Delikatny kurczak w kremowym sosie. Idealny na elegancką kolację

Delikatny kurczak w kremowym sosie. Idealny na elegancką kolację
Autor: Shutterstock.com Delikatny kurczak w kremowym sosie. Idealny na elegancką kolację
łatwy
10 min
2

Aromatyczny kurczak w sosie, który sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i elegancka kolacja. Piersi z kurczaka w sosie z białego wina są niezwykle aromatyczne, a smakują nieziemsko. A co najlepsze, wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników.

Kurczak w aromatycznym sosie. Prosty sposób na wykwintny obiad

Delikatny kurczak w pysznym, aromatycznym sosie. Danie jest eleganckie, ale przy okazji bardzo proste do przygotowania. Dzięki temu sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i podczas eleganckiego posiłku.

Kurczak jest idealnym mięsem do sosów, ponieważ tworzy perfekcyjną bazę. Smak tego mięsa jest niezwykle delikatny i chłonie smak sosów. Dzięki temu, że najpierw podsmażamy mięso, a dopiero później wrzucamy je do sosu, nasz kurczak będzie miał złocistą skórę, a mąką, w której go obtoczyliśmy pomoże w zagęszczeniu sosu.

Choć niektórzy obawiają się dodawania wina do jedzenia, to jednak jest ono postawą tego dania. Idealnie równoważy tutaj tłustość śmietanki, a przy okazji dodaje kwaskowości. Co warto wiedzieć, że podczas gotowania alkohol odparowuje i zostaje nam tylko wspaniały smak i aromat.

Nasze danie można serwować z makaronem, pieczywem, ryżem czy gładkimi tłuczonymi ziemniakami. Możliwości mamy całe mnóstwo, a w zależności od połączenia możemy otrzymać całkiem inne danie. Ten przepis jest wart wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety oczyszczamy i lekko rozbijamy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
  • Na patelnie rozgrzewamy masło.
  • Podsmażamy kurczaka z obu stron.
  • Przekładamy mięso na osobny talerz.
  • Na tej samej patelni smażymy posiekaną cebulę.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dolewamy wino i gotujemy kilka minut.
  • Dodajemy musztardę i śmietanę.
  • Wkładamy z powrotem kurczaka i dusimy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Posypujemy natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej