Czy biała czekolada to jeszcze czekolada?
Sklepowe półki przepełnione są czekoladami, które zawierają w sobie różne ilości kakao. Najcenniejsze dla zdrowia są deserowe i gorzkie, ponieważ znajduje się w nich nawet do 90% tego cennego surowca. W białej czekoladzie natomiast nie ma go w ogóle, a przecież to właśnie jemu ta słodkość zawdzięcza swoją nazwę. Czy zatem biała czekolada to nadal czekolada?
Spis treści
- Podstawowy podział czekolad
- Biała czekolada - wartości zdrowotne
- Biała czekolada - skład
- Czy białą czekoladę można dalej nazwać czekoladą?
Podstawowy podział czekolad
Gorzka - przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Zawiera od 2 do 5 razy więcej teobrominy od czekolady mlecznej.
Mleczna - nie mniej 25% suchej masy kakaowej.
Deserowa - powyżej 50% produktów z miazgi kakaowe.
Biała - w swoim składzie w ogóle nie zawiera proszku kakaowego. W najlepszych rodzajach tego typu czekolady zawartych jest 33% masła kakaowego.
Biała czekolada - wartości zdrowotne
Ponieważ biała czekolada nie zawiera w sobie kakao, nie posiada również właściwości antyoksydacyjnych, co oznacza, że nie ma działania antynowotworowego. Jest o wiele bardziej ciężkostrawna od czekolad, w których składzie znajduje się kakao, ponieważ "puste miejsce" jest wypełniane tłuszczami, cukrami lub słodzikami. Ten rodzaj słodyczy nie zawiera także magnezu, witamin ani minerałów, dlatego nie ma korzystnego wpływu na zdrowie. Ponad to jest o wiele bardziej kaloryczna od mlecznej lub gorzkiej czekolady, ponieważ 1 tabliczka zawiera w sobie ok. 533 kcal.
Biała czekolada - skład
cukier
serwatka w proszku
tłuszcz mleczny
mleko w proszku pełne
emulgator (lecytyna sojowa)
aromat
14 - 33% masła kakaowego
Uwaga - niektórzy producenci zamiast tłuszczu kakaowego dodają do białej czekolady np. tłuszcz roślinny. W tym przypadku słodkości zamiast kremowego koloru są śnieżno białe. Takich czekolad nie powinno się w ogóle jeść.
Czy białą czekoladę można dalej nazwać czekoladą?
Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Z jednej strony czekolada to produkt, który zawiera w sobie kakao, z drugiej, proces tworzenia i tradycja tego rodzaju wyrobu cukierniczego gwarantuje jej ten status. Nazewnictwo jednak nie powinno nas mylić. Biała czekolada jest kaloryczna i niezdrowa, dlatego przeszukując sklepowe półki należy wybierać świadomie.