Świat oszalał na punkcie tego przysmaku. Dubajska czekolada zachwyca luksusowym smakiem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jest pyszna i mega pistacjowa. Prezentuje się efektownie i rozpływa się w ustach. Dubajska czekolada, bo to o niej właśnie mowa, to deser, który podbija świat. Można ją już kupić w polskich sklepach, ale z łatwością ten luksusowy przysmak można zrobić w domu. Poznajcie prosty przepis na wyborną czekoladę dubajską, która podbije nawet najwybredniejsze podniebienia.
Co to jest Dubai Chocolate?
Ten czekoladowy deser pochodzi ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Od pewnego czasu czekolada dubajska zdobywa coraz więcej fanów w innych krajach na całym świecie. Jest połączeniem tradycji z nowoczesnością. Łączy pyszne smaki i ciekawe tekstury.
Z czym jest więc czekolada dubajska? Jest to delikatna mleczna lub gorzka czekolada, w środku której znajduje się obłędne pistacjowe nadzienie z dodatkiem ciasta kataifi. To znany na Bliskim Wschodzie składnik, który ma postać cienkich nitek. Właśnie ze względu na wygląd ciasto nazywane jest także anielskimi włosami. Ten rodzaj ciasta idealnie sprawdzi się w tym czekoladowym deserze z Dubaju. Dzięki temu dodatkowi nadzienie z pasty z orzechów pistacjowych jest chrupiące.
Co jest potrzebne do dubajskiej czekolady?
Zamiast kupować, ten doskonały deser z łatwością można zrobić w domowych warunkach. Pyszna i rozpływająca się w ustach czekolada Dubai składa się z produktów, które można kupić w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. To luksusowy przysmak, więc wszystkie produkty powinny być dobrej jakości.
Lista składników jest krótka. Aby przygotować domową dubajską czekoladę, potrzebne są takie produkty jak:
- czekolada – gorzka lub mleczna
- pasta pistacjowa – domowa lub gotowa ze sklepu
- ciasto kataifi – dostępne w sklepach z produktami kuchni świata i marketach internetowych
- masło
Jak zrobić czekoladę dubajską?
Ten pyszny deser pochodzący ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich można kupić w wielu polskich sklepach. Jest też dostępny w internetowych delikatesach. Jednak bez problemu i przykrych niespodzianek Dubai Chocolate można zrobić w domu. Przepis jest prosty i w miarę szybki.
Jak więc przygotować pyszną pistacjową czekoladę z Dubaju? Z tym przepisem jest to łatwe i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przyda się silikonowa foremka na domową czekoladę.
- 1. krok – roztopienie czekolady w kąpieli wodnej
- 2. krok – nałożenie płynnej czekolady do foremki
- 3. krok – przygotowanie masy z ciasta kataifi i pasty pistacjowej
- 4. krok – nałożenie masy pistacjowej na czekoladę
- 5. krok – nałożenie roztopionej czekolady na masę pistacjową
- 6. krok – schłodzenie czekolady dubajskiej w lodówce
SKŁADNIKI
- 450 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 150 g ciasta kataifi
- 75 g pasty pistacjowej
- 45 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę drobno posiekać i podzielić na dwie części. Jedną z nich roztopić w kąpieli wodnej.
- Roztopioną czekoladę przelać do silikonowej foremki i wyrównać. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
- Ciasto kataifi drobno posiekać. Rozgrzać patelnię i smażyć na niej ciasto na małym ogniu, cały czas mieszając, aż stanie się złote i chrupiące.
- Dodać masło i mieszać, aż całkowicie się roztopi. Patelnię zestawić z ognia.
- Dodać pastę pistacjową i wymieszać, aż składniki się połączą. Odstawić do ostygnięcia.
- Masę pistacjową równomiernie wyłożyć na czekoladę i ponownie wstawić do lodówki.
- Drugą część posiekanej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Zalać nią pistacjowe nadzienie i wyrównać wierzch.
- Wstawić do lodówki na godzinę, aż czekolada całkowicie stężeje.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.