Delikatny kurczak w kremowym sosie. Idealny na elegancką kolację

Aromatyczny kurczak w sosie, który sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i elegancka kolacja. Piersi z kurczaka w sosie z białego wina są niezwykle aromatyczne, a smakują nieziemsko. A co najlepsze, wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników.
Kurczak w aromatycznym sosie. Prosty sposób na wykwintny obiad
Delikatny kurczak w pysznym, aromatycznym sosie. Danie jest eleganckie, ale przy okazji bardzo proste do przygotowania. Dzięki temu sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i podczas eleganckiego posiłku.
Kurczak jest idealnym mięsem do sosów, ponieważ tworzy perfekcyjną bazę. Smak tego mięsa jest niezwykle delikatny i chłonie smak sosów. Dzięki temu, że najpierw podsmażamy mięso, a dopiero później wrzucamy je do sosu, nasz kurczak będzie miał złocistą skórę, a mąką, w której go obtoczyliśmy pomoże w zagęszczeniu sosu.
Choć niektórzy obawiają się dodawania wina do jedzenia, to jednak jest ono postawą tego dania. Idealnie równoważy tutaj tłustość śmietanki, a przy okazji dodaje kwaskowości. Co warto wiedzieć, że podczas gotowania alkohol odparowuje i zostaje nam tylko wspaniały smak i aromat.
Nasze danie można serwować z makaronem, pieczywem, ryżem czy gładkimi tłuczonymi ziemniakami. Możliwości mamy całe mnóstwo, a w zależności od połączenia możemy otrzymać całkiem inne danie. Ten przepis jest wart wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety oczyszczamy i lekko rozbijamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
- Na patelnie rozgrzewamy masło.
- Podsmażamy kurczaka z obu stron.
- Przekładamy mięso na osobny talerz.
- Na tej samej patelni smażymy posiekaną cebulę.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dolewamy wino i gotujemy kilka minut.
- Dodajemy musztardę i śmietanę.
- Wkładamy z powrotem kurczaka i dusimy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Posypujemy natką pietruszki.