Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku
Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku
Hasselback to sposób nacinania. Mięso, czy warzywa nacięte w harmonijkę szybciej się pieką. Wypróbuj ten genialnie łatwy sposób pieczenia!
więcej...
foto: Shutterstock
Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka, około 400 g
2 pomidory, średniej wielkości
80 g żółtego sera topliwego
150 ml śmietany
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
więcej...
foto: Shutterstock
Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku
Pierś naciąć w poprzek, w odstępach co 1,5 cm, nie przecinając do końca. Najlepiej wykonać nacięcia kładąc pierś między dwie pałeczki lub trzonki łyżek, w ten sposób ograniczamy nacięcie.
więcej...
foto: Shutterstock
Krojenie ziemniaka hasselback
foto: Shutterstock
Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śmietany, razem z pozostałymi składnikami. Wymieszać na jednorodną marynatę.
więcej...
foto: Shutterstock
Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku
Nacięte piersi zanurzyć w marynacie tak, aby pokryła również nacięcia. Pozostawić na 10 minut.
więcej...
foto: Shutterstock
Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku
Filety z piersi kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. W nacięcia wsunąć po plasterku pomidora i sera. Zalać marynatą.
więcej...
foto: Shutterstock
Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 25-30 minut.
więcej...
foto: Shutterstock
Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem: genialny trik na szybki obiad
Soczyste piersi kurczaka nadziewane plasterkami sera i pomidora