Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora
2021-10-12
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora to samodzielne danie lub pyszny dodatek do obiadu. Składniki można przygotować wcześniej, a zapiec całość w ostatniej chwili. Pyszne, niekonwencjonalne zapiekane ziemniaki z kalafiorem to danie dla każdego.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki masła i jeszcze kawałek do posmarowania formy
- 4 płaskie łyżki mąki
- 375 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odsączyć z wody, przestudzić.
- Ziemniaki obrać, gotować 10 minut w lekko osolonym wrzątku. Odsączyć z wody, przestudzić. Pokroić na plastry.
- Formę wysmarować masłem. Ułożyć połowę plastrów ziemniaka, na nim połowę różyczek kalafiora i ponownie przykryć plastrami ziemniaków, na wierzchu ułożyć pozostały kalafior.
- W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć kilka chwil, następnie nie przerywając mieszania, wlać małymi porcjami mleko i zagotować.
- Powstanie biały sos, który należy doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i czarnym pieprzem.
- Sos wylać na ziemniaki i kalafior.
- Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec z termoobiegiem przez 30-40 minut.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?