Jak zrobić

Przed tobą rodzinny obiad, święta, uroczysta kolacja i nie wiesz, jak się zabrać do przygotowania tych ważnych posiłków? Wydaje ci się, że gotowanie jest bardzo trudne? Po raz pierwszy robiłeś zwykłe mielone i nie wyszły, a biszkopt opadł? Nie martw się - na wszystko są proste sposoby - postaramy się, byś je poznał. Gotowanie naprawdę jest fajne!

Jak zrobić

Tataki: Co to za technika kulinarna? Jak grillować po japońsku?

Warto poznać prostą technikę gotowania TATAKI i podnieść swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom wyrafinowania.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Suszone leśne grzyby są niezwykle aromatyczne. W zimie przygotowana z nich zupa smakuje jak marzenie. Niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii bez zupy grzybowej. Jak zrobić zapas i ususzyć grzyby na zimę? Podpowiadamy, jak suszyć grzyby w piekarniku.

Świeże grzyby: jak przechowywać? Co zrobić ze świeżych grzybów?

Grzyby to produkty sezonowe, które lubimy zbierać i jeść. Niestety, dość szybko się psują, dlatego warto wiedzieć, jak obchodzić się ze świeżymi grzybami. W jaki sposób przechowywać grzyby, by zachowały świeżość? Podpowiadamy, co robić z własnoręcznie zebranymi grzybami!

Jak zrobić wino z ogrodowych winogron - domowe wino krok po kroku

Produkcja domowego wina z ogrodowych winogron jest odrobinę skomplikowana, ale tylko za pierwszym razem. Za to przyjemność delektowania się winem z winogron z własnej działki jest bezcenna.

Domowe nalewki - co jest potrzebne do ich przygotowania

Dobra nalewka musi być przygotowana z z wysokiej jakości składników. Wybieramy owoce świeże dojrzałe, bez oznak nadpsucia. Naczynia używane do przygotowania nalewki dokładnie myjemy, wodę przegotowujemy i studzimy. Nie zalewamy owoców bezpośrednio mocnym spirytusem, tylko rozcieńczonym do wartości 70%.

Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]

W lipcu sezon na przetwory rusza już pełną parą. W tym miesiącu dojrzewają jeszcze ostatnie truskawki, do dyspozycji mamy też agrest, porzeczki, czereśnie, wiśnie i maliny, a także leśne jagody oraz wcześniejsze odmiany borówki amerykańskiej. Z warzyw możemy robić przetwory z wczesnych ogórków, cukinii oraz fasoli szparagowej. Na przetwory nadają się też niektóre gatunki wczesnej cebuli. Co można zrobić z tych owoców i warzyw?

Jak przechowywać koperek: trzy sposoby na świeży koper przez całą zimę

Koper ogrodowy, zwany popularnie koperkiem, jest teraz dostępny przez cały rok. Jednak szklarniowy produkt ma, poza wyglądem, niewiele wspólnego z sezonowym oryginałem. Dlatego wzorem dawnych gospodyń warto potraktować koper jedną z metod, które pozwolą cieszyć się jogo smakiem i aromatem przez zimę.

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy?

Sezon na czereśnie trwa bardzo krótko, dlatego w wielu domach przygotowuje się owocowe przetwory. Receptury wymagają drylowania czereśni, podobnie jak wiśni. Najlepsza do tego jest drylownica, ale równie dobrze można poradzić sobie domowymi sposobami. Sprawdź, jak sprytnie drylować czereśnie i wiśnie. Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

Mrożenie rabarbaru krok po kroku - sprawdzone rady

Sezon na rabarbar szybko się kończy, jeśli jednak chcemy cieszyć się rabarbarowym kompotem czy przetworami, możemy go zamrozić. Radzimy, jak zamrozić rabarbar krok po kroku, aby po kilku miesiącach nadal smakował tak samo jak latem.

Szparagi - 30 przepisów na szparagi

Szparagi  pojawiają się wiosną na krótko, dlatego warto w pełni korzystać z sezonu  na nie i jeść szparagi na potęgę. Tym bardziej, że są bardzo zdrowe i smaczne.  Można z nich przyrządzić wiele dań o zachwycającym smaku. Poznaj  nasze przepisy  na szparagi!  

Strona 1 z 54