Masz kurczaka, awokado i ogórki? Zrób sycącą sałatkę odchudzającą na wąską talię
2024-05-04
łatwy
10 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zawsze znajdzie się jakaś okazja, dla której warto ograniczyć kalorie i zadbać o dobrą formę. Marzy się wam schudnięcie paru kilogramów? Podstawą odchudzania jest redukcja spożywanych kalorii. Jak to zrobić? Pozostawcie białko, a wszystko inne zamieńcie na warzywa! To musi się udać!
Jak obniżyć kaloryczność posiłków?
Dietetycy doradzają, aby zastąpić węglowodany przez warzywa. Ale nie przez byle jakie warzywa. Najlepiej jeśli są to warzywa niskokaloryczne, takie jak ogórki, pomidory, sałata. Dostarczają przy okazji niezbędnych witamin i mikroelementów. Dzięki temu schudniemy zdrowo i bez niepożądanych skutków zdrowotnych.
SKŁADNIKI
- 200 g pieczonej piersi z kurczaka, bez skóry
- 1 ogórek
- 1 awokado
- 1 pomidor (opcjonalnie)
- 0,5 czerwonej cebuli
- 2 garści rukoli lub innych zielonych liści sałatowych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić na kawałki wilekości kęsa lub porwać na strzępki.
- Ogórka przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić na półplasterki.
- Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę. Pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
- Pomidora pokroić na cząstki wielkości kęsa.
- Na talerzu ułożyć liście rukoli. Na sałacie ułożyć plasterki ogórka i awokado. Dodać kawałki kurczaka i pomidora.
- Jogurt przyprawić solą i pieprzem. Polać nim sałatkę. Palce lizać!
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?