Beszamel poleca „Air Fryer dla smakoszy”. Nowa książka Pawła Lorocha już w sprzedaży

2025-08-25 11:32

„Air Fryer dla smakoszy” to kolejna książka Pawła Lorocha, która jest już dostępna w księgarniach internetowych i stacjonarnych w całej Polsce. Na czytelników czeka aż sto przepisów na pyszne i aromatyczne dania przyrządzone w wiatropiecu. To biblia dla tych, którzy pragną, aby ich dania zmieniły się w ucztę zmysłów.

Air Fryer dla smakoszy
Autor: Wydawnictwo Harde/ Materiały prasowe „Air Fryer dla smakoszy” Pawła Lorocha to sto pysznych przepisów na obłędne dania z wiatropieca.

„Air Fryer dla smakoszy” to już druga książka kulinarna Pawła Lorocha z przepisami na najróżniejsze pyszności z wiatropieca. Paweł Loroch oddaje w ręce czytelników książkę kucharską jedyną w swoim rodzaju. Jest i do czytania, i do oglądania. Znalazło się w niej sto przepisów, które wzbogacone są ciekawymi historyjkami pełnymi kulinarnych wspomnień i wielkich marzeń. Przede wszystkim jednak jest to opowieść o smakoszostwie jako sposobie postrzegania świata, czyli odważnym, zmysłowym i pozbawionym wstydu. 

W czasach, gdy wiele książek kulinarnych sprowadza gotowanie do funkcji, Paweł Loroch robi coś odwrotnego. Pokazuje, że Air Fryer może być narzędziem zmysłowej opowieści. Z książki dowiecie się, jak przyrządzić na śniadanie oszałamiające dubajskie naleśniki, na obiad wykwintne cordon bleu, a wieczorem zgrzeszyć z czadyjskim gulaszem orzechowym. Nie bójcie się próbować i eksperymentować. Pamiętajcie, że prawdziwy smakosz przede wszystkim czerpie radość z życia!

Pierwsza książka Pawła Lorocha, czyli „Air Fryer dla początkujących”, ukazała się w zeszłym roku i od razu stała się prawdziwym hitem. To porcja znakomitych przepisów na dania, przekąski i desery sprawdzonych przez samego autora. Według niego każdy kto ma to urządzenie, ten może właściwie bez żalu pozbyć się nie tylko piekarnika i grilla, ale też mikrofalówki, frytkownicy, tostera i maszyny do kanapek na gorąco.

Paweł Loroch w swojej najnowszej książce udowadnia, że Air Fryer to nie tylko urządzenie do przygotowywania frytek, ale prawdziwa kopalnia kulinarnych możliwości. Autor odpowiedział na kilka naszych pytań.

– Czy Air Fryer może zrewolucjonizować gotowanie w domu? Czy mając to urządzenie, można zapomnieć o piekarniku czy mikrofalówce?

– Tak, Air Fryer to doskonały punkt wyjścia do kuchennej rewolucji. Od kiedy zacząłem używać wiatropieca, klasyczny piekarnik jest już tylko szafką na garnki. Mikrofalówka ma nieco inną funkcję, bo podgrzewa płyny i topi masło, ale jeśli miałbym wybrać do mojej kuchni tylko jedno z tych trzech urządzeń, na pewno wybrałbym Air Fryer. Między innymi dlatego, że nie potrzebuje wiele czasu na rozgrzanie swojego wnętrza oraz sprzyja przygotowaniu mniejszych porcji, co dla łasuchów jest bardzo mądrym rozwiązaniem,.

– Na rynku dostępnych jest wiele Air Fryerów rożnych marek. Na co zwrócić uwagę, kupując Air Fryer?

– Producenci robią wszystko, by trafić do rozmaitych klientów – stąd na rynku jest ogromny wybór zróżnicowanych modeli wiatropieca. Różnią się jakością zastosowanych materiałów, pojemnością, bogactwem funkcji, designem. Są modele dla mało jedzących singli i wielopokoleniowych rodzin smakoszy. Moim zdaniem dość istotnym parametrem jest funkcja dolnego grzania – dość rzadko występująca, a znacznie ułatwia cały proces (np. nie trzeba odwracać potrawy, by dopiec jej spód), albo zbiornik na wodę, by uzyskać efekt piekarnika parowego. No i jest jeszcze – zgodnie z duchem czasu – cała seria urządzeń zintegrowanych mniej lub bardziej udanie z modułem sztucznej inteligencji.

– „Air Fryer dla smakoszy” to książka z przepisami tylko dla fanów tego urządzenia? Czy osoby, które nigdy nie miały z nim do czynienia, poradzą sobie z przygotowaniem obiadu lub deseru?

– „Air Fryer dla smakoszy” to kontynuacja mojej poprzedniej książki „Air Fryer dla początkujących”, w której prezentowałem przepisy najprostsze z możliwych. Dla smakoszy przewidziałem zestaw nieco bardziej wymagający, ale wciąż bardzo przystępny i oparty na szeroko dostępnych składnikach. Myślę, że żadna z propozycji nie powinna sprawić miłośnikom sztuki kulinarnej technicznie żadnej trudności.

– Które przepisy szczególnie polecasz czytelnikom Beszamela?

– Trudno mi stworzyć ranking – każdy ze stu przepisów przetestowałem, dopracowałem i zamieściłem w książce jako szczególnie polecany. Wszystko zależy od naszego nastroju, głodu, towarzystwa i pory dnia. Dlatego też włożyłem dużo wysiłku w takie zróżnicowanie wszystkich przepisów, by można je było dopasować do każdej chwili. A jeśli już musiałbym wskazać przepis z potencjałem hitu, byłby to kebab z kaszanki wywodzący się z kultury więziennej. Od premiery książki dostałem sporo sygnałów od Czytelników, że jest obłędnie pyszny.

Paweł Loroch jest dziennikarzem radiowym, autorem książek, zdjęć i rysunków, prezenterem festiwali kulinarnych, popularyzatorem smakoszostwa, znany m.in. z audycji Strefa Gastro w Eska ROCK. Od dwóch dekad łączy literaturę z kuchnią, prowadząc słuchaczy i czytelników przez zmysłowe opowieści o jedzeniu, emocjach i codziennym rytuale posiłku. Z wykształcenia dziennikarz, z pasji twórca, z natury – brzuchpasterz. Słynie z wyrazistego stylu, literackiej czułości i ironii, które przekładają się na teksty pełne smaku i wspomnień. Twórca scenariuszy i tekstów lektorskich programów telewizyjnych, gospodarz podcastów, juror konkursów i człowiek, który potrafi opowiedzieć o gotowanej marchewce tak, że ludzie płaczą.

Nowa książka Pawła Lorocha „Air Fryer dla smakoszy” jest już dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na vivelo.pl. Można też zamówić ją w wersji e-book m.in. na empik.com, virtualo, woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl.

Zobaczcie galerię i poznajcie proste przepisy na pyszne i aromatyczne dania z Air Fryera.

Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Beszamel SE Google News