarbaru.
Składniki:
butelka schłodzonego prosecco, cavy lub szampana
pół kilograma rabarbaru
125 g cukru
Przygotowanie:
Rabarbar należy obrać ze skórki i posiekać na kawałki wielkości 1 cm.
Tak przygotowany rabarbar umieszczamy na patelni, dodajemy cukier i 3 łyżki wody.
Dusimy na małym ogniu, dopóki rabarbar nie stanie się miękki.
Następnie miksujemy i odstawiamy do schłodzenia.
W każdym kieliszku umieszczamy 2 łyżki rabarbarowej masy a następnie dolewamy prosecco.
Jeszcze więcej inspirujących przepisów
Szukasz nowych inspirujących przepisów na koktajle? Sprawdź w sekcji NAPOJE