Jak zrobić

Przed tobą rodzinny obiad, święta, uroczysta kolacja i nie wiesz, jak się zabrać do przygotowania tych ważnych posiłków? Wydaje ci się, że gotowanie jest bardzo trudne? Po raz pierwszy robiłeś zwykłe mielone i nie wyszły, a biszkopt opadł? Nie martw się - na wszystko są proste sposoby - postaramy się, byś je poznał. Gotowanie naprawdę jest fajne!

Jak zrobić

Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]

W lipcu sezon na przetwory rusza już pełną parą. W tym miesiącu dojrzewają jeszcze ostatnie truskawki, do dyspozycji mamy też agrest, porzeczki, czereśnie, wiśnie i maliny, a także leśne jagody oraz wcześniejsze odmiany borówki amerykańskiej. Z warzyw możemy robić przetwory z wczesnych ogórków, cukinii oraz fasoli szparagowej. Na przetwory nadają się też niektóre gatunki wczesnej cebuli. Co można zrobić z tych owoców i warzyw?

Jak przechowywać koperek: trzy sposoby na świeży koper przez całą zimę

Koper ogrodowy, zwany popularnie koperkiem, jest teraz dostępny przez cały rok. Jednak szklarniowy produkt ma, poza wyglądem, niewiele wspólnego z sezonowym oryginałem. Dlatego wzorem dawnych gospodyń warto potraktować koper jedną z metod, które pozwolą cieszyć się jogo smakiem i aromatem przez zimę.

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy?

Sezon na czereśnie trwa bardzo krótko, dlatego w wielu domach przygotowuje się owocowe przetwory. Receptury wymagają drylowania czereśni, podobnie jak wiśni. Najlepsza do tego jest drylownica, ale równie dobrze można poradzić sobie domowymi sposobami. Sprawdź, jak sprytnie drylować czereśnie i wiśnie. Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

Mrożenie rabarbaru krok po kroku - sprawdzone rady

Sezon na rabarbar szybko się kończy, jeśli jednak chcemy cieszyć się rabarbarowym kompotem czy przetworami, możemy go zamrozić. Radzimy, jak zamrozić rabarbar krok po kroku, aby po kilku miesiącach nadal smakował tak samo jak latem.

Szparagi - 30 przepisów na szparagi

Szparagi  pojawiają się wiosną na krótko, dlatego warto w pełni korzystać z sezonu  na nie i jeść szparagi na potęgę. Tym bardziej, że są bardzo zdrowe i smaczne.  Można z nich przyrządzić wiele dań o zachwycającym smaku. Poznaj  nasze przepisy  na szparagi!  

Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA wraz z WIDEO krok po kroku

Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów sprawia problem wielu osobom. Dlatego podpowiadamy - w jakiej ilości wody gotować szparagi, jak długo gotować szparagi, jak gotować szparagi w garnku wysokim i płaskim, jak długo gotować szparagi zielone i białe.  

Jak i kiedy zbierać pędy sosny na nalewkę i syrop?

Nalewka sosnowa to naturalne remedium na wiele chorób - szczególnie pomocna jest przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Planujesz zrobić nalewkę z sosny? Sprawdź, kiedy, jak i gdzie zbierać na nią pędy sosny!

Menu na grilla - jak i co grillować, by wszystkim smakowało? [WIDEO]

Grill w weekend - ulubiony sposób na obiad, gdy pogoda dopisuje. Warto się za to zabrać z głową, by grillowanie było przyjemnością, a dania z rusztu smakowały wszystkim. Co i jak grillować, by grillowa impreza była udana?

Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [GALERIA ZDJĘĆ]

Do zdobienia mazurków najlepiej używać naturalnych produktów: migdałów, orzechów, czekolady, suszonych owoców, lukrów w różnych kolorach. Sprawdź jak dekorować mazurki: łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast.

Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory

Pisanki  to tradycja Wielkanocy - można do ich barwienia wykorzystać naturalne barwniki, takie jak łupiny cebuli, szpinak, buraczki. Zobacz, czym barwić jaja wielkanocne, żeby uzyskać kolor niebieski, różowy, czy żółty.

Strona 1 z 54