Ten przepis przywiozłam z wakacji w Turcji. Te bułeczki królują w moim domu

Dieta wegetariańska
Po te aromatyczne bułeczki wcale nie musimy jechać do innego kraju. Choć acma wywodzą się z Turcji, bez problemu przygotujemy je w domu. Są stosunkowo proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. To idealny pomysł nie tylko na ciekawe śniadanie.
Pyszne i proste tureckie bułeczki. Zasmakują każdemu
Pyszne i proste w przygotowaniu tureckie bułeczki acma to idealna alternatywa dla zwykłych śniadaniowych bułek. Ich przygotowanie nie jest trudne, a wychodzą złociste, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Kształtem te bułeczki przypominają znanego wszystkim bajgla, jednak ich konsystencja bardziej przypomina bułkę. Można je jeść na śniadanie, kolację czy przekąskę, a co do niego dodamy - to już całkowicie zależne od nas. Świetnie sprawdzi się ser, miód czy szynka z sałatą.
Jeśli więc lubimy przygotowywać własne pieczywo, ten przepis jest naprawdę wart wypróbowania. Nie ma w nim nic skomplikowanego, no cóż, może poza składaniem ciasta, ale tak naprawdę wcale nie jest to również ciężkie, szybko powinniśmy złapać, jak powinno to wyglądać.
Tureckie acma są przepyszne, proste i świetnie sprawdzą się na najróżniejsze okazja. Nie ma więc nic co powstrzymuje nas przed wykonaniem tego przepisu. Wystarczy zakasać rękawy i zabrać się za wyrabianie ciasta.
SKŁADNIKI
- 720 g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 szklanki oleju
- 45 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżko soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól.
- W środku robimy wgłębienie.
- Powoli dodajemy olej, mleko, drożdże i wodę.
- Całość mieszamy, aż otrzymamy miękkie ciasto.
- Ciasto zagniatamy.
- W misce przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na ok. godzinę.
- Ciasto rozwałkowujemy.
- Składamy najpierw od lewej, a później od prawej tworząc prostokąt.
- Za pomocą noża tniemy ciasto na paski o grubości ok. 5 cm.
- Każdy pasek skręcamy kilka razy, a następnie łączymy ze sobą końcówki.
- Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.