Do kremu pistacjowego dodaję sekretny składnik. Dzięki niemu jest pyszny i obłędnie kremowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Krem pistacjowy to świetny i pyszny dodatek do wielu deserów, ciast i tortów. Słoiczki z tym orzechowym przysmakiem można kupić w sklepie, ale krem smakuje najlepiej, kiedy zrobi się go samodzielnie w domu. Wystarczy dodać do niego jeden sekretny składnik, a oczaruje swoim obłędnym smakiem. Co dodać do kremu pistacjowego? Poznajcie prosty przepis na domowy krem pistacjowy z białą czekoladą.
Z czego się robi krem pistacjowy?
Aby przygotować słoiczek pysznego domowego kremu pistacjowego, potrzebne są łatwo dostępne produkty. Na liście niezbędnych składników znalazły się tylko cztery artykuły spożywcze. Wszystkie produkty można kupić bez względu na porę roku.
W jakie składniki należy się zaopatrzyć, aby zrobić najlepszy krem pistacjowy? Na liście znalazły się takie produkt jak:
- orzechy pistacjowe
- biała czekolada
- olej z pestek winogron
- szczypta soli
Jak zrobić krem pistacjowy z białą czekoladą?
Przepis na domowy krem z orzechów pistacjowych wzbogacony białą czekoladą jest bardzo łatwy. Na przygotowanie nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin. Należy jednak pamiętać, że gotowy przysmak należy wstawić do lodówki na całą noc. Dopiero następnego dnia można wykorzystać go jako dodatek do naleśników, placków czy słodkich wypieków.
Przepis na krem pistacjowy z dodatkiem białej czekolady składa się z kilku banalnych kroków. Jak więc zrobić ten wyśmienity przysmak z orzechów pistacjowych?
- 1. krok – uprażenie pistacji w piekarniku
- 2. krok – roztopienie białej czekolady w kąpieli wodnej
- 3. krok – zmielenie pistacji z olejem z pestek z winogron i szczyptą soli
- 4. krok – połączenie pasty pistacjowej z białą czekoladą
- 5. krok – schłodzenie kremu pistacjowego w lodówce przez całą noc
Jak podawać krem pistacjowy z białą czekoladą?
Obłędny krem z orzechów pistacjowych i białej czekolady to idealny dodatek do wielu słodkich przysmaków. Dzięki dodatkowi białej czekolady jest idealnie kremowy i w sam raz słodki, chociaż nie zawiera białego cukru. Jego przygotowanie w domowych warunkach jest też tańsze niż gotowy produkt ze sklepu, za który trzeba zapłacić krocie.
Doskonały krem pistacjowy podkręcony białą czekoladą sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów bez pieczenia. Można wykorzystać go do zrobienia urodzinowego tortu lub domowych lodów. Dobrze łączy się z naleśnikami i różnymi słodkimi plackami. Krem pistacjowy z białą czekoladą to również doskonały dodatek do pieczywa.
SKŁADNIKI
- 80 g orzechów pistacjowych bez soli (waga bez łupin)
- 100 g białej czekolady
- 50 g oleju z pestek winogron
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane z łupin pistacje równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Prażone pistacje zmielić. Wlać olej z pestek winogron i wsypać szczyptę soli. Jeszcze raz zblendować na gładką pastę.
- Wlać roztopioną białą czekoladę i energicznie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Krem pistacjowy przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki na całą noc.
- Podawać jako dodatek do potraw słodkich i wykorzystać do ciast i deserów.