Co to jest serwataka? Jakie ma właściwości i co z niej zrobić?
Serwatka to płyn, który powstaje z mleka podczas wyrobu sera. Serwatka jest półprzezroczysta i wcale nie biała. Jednak jej konsystencja nie oznacza, że serwatka nie ma wartości odżywczych. Przeciwnie - zawiera sporo cennych substancji. Jak można wykorzystać serwatkę w kuchni i jakie ma właściwości?

Spis treści
Jak powstaje serwatka?
Serwatka powstaje przy wyrobie sera twarogowego. Po podgrzaniu mleka, gdy się zwarzy, przelewa się je na gęste sitko wyłożone gazą. Oddzielona serwatka ścieka, a na sitku zostaje twarożek.
Właściwości serwatki
Serwatka jest bogata w duże ilości wapnia, fosforu i witamin z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. Ponadto zawiera białko i niewielkie ilości tłuszczu, więc jest produktem niskokalorycznym. Polecana jest na trawienie, ponieważ przyśpiesza perystaltykę jelit.
Co zrobić z serwatki?
Serwatka, która powstaje z wyrobu sera twarogowego, jest w smaku kwaśna. Można ją wykorzystać do zakwaszania sosów i zup, np. botwinki, barszczu ukraińskiego, chłodnika czy żuru. Jest również świetnym składnikiem do chleba pieczonego na zakwasie.
Serwatkę można także podać w postaci napoju musującego z dodatkiem drożdży i cukru, który ugasi pragnienie latem. Może być także bazą do koktajli z dodatkiem świeżych owoców, np. malin, truskawek, jagód.
Serwatka w proszku
Serwatka w proszku to produkt znany m.in. sportowcom. Zawiera cenne białko i znikome ilości tłuszczu. Stanowi też świetną bazę do koktajli. Dużą zaletą serwatki w proszku jest to, że można ją długo przechowywać.