Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora

2021-10-12
Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora to samodzielne danie lub pyszny dodatek do obiadu. Składniki można przygotować wcześniej, a zapiec całość w ostatniej chwili. Pyszne, niekonwencjonalne zapiekane ziemniaki z kalafiorem to danie dla każdego. 

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła i jeszcze kawałek do posmarowania formy
  • 4 płaskie łyżki mąki 
  • 375 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odsączyć z wody, przestudzić. 
  • Ziemniaki obrać, gotować 10 minut w lekko osolonym wrzątku. Odsączyć z wody, przestudzić. Pokroić na plastry.
  • Formę wysmarować masłem. Ułożyć połowę plastrów ziemniaka, na nim połowę różyczek kalafiora i ponownie przykryć plastrami ziemniaków, na wierzchu ułożyć pozostały kalafior. 
  • W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć kilka chwil, następnie nie przerywając mieszania, wlać małymi porcjami mleko i zagotować.
  • Powstanie biały sos, który należy doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i czarnym pieprzem. 
  • Sos wylać na ziemniaki i kalafior.
  • Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec z termoobiegiem przez 30-40 minut. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?