Domowe drożdże z piwa: jak zrobić drożdże z jasnego piwa?
Pieczesz chleb i zabrakło ci drożdży? W sklepach pustki? Domowe drożdże do pieczenia chleba możesz przygotować z piwa. Jak zrobić drożdże z jasnego piwa? To proste z łatwym przepisem krok po kroku.
Przetestowałyśmy ten przepis, korzystając ze zwykłego piwa jasnego, warzonego rzemieślniczo. I upiekłyśmy chleb z mąki bezglutenowej, który prezentuje się tak:
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Ludmiła Stawska i Adrianna Ewa Stawska
Jak upiec chleb na domowym zaczynie drożdżowym z piwa?
Do piekarnika do wypieku chleba wlewamy kolejno:
2 łyżki oleju roślinnego
300 ml ciepłej wody lub piwa
dodajemy zaczyn, który rósł w nocy
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Nastawiamy program do wyrabiania ciasta bez pieczenia na 1 godz. 30 min.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Piekarnik nastawiamy na 50 stopni i wstawiamy chleb na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Następnie, nie wyjmując ciasta z piekarnika, nastawiamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 45 minut.
SKŁADNIKI
- 150 ml piwa
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki wymieszać razem.
- Naczynie okryć gazą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
- Z tej porcji otrzymamy 70 g gotowego zaczynu, wystarczającego do upieczenia chleba z 500 g mąki.
- Drożdże pachną piwem, ale po upieczeniu chleba zapach jest niewyczuwalny.