Gałka muszkatołowa: co warto o niej wiedzieć?

Gałka muszkatołowa: co warto o niej wiedzieć?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gałka muszkatołowa.

Gałka muszkatołowa - najczęściej sięgamy po nią, gdy pieczemy pasztet. O wiele rzadziej używamy jej do przyrządzenia innych potraw. A szkoda. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć.

Gałka muszkatołowa to wysuszone nasiona muszkatołowca korzennego uprawianego w Indonezji, na Sri Lance i na Karaibach. W Europie stała się popularna dość późno, bo dopiero w XV wieku. Najbardziej przypadła do gustu Holendrom. Nazywano ją przyprawą kochanków i uważano za silny afrodyzjak. Traktowana była także jako oznaka dobrobytu, więc kto chciał być uważany za zamożnego człowieka, nosił ją w jedwabnej sakiewce.

Gałka muszkatołowa - używaj jej z umiarem

Gałka jest przyprawą, która ma wiele właściwości poprawiających zdrowie: działa rozkurczowo, zmniejsza wzdęcia, łagodzi stany zapalne oskrzeli i reumatyzm. Pomaga również cierpiącym na bezsenność. I choć zawiera dużo potasu i fosforu, to powinna być stosowana z umiarem, czyli najwyżej jedną lub dwie szczypty. Większa ilość gałki muszkatołowej działa niekorzystnie na ośrodkowy układ nerwowy, może powodować depresje czy wywołać poronienie. Jest niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących, jak również dla dzieci.

Gałka muszkatołowa - do czego jest najlepsza

Gałkę muszkatołową, przyprawę o wspaniałym korzennym zapachu i  intensywnym słodkawym, a jednocześnie ostrym smaku, warto dodawać do:

  • wieprzowiny

  • królika

  • potraw z drobiu

  • ryb

  • owoców morza

  • pasztetów

  • gulaszu

  • zup

  • sosów

  • warzyw (zwłaszcza marchewki)

  • grillowanych owoców,

  • ciast (jest składnikiem przyprawy do pierników)

  • wina (np. wina grzanego)

Ocena: 5