Idealne bułki pszenne. Najłatwiejszy przepis na pyszne domowe pieczywo
Dieta wegetariańska
Bułki pszenne to doskonała baza do kanapek i dodatek do różnych potraw. Są pyszne, mają idealną skórkę i miękki środek. Właśnie takie są bułki pszenne upieczone według tego sprawdzonego przepisu. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście własnoręcznie domowego pieczywa, z tym przepisem będzie to łatwe niczym bułka z masłem. Przekonajcie się sami i wybierzcie najprostszy przepis na niesamowite bułki pszenne.
Z czego zrobić bułki pszenne?
Do przygotowania ciasta na bułki pszenne wykorzystuje się kilka prostych i niedrogich składników. Są łatwo dostępne o każdej porze roku, dlatego bułeczki można piec na okrągło. Być może wszystkie produkty macie w domu i wyjście do sklepu nie będzie konieczne.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki potrzebne do wyrobienia ciasta drożdżowego na bułki. Druga część obejmuje produkty potrzebne do przygotowania zaczynu drożdżowego.
- składniki do ciasta – mąka pszenna, woda, masło, sól
- składniki do zaczynu – ciepłe mleko, świeże drożdże, mąka pszenna, cukier
Jak upiec bułki w piekarniku?
Przepis na doskonałe bułeczki pszenne jest bardzo łatwy. To dobra pierwsza lekcja dla osób, które jeszcze nigdy nie piekły w domu pieczywa. Wystarczy postępować według kolejnych kroków w przepisie, a bułeczki wyjdą pierwsza klasa. Pyszne bułki pszenne robi się z ciasta drożdżowego, które potrzebuje ciepła i czasu, aby dobrze wyrosło.
Jak więc zrobić proste bułki pszenne? Czynności nie są skomplikowane i każdy bez trudu poradzi sobie z przygotowaniem ciasta i upieczeniem wybornych domowych bułeczek pszennych.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie elastycznego ciasta i odstawienie go do pierwszego wyrośnięcia
- 3. krok – uformowanie bułek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – upieczenie bułeczek pszennych w piekarniku
Ile piecze się bułki pszenne?
Bułeczki pszenne, które zachwycają łatwością przygotowania i cudownym smakiem, piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej rozgrzać do 200 stopni C. Ułożone na blasze na papierze do pieczenia bułki pszenne wstawia się do gorącego piekarnika i piecze 20 minut. W tym czasie urosną, staną się puszyste i miękkie w środku. Po upieczeniu należy odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 130 ml wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- zaczyn:
- 150 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować zaczyn. Do miseczki wlać ciepłe mleko i dodać pokruszone drożdże. Wsypać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
- Mąkę i sól przesypać do miski. Wlać zaczyn i wodę. Dodać roztopione masło. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 6 równych części. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.