Kiedy gotuję kalafiora, zawsze dodaję te 3 składniki. Ma biały kolor i piękny aromat
Kalafior to pyszne i pełne zdrowia warzywo, z którego można przyrządzić zaskakujące smakiem potrawy. W wielu przepisach najpierw należy ugotować różyczki kalafiora w wodzie, co wiąże się z nieprzyjemnym zapachem unoszącym się w całym domu. Można tego łatwo uniknąć, stosując prosty patent za grosze. Co dodać do kalafiora, żeby był pachnący i śnieżnobiały?

Spis treści
- Jakie właściwości ma kalafior?
- Jak prawidłowo ugotować kalafiora?
- Co zabija zapach kalafiora?
- Co dodać do gotującego się kalafiora?
- Kalafior w roli głównej – najlepsze przepisy
Jakie właściwości ma kalafior?
Kalafior to warzywo, które cenione jest nie tylko za smak i wszechstronne wykorzystanie w przepisach kulinarnych. Jest bogaty w cenne składniki prozdrowotne, witaminy i minerały. Ma pozytywny wpływ na zdrowie, dlatego warto jeść go częściej. Polecany jest także podczas diety odchudzającej, ponieważ zalicza się go do warzyw niskokalorycznych. Wspiera odporność, pracę serca i kości. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne ma kalafior?
- Źródło witamin i minerałów – kalafior jest dobrym źródłem witamin z grupy B, C, E i K oraz potasu, wapnia, magnezu, fosforu, manganu i żelaza.
- Źródło błonnika – zawiera błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, daje uczucie sytości i pomaga regulować poziom cukru we krwi.
- Działanie antyoksydacyjne – zawiera antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami i chorobami.
- Działanie przeciwnowotworowe – według badań naukowych związki zawarte w kalafiorze mogą hamować rozwój niektórych nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego, raka piersi i raka prostaty.
Jak prawidłowo ugotować kalafiora?
Ugotowanie kalafiora to najpopularniejsza metoda przygotowania tego smacznego warzywa. Można gotować go w całości lub pokrojonego na różyczki. Czynność wydaje się prosta, ale wymaga przestrzegania kilku zasad. Kalafiora można łatwo rozgotować. Stanie się miękki, bez smaku i żółty, a nieprzyjemna woń zostanie w domu na wiele godzin. Jak więc ugotować kalafiora, aby był idealny?
- Usuń zielone liście i umyj kalafiora pod bieżącą wodą. Zostaw w całości lub podziel go na różyczki, co skróci czas gotowania.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wystarczy 1 łyżeczka soli na 1 litr wody.
- Włóż kalafiora do wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Cały kalafior gotuje się około 20 minut, a różyczki od 5 do 8 minut.
- Odcedź i podawaj lub wykorzystaj do przyrządzenia innej potrawy.
Co zabija zapach kalafiora?
Gotowanie kalafiora w wodzie według powyższych wskazówek zawsze się udaje. Warzywo jest miękkie, ale pozostaje jędrne. Jednym uciążliwym efektem ubocznym gotowania kalafiora w całości lub podzielonego na różyczki może być brzydki zapach, który dość długo utrzymuje się w kuchni. W czasie gotowania kalafior może też stracić swój piękny śnieżnobiały kolor i stać się żółty. Istnieje prosty trik kulinarny, dzięki któremu gotowany w wodzie kalafior zachowa oryginalną barwę i nie będzie nieprzyjemnie pachniał.
Co dodać do gotującego się kalafiora?
Do gotującego się w wodzie kalafiora warto dodać trzy proste składniki, które sprawią, że nie będzie wydzielał brzydkiego aromatu i nie zżółknie. Wystarczą trzy podstawowe dodatki, które każdy ma w kuchennej szafce. Można je też bez problemu kupić w wielu sklepach bez względu na porę roku, a ich cena nie jest wygórowana.
Co więc dodać do kalafiora, aby był pachnący i biały? Do gotującej się wody warto dodać trzy tanie składniki. Dzięki nim kalafior smakuje o wiele lepiej. Ma piękny biały kolor i świeży zapach.
- Sól – poprawia wydobyć naturalne smaki, zapobiega rozgotowaniu i zachowuje jędrność.
- Cukier – neutralizuje goryczkę i sprawia, że kalafior zachowuje swój śnieżnobiały kolor.
- Liść laurowy – wzbogaca smak i pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania kalafiora.
Kalafior w roli głównej – najlepsze przepisy
Kalafior to smaczne i zdrowie warzywo, które powinno zdecydowanie częściej gościć na naszych talerzach. Można przygotować z niego wyjątkowo smaczne dania. Zachwycą łatwym przygotowaniem i obłędnym smakiem. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na potrawy z kalafiorem w roli głównej. Gotując go wcześniej z solą, cukrem i liśćmi laurowymi będzie smakował przepysznie, zachowa śnieżnobiały kolor i nie będzie brzydko pachniał.
- Zamiast jajek i twarogu wybieram to zdrowe warzywo. Ta pasta kanapkowa zachwyca smakiem
- Nie ziemniaki, nie dynia. Najlepsze kopytka prawie bez kalorii robię z tego warzywa
- Kotleciki z kalafiora i ziemniaków jak u babci? Z tym przepisem wyjdą doskonale
- Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora
- Kalafior w sosie pomarańczowym z migdałami
Zobaczcie galerię i poznaj inne proste przepisy z kalafiorem w roli głównej. Poniżej znajdziecie także szybki quiz kulinarny, w którym możecie sprawdzić swoją wiedzę o warzywach.
