Ten przepis przywiozłam z wakacji w Turcji. Te bułeczki królują w moim domu

Ten przepis przywiozłam z wakacji w Turcji. Te bułeczki królują w moim domu
Autor: Shutterstock.com Ten przepis przywiozłam z wakacji w Turcji. Te bułeczki królują w moim domu
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Po te aromatyczne bułeczki wcale nie musimy jechać do innego kraju. Choć acma wywodzą się z Turcji, bez problemu przygotujemy je w domu. Są stosunkowo proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. To idealny pomysł nie tylko na ciekawe śniadanie.

Pyszne i proste tureckie bułeczki. Zasmakują każdemu

Pyszne i proste w przygotowaniu tureckie bułeczki acma to idealna alternatywa dla zwykłych śniadaniowych bułek. Ich przygotowanie nie jest trudne, a wychodzą złociste, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

Kształtem te bułeczki przypominają znanego wszystkim bajgla, jednak ich konsystencja bardziej przypomina bułkę. Można je jeść na śniadanie, kolację czy przekąskę, a co do niego dodamy - to już całkowicie zależne od nas. Świetnie sprawdzi się ser, miód czy szynka z sałatą.

Jeśli więc lubimy przygotowywać własne pieczywo, ten przepis jest naprawdę wart wypróbowania. Nie ma w nim nic skomplikowanego, no cóż, może poza składaniem ciasta, ale tak naprawdę wcale nie jest to również ciężkie, szybko powinniśmy złapać, jak powinno to wyglądać.

Tureckie acma są przepyszne, proste i świetnie sprawdzą się na najróżniejsze okazja. Nie ma więc nic co powstrzymuje nas przed wykonaniem tego przepisu. Wystarczy zakasać rękawy i zabrać się za wyrabianie ciasta.

SKŁADNIKI

  • 720 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 45 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżko soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól.
  • W środku robimy wgłębienie.
  • Powoli dodajemy olej, mleko, drożdże i wodę.
  • Całość mieszamy, aż otrzymamy miękkie ciasto.
  • Ciasto zagniatamy.
  • W misce przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na ok. godzinę.
  • Ciasto rozwałkowujemy.
  • Składamy najpierw od lewej, a później od prawej tworząc prostokąt.
  • Za pomocą noża tniemy ciasto na paski o grubości ok. 5 cm.
  • Każdy pasek skręcamy kilka razy, a następnie łączymy ze sobą końcówki.
  • Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut.
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej