Domowe drożdże z piwa: jak zrobić drożdże z jasnego piwa?

Ludmiła Stawska
Domowe drożdże z piwa: jak zrobić drożdże z jasnego piwa?
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Pieczesz chleb i zabrakło ci drożdży?  W sklepach pustki? Domowe drożdże do pieczenia chleba możesz przygotować z piwa. Jak zrobić drożdże z jasnego piwa? To proste z łatwym przepisem krok po kroku. 

Przetestowałyśmy ten przepis, korzystając ze zwykłego piwa jasnego, warzonego rzemieślniczo. I upiekłyśmy chleb z mąki bezglutenowej, który prezentuje się tak:

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Ludmiła Stawska i Adrianna Ewa Stawska

Jak upiec chleb na domowym zaczynie drożdżowym z piwa?

Do piekarnika do wypieku chleba wlewamy kolejno:

2 łyżki oleju roślinnego

300 ml ciepłej wody lub piwa

dodajemy zaczyn, który rósł w nocy

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

Nastawiamy program do wyrabiania ciasta bez pieczenia na 1 godz. 30 min.

Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Piekarnik nastawiamy na 50 stopni i wstawiamy chleb na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Następnie, nie wyjmując ciasta z piekarnika, nastawiamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 45 minut.

SKŁADNIKI

  • 150 ml piwa
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki wymieszać razem. 
  • Naczynie okryć gazą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
  • Z tej porcji otrzymamy 70 g gotowego zaczynu, wystarczającego do upieczenia chleba z 500 g mąki. 
  • Drożdże pachną piwem, ale po upieczeniu chleba zapach jest niewyczuwalny. 
Ludmiła Stawska