Kotleciki z kalafiora i ziemniaków jak u babci? Z tym przepisem wyjdą doskonale
Przepis na przepyszne i aromatyczne kotleciki z kalafiora i ziemniaków warto sprawdzić. To pomysł na lekki wegetariański obiad, do przygotowania którego można wykorzystać resztki. Kalafior i ziemniaki wraz z podsmażoną cebulą z czosnkiem, parmezanem i natką pietruszki tworzą super danie w sam raz na obiad, który smakuje jak u babci. Oto łatwy przepis na kotleciki kalafiorowo-ziemniaczane.
Jak zrobić kotleciki z kalafiora i ziemniaków?
Do przygotowania kotlecików można wykorzystać resztki, które zalegają w lodówce. Aby nie skończyły w pojemniku z odpadami bio, świetnie nadadzą się jako składniki tych pysznych kotlecików. Ugotowane ziemniaki i różyczki kalafiora rozgniata się praską. Do masy dodaje się podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, parmezan i natkę pietruszki. Następnie należy uformować równe kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na patelni.
Przepis na kotleciki z kalafiora i ziemniaków
- To łatwy przepis na obiad zero waste, czyli bez marnowania.
- Kotleciki robi się szybko i tak samo szybko znikają z talerzy.
- Na liście składników znajdują się łatwo dostępne produkty. Potrawę można robić przez cały rok.
- Kotleciki smaży się na oleju. Można też użyć masła klarowanego.
- Pysznie smakują kotleciki pieczone. Układa się je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. W połowie pieczenia należy przełożyć je na drugą stronę.
Jak wzbogacić kotleciki z kalafiora z ziemniakami?
- Do masy z kalafiora i ziemniaków można dodać łyżkę masła orzechowego.
- Smak dania podkręci odrobina mielonego chili, a orientalną nutę doda curry. Aromatycznym dodatkiem będą też drobno posiekane suszone pomidory
- Cebulę zastąpi por lub dymka.
- Weganie mogą zastąpić parmezan jego wegańską wersją, a jajko zamieć na siemię lniane.
- Do masy można dodać nie tylko posiekaną natkę pietruszki, ale i inne świeże zioła jak szczypiorek, koperek, bazylię czy tymianek.
- Kotleciki będą bardziej sycące, jeżeli do masy doda się 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej.
Z czym podawać kotleciki z kalafiora i ziemniaków?
To pomysł na lekki i jednocześnie sycący obiad. Do kotlecików można podać sos jogurtowy z czosnkiem, ziołami lub tysiąca wysp. Sprawdzi się też ketchup i musztarda. Warto pamiętać o porcji warzyw w postaci chrupiącej surówki lub kolorowej sałatki.
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1/2 kalafiora
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior pokroić na różyczki i ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do miski.
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zacznie się rumienić. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
- Do kalafiora dodać ziemniaki i rozgnieść za pomocą praski. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, wbić jajko, wsypać natkę pietruszki i parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki wielkości mandarynki i spłaszczać je, nadając okrągły kształt. Obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć kotleciki z obu stron po około 4 minuty. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać od razu z ulubionym sosem i kolorową sałatką.