Zamiast jajek i twarogu wybieram to zdrowe warzywo. Ta pasta kanapkowa zachwyca smakiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co można zrobić z pieczonego kalafiora? To zdrowe i pyszne warzywo idealnie sprawdzi się jako główny składnik pasty kanapkowej. Wraz z kilkoma dodatkami i przyprawami tworzy wyśmienite smarowidło do pieczywa, które urzeka smakiem. Oto prosty przepis na domową pastę kanapkową z pieczonego kalafiora.
Czy pieczony kalafior jest zdrowy?
Kalafior z piekarnika to pyszne i pełne zdrowia warzywo, które warto włączyć do diety. Nawet po upieczeniu zachowuje wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Jest więc bogaty w witaminy C i K, dający uczucie sytości błonnik oraz antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Pieczony kalafior jest niskokaloryczny i doskonale sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Różyczki kalafiora z piekarnika można wykorzystać do przygotowania smacznej sałatki lub dodać do zupy. To pyszny składnik pasty kanapkowej, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić pastę z pieczonego kalafiora?
Przepis na pełną smaku i zdrowia pastę kanapkową z pieczonego kalafiora nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. Zostało podzielone na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia pracę. Lista składników obejmuje produkty, które są łatwo dostępne i można je kupić nawet w małych sklepach spożywczych.
Jak więc przygotować pyszną i aromatyczną pastę kanapkową z pieczonego kalafiora? Dzięki temu prostemu przepisowi łatwo i szybko możecie zrobić znakomite domowe smarowidło do chleba. Taka pasta z upieczonego kalafiora to propozycja na smaczne śniadanie. Można podawać ją także jako zdrową przekąskę.
- 1. krok – pokrojenie i upieczenie kalafiora
- 2. krok – zmiksowanie pieczonego kalafiora
- 3. krok – połączenie pasty z kalafiora z pozostałymi składnikami
Jak długo piec surowy kalafior w piekarniku?
W tym łatwym przepisie na pyszną domową pastę kanapkową główną rolę gra pieczony kalafior. Należy przygotować go nieco wcześniej, aby spokojnie mógł ostygnąć. Jak to zrobić? Pierwszym krokiem jest pokrojenie kalafiora na różyczki i ułożenie ich na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapia się je oliwą z oliwek i doprawia solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowany kalafior wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecze pół godziny. Pieczenie sprawia, że kalafior zachowuje cenne składniki odżywcze i nabiera głębokiego, lekko słodkiego smaku.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior pokroić na różyczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Różyczki kalafiora zmiksować na gładką pastę.
- Dodać posiekany czosnek i masło orzechowe. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
- Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
- Podawać jako dodatek do chleba.